Taivanas pasmerkė Kinijos sankcijas Lietuvai dėl viceministrės vizito į Taipėjų | KaunoDiena.lt

TAIVANAS PASMERKĖ KINIJOS SANKCIJAS LIETUVAI DĖL VICEMINISTRĖS VIZITO Į TAIPĖJŲ

Šeštadienį Taivanas pasmerkė Kinijos sankcijas prieš Lietuvos susisiekimo viceministrę Agnę Vaiciukevičiūtę, kurios buvo paskelbtos po jos vizito Taipėjuje. Taivanas teigia, kad tokios bauginimo priemonės yra nepagrįstos, informuoja naujienų agentūra dpa.

Viceministrė A. Vaiciukevičiūtė penkių dienų vizitą Taipėjuje pradėjo rugpjūčio 7 d., Lietuvai siekiant glaudesnio bendradarbiavimo su Taivanu.

Penktadienį Pekinas pareiškė, kad viceministrė pažeidė Kinijos suverenitetą ir teritorinį vientisumą.

Nors Taivanas turi nepriklausomą valdžią nuo 1949 m., tačiau Kinija reiškia pretenzijas ir demokratinę salą laiko savo teritorijos dalimi.

Tuo metu Taivano užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad Kinija nesilaiko taisyklėmis grindžiamos tarptautinės tvarkos, o Pekino pareiškimais siekiama įbauginti kitus. Ministerija taip pat pabrėžė, kad Kinijos vyriausybės veiksmai kerštaujant dėl Lietuvos viceministrės vizito į Taivaną yra nepagrįsti, o Pekinas nepaiso įprastų santykių normų tarp suverenių valstybių.

Lietuvos susisiekimo ministerija išreiškė apgailestavimą dėl to, kad „Kinijos Liaudies Respublika penktadienį paskelbė taikysianti sankcijas su verslo misija Taipėjuje viešėjusiai susisiekimo viceministrei Agnei Vaiciukevičiūtei ir nutrauksianti ryšius su Lietuva tarptautinio kelių transporto srityje“.

Vizitui einant į pabaigą A. Vaiciukevičiūtė sakė, kad verslo delegacija susitiko su Taivano transporto agentūrų atstovais ir pirmaujančiais elektra varomų autobusų gamintojais, nes Lietuva siekia bendradarbiauti su Taivanu gaminant elektra varomus autobusus ir vystant ekologiškas transporto technologijas.

Per spaudos konferenciją Taipėjuje ji teigė, kad Lietuva renkasi bendradarbiauti su tomis šalimis, kurios nori bendradarbiauti su Lietuva, o vizitas buvo ilgai planuotas.

Klausiama apie Kinijos karinį ir ekonominį spaudimą Taivanui po to, kai ten rugpjūčio 3 d. lankėsi JAV Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, Vaiciukevičiūtė parėžė, kad Lietuva pritaria Didžiojo septyneto valstybių pareiškimui, kuris buvo išplatintas praeitą savaitę.

Didžiojo septyneto valstybės paragino Kiniją vienašališkai nekeisti status quo regione ir patvirtino savo įsipareigojimą palaikyti taiką ir stabilumą Taivano sąsiauryje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

==> Karolis Broga; Miglė Giri - ,,žurnalistai" 800 LVL

> Zaporižios AE apšaudymui Rusija gali panaudoti haubicą su Ukrainos vėliava... Girdit, TIK visiški Debilai gali patiketi, kad rusu kariai kurie esa Zaporižios AE teritorijoje gali šaudyti i pačius save pavojingame objekte )) Idijotai Jus ! Ukrainiečiai rašo pasakas. Jau viena ukru boba išmete iš rados del melo apie prievartavimus tai dabar Jus rašote visiška mela del AE apšaudimo ??

Klpd.

Įvykdyta dar viena amerikosu zadanija - aktyviai savo šalies vardu prisidėti prie kritinių situacijų užsienyje kurstymo ir usai reikalingų karų pasaulyje sukėlimo.---Šuo gaus bliūdelį kruopų be eilės:D)

Anonimas

kitaisku prekiu bus ,nepergyvenkit.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS