Teismas atmetė P. Gražulio skundą VRK atsisakius registruoti jį prezidento rinkimams | KaunoDiena.lt

TEISMAS ATMETĖ P. GRAŽULIO SKUNDĄ VRK ATSISAKIUS REGISTRUOTI JĮ PREZIDENTO RINKIMAMS

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį atmetė buvusio parlamentaro Petro Gražulio skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo neregistruoti jo prezidento rinkimų politinės kampanijos dalyviu.

„Skundas atmestas“, – trečiadienį BNS sakė LVAT atstovė Neringa Lukoševičienė.

VRK anksčiau skelbė, kad prašymas registruoti P. Gražulį dalyvauti prezidento rinkimuose buvo atmestas, nes jis neatitiko Konstitucijos ir Rinkimų kodekso nuostatų.

Prezidentu, be kitų reikalavimų, renkamas asmuo turi turėti teisę būti renkamas Seimo nariu. O netekęs Seimo nario mandato per apkaltą parlamentaru ar prezidentu jis gali būti renkamas tik tada, kai nuo sprendimo yra praėję ne mažiau kaip 10 metų.

Anot teismo, VRK pagrįstai neregistravo P. Gražulio politinės kampanijos dalyviu. Tai pagrįsdamas, LVAT išdėstė tokius pačius argumentus kaip ir VRK.

Teismas taip pat nenustatė pagrindo tenkinti P. Gražulio reikalavimą pratęsti jam registraciją prezidento rinkimuose.

P. Gražulis prašė kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl oficialaus išaiškinimo, susijusio su jo teise kandidatuoti į prezidento pareigas.

„LVAT teisėjų kolegija atmetė šį pareiškėjo prašymą – Administracinių bylų teisenos įstatyme nėra nustatyta, kad administracinis teismas gali kreiptis į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą dėl nagrinėjamoje byloje taikytinų teisės aktų nuostatų išaiškinimo“, – nurodė teismas.

Apkalta P. Gražuliui buvo surengta pernai gruodį Konstituciniam Teismui pripažinus jį sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai balsavo už greta sėdėjusį kolegą socialdemokratą Liną Jonauską.

Konstitucijoje įtvirtinta, kad asmuo, kuriam Seimas už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka panaikino mandatą, vėl šias pareigas gali užimti ne mažiau kaip po 10 metų.

P. Gražulį nepaisydama šio ribojimo Tautos ir teisingumo sąjunga anksčiau vasarį iškėlė kandidatu į prezidentus.

VRK praėjusią savaitę skelbė, kad prezidento politinėje kampanijoje dalyvauja 14 asmenų.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Petras

Gal kas galetu patarti, ar geriau sedeti kameroje su Masiuliu ar su Celofanu ?

AR ŽMOGUS

BENT SUPRANTA ŽODŽIO PREZIDENTAS REIKŠMĘ. JAU NEKALBANT APIE ATSAKOMYBĘ

:)))

ar bananalandijoj galejo but kitaip...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS