Teismas kreipėsi išaiškinimo į ESTT dėl sunkų nusikaltimą padariusio migranto traktavimo | KaunoDiena.lt

TEISMAS KREIPĖSI IŠAIŠKINIMO Į ESTT DĖL SUNKŲ NUSIKALTIMĄ PADARIUSIO MIGRANTO TRAKTAVIMO

  • 4

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) kreipėsi į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą (ESTT) dėl sunkų nepolitinį nusikaltimą padariusio ir dėl to prieglobsčio negavusio migranto traktavimo.

LVAT išplėstinė teisėjų kolegija nagrinėjo administracinę bylą, kurioje pareiškėjas ginčijo Migracijos departamento sprendimą nesuteikti jam pabėgėlio statuso, šią savaitę paskelbė teismas.

Toks sprendimas buvo priimtas remiantis įstatymo Dėl užsieniečių teisinės padėties nuostata, pagal kurią pabėgėlio statusas nesuteikiamas, jei yra rimtų priežasčių manyti, kad asmuo padarė sunkų nepolitinį nusikaltimą ne prieglobsčio šalyje prieš pripažįstant jį pabėgėliu.

Kita vertus, pažymi LVAT, pareiškėjas jau yra atlikęs bausmę už nusikaltimą, dėl kurio padarymo atsisakyta prieglobstį suteikti, todėl, jo supratimu, pabėgėlio statuso netaikymo nuostata nebeturėtų būti taikoma.

Pasak pranešimo, LVAT išplėstinei teisėjų kolegijai kilo abejonių dėl ES direktyvos, įtvirtinančios vieną iš pabėgėlio statuso nesuteikimo pagrindų, aiškinimo.

Lietuvos teismas prašo ESTT išaiškinti, ar vertinant asmens, kuris tenkina kitus pabėgėlio statuso suteikimo kriterijus, veiksmų atitiktį direktyvoje numatytam pabėgėlio statuso nesuteikimo pagrindui, egzistuoja pareiga atsižvelgti į jo jau atliktą bausmę,  suteiktą malonę, amnestiją ar kitą panašaus pobūdžio aplinkybes.

2011 metų direktyva dėl pabėgėlių statuso suteikimo numato, kad toks statusas nesuteikiamas, jei asmuo padarė sunkų nepolitinį nusikaltimą ne prieglobsčio šalyje prieš pripažįstant jį pabėgėliu.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kas dar neaišku?

Būtent itin sunkiai nusikalstanti visuomenei, Lietuvai yra migrantė Austėja Land.bergienė, yra ir daugiau tokių. Jų daug įvažiavo nuo 2022 m vasario mėnesio iki dabar. Pagal visas galiojančias tarptautines teisės normas jie bus išvaryti atgal iš kur įrėpliojo

Anonimas

Pavizdys-Suomija

Parazitai, lauk

Lietuvai reikia nustoti "laužyti galvą" dėl tų šiukšlių imigrantų. Juos paprasčiausiai reikia vyti lauk iš Lietuvos per patrankos šūvį. Laikas nustoti pataikauti a la "viarslinykams".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS