„Tarp negro ir klozeto“ sėdėjusi D. Teišerskytė sulaukė malonės | KaunoDiena.lt

„TARP NEGRO IR KLOZETO“ SĖDĖJUSI D. TEIŠERSKYTĖ SULAUKĖ MALONĖS

  • 8

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) išteisino Liberalų sąjūdžio atstovę Dalią Teišerskytę dėl prieštaringo pasisakymo, kad jai lėktuve „teko sėdėti tarp negro ir klozeto, tai yra afroamerikiečio, ir abu jie kvepėjo vienodai“.

Komisija trečiadienį bendru sutarimu priėmė sprendimą, kad D.Teišerskytė nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekse įrašytų pagarbos žmogui principų, bet kartu pasiūlė „Seimo narei korektiškai reikšti mintis, vengti pasisakymų, kurie gali būti suprantami dviprasmiškai“.

Kontroversiškas pasisakymas Seimo narei išsprūdo per lapkritį vykusį Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos posėdį. Parlamentarė tuomet tikino besigailinti pasakytos frazės, kai pasakodama apie prieš dešimtmetį nutikusį įvykį pavartojo žodį „negras“ ir sakė tai padariusi netyčia.

„Jei man privačioje kalboje išsprūdo žodis „negras“, nelaikau to dideliu nusikaltimu. Juo labiau, kad aš iškart pasakiau: „atsiprašau, afroamerikietis“, – BNS tuomet sakė D.Teišerskytė.

„Mes niekada šito žodžio nepriimdavome neigiamai. Tai buvo mūsų literatūrinis herojus - ir nuostabus, ir vienas, sakyčiau, mylimiausių, idealizuojamų dėdė Tomas-negras (...). Man yra absoliučiai svetimas rasizmas ir dar kažkokie kitokie neigiami dalykai. Na, išsprūdo – papasakojau, kaip važiavau iš parlamentarų suvažiavimo ir sėdėjau visą naktį tarp „negro, atsiprašau, afroamerikiečio ir tualeto. Tai viskas, kuo nusižengiau Lietuvai“, – sakė parlamentarė.

Šis pasisakymas parlamentarei kainavo „šešėlinį“ kultūros ministrės postą Liberalų sąjūdžio šešėlinėje Vyriausybėje. Liberalų sąjūdis po incidento pareiškė nebematantis jos galima kultūros ministre, jei po kitų Seimo rinkimų dalyvautų formuojant Vyriausybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

darius

skaitau ir nesuprantu,kodel taip uzpuole zmogu del zodzio negras,kodel reikia pykti kur cia rasizmas nesuprantu.tai jaigu tokia spalva odos tai ir sako negras.turiu galvoi negro ispaniskai juoda.amerikoi ispanu kalba ir paplitus.mane ir darbe vadina negru .kur su siuo zodziu galima susieti rasizma as nesuprantu.pagarba turetu but siejama su tuo zodziu o ne panieka tie zmones sunkiai dirbo,o darbo zmogus"negras" yra gerbiami ir reikalingi. ir siais laikais tada yra negrai ar kaip cia suprast

Taip jau

Nesibaidykim savo kalbos žodžių, negi ,kas sena, tai bloga? Patys amerikonai amžiais juos taip vadino ir buvo gerai. O dabar , kai juodukas prie valdžios vairo, tai naują žodį subinlaižos sumąstė ...

Taip jau

Nesibaidykim savo kalbos žodžių, negi ,kas sena, tai bloga? Patys amerikonai amžiais juos taip vadino ir buvo gerai. O dabar , kai juodukas prie valdžios vairo, tai naują žodį subinlaižos sumąstė ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS