Tarp Pekino ir Vilniaus tvyrant įtampai, keli Seimo nariai susitiko su Kinijos diplomatu | KaunoDiena.lt

TARP PEKINO IR VILNIAUS TVYRANT ĮTAMPAI, KELI SEIMO NARIAI SUSITIKO SU KINIJOS DIPLOMATU

Tarp Pekino ir Vilniaus tvyrant įtampai, keli Seimo opozicijos nariai trečiadienį susitiko su Kinijos ambasados Lietuvoje laikinuoju reikalų patikėtiniu Qu Baihua (Čiu Baihua).

Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Kinijos Liaudies Respublika grupės teigimu, susitikimas įvyko „abipuse iniciatyva“.

Jame dalyvavo šios grupės pirmininkas, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius, grupės pirmininko pavaduotojai, Darbo partijos frakcijos nariai Valentinas Bukauskas ir Artūras Skardžius.

Remiantis pranešimu, A. Butkevičius apgailestavo, kad Lietuvos ir Kinijos santykiai dabartiniame etape „yra ne tokie, kokių norėtųsi“.

Sugriauti dvišaliai pasiekimai

Opozicijos atstovas taip pat pabrėžė, kad net esant nuomonių skirtumui tam tikrais klausimais, kalbėtis yra būtina.

„Grupės pirmininkas prisiminė, kad jam einant ministro pirmininko ir susisiekimo bei finansų ministro pareigas, teko ne kartą lankytis Kinijoje, susitikti su aukščiausiais šalies pareigūnais ir daug nuveikti, siekiant kuo glaudesnio abiejų šalių bendradarbiavimo įvairiose srityse ir ypač tiesiant tiltus į Kiniją Lietuvos verslui“, – teigiama pranešime.

A. Skardžius ir V. Bukauskas apgailestavo, kad Vyriausybės sprendimas atverti Lietuvoje Taivaniečių atstovybę, „sugriovė viską, kas buvo kuriama ir ko buvo pasiekta per pastarąjį dešimtmetį“.

Savo ruožtu Q. Baihua padėkojo už surengtą susitikimą ir siekį aptarti abiejų šalių santykius. Jis taip pat patikino, kad Kinija yra atvira dialogui ir pasirengusi spręsti visas kylančias problemas.

Susitikime buvo kalbėta ir apie siūlymą boikotuoti 2022 metų Pekino olimpines žiemos žaidynes. A. Butkevičius teigė, kad iš sportininkų „negalima atimti gal tik kartą per sportinę karjerą atsiradusios progos“.

Susitikimas gali būti panaudotas propagandai

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius Žygimantas Pavilionis BNS ketvirtadienį teigė, kad kiekvienas Seimo narys „yra laisvas susitikti“ su bet kurios Lietuvoje veikiančios diplomatinės atstovybės darbuotojais.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad politikai turi nepamiršti ir galimų rizikų: „Susitikimai su autokratinių valstybių atstovais gali būti panaudoti tų valstybių priešiškai propagandai.“

Pasak parlamentaro, teiginiai apie sugriautus santykius neatitinka realybės.

„Lietuva nieko nenori griauti su Kinijos Liaudies Respublika. Mes siekiame išlaikyti tuos pačius santykius, tačiau norime, kad jie būtų kuriami abipusės pagarbos kontekste. (...) Neturime leisti, kad tokios valstybės mus skaldytų ir valdytų“, – sakė Ž. Pavilionis.

Lietuva nieko nenori griauti su Kinijos Liaudies Respublika. Mes siekiame išlaikyti tuos pačius santykius, tačiau norime, kad jie būtų kuriami abipusės pagarbos kontekste.

Politiko teigimu, iš Lietuvos pusės santykiai su Kinija „yra normalūs“.

„Mes nedramatizuojame tų santykių būklės, ją dramatizuoja Kinija“, – kalbėjo jis.

Tikisi santykių pagerėjimo

Kinijos ambasada praėjusią savaitę pranešė, kad stabdo vizų išdavimą Lietuvoje.

Diplomatinė atstovybė nurodė, kad išdavimas stabdomas dėl techninių priežasčių, tačiau tai nutiko tęsiantis Lietuvos ir Kinijos santykių krizei dėl Vilniaus ryšių su Taivanu.

Kiniją pykdo Lietuvos sprendimas leisti Taivaniečių atstovybei veikti pavadinime naudojant salos vardą, nes Pekinas čia įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros šalies.

Dėl to Pekinas oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis praėjusią savaitę pareiškė besitikintis, kad Vilniaus ir Pekino santykiai po truputį normalizuosis.

Jam antrino ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

„Mes tikimės, jog tie santykiai atsistatys. Ir mes bendrausime tuomet ne tik su Kinija, bet ir su Taivanu, Singapūru, kitomis regiono šalimis“, – BNS sakė Ž. Pavilionis.

Šiuo metu Taivane lankosi šešių Lietuvos parlamentarų delegacija. Seimo valdyba komandiravo „darbietį“ Vytautą Gapšį, konservatorių Matą Maldeikį, Laisvės partijos atstovą Marių Matijošaitį, demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narius Rūtą Miliūtę, Luką Savicką ir socialdemokratę Dovilę Šakalienę.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

J

Niekas neparveš saulės iš rytų, bet prieš kariaujant diplomatinį karą su Kinija - reikėjo viską rimtai pasverti ir kaip tai buvo galima padaryti mažiau skausmingą verslui. Politika turi būti pragmatiška ir naudinga šalies interesams ir politikai priimdami sprendimus turi elgtis atsakingai!

klp

Broileris galėtų uždėti tam kėkštui garso nepraleidžiančią kaukę. Ir šiurpu ir graudu girdėti.

klp

„Mes nedramatizuojame tų santykių būklės, ją dramatizuoja Kinija“, – kalbėjo jis." - akivaizdu, kad žygimantas nebesupranta net savo žodžių prasmės :) :) :) (tai kokia gali būti dvišalių santykių būklė, jei bet kuri pusė juos dramatizuoja ??????????)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS