Teismas vėl spręs, ar keisti kaltinimą R. Paksui ir G. Vainauskui | KaunoDiena.lt

TEISMAS VĖL SPRĘS, AR KEISTI KALTINIMĄ R. PAKSUI IR G. VAINAUSKUI

Vilniaus apygardos teismas vėl spręs, ar priimti prokuroro prašymą prekybos poveikiu byloje pakeisti kaltinimą europarlamentarui Rolandui Paksui ir  žiniasklaidos grupės „Lietuvos rytas“ vadovui Gedvydui Vainauskui.

Prokuroras Gedgaudas Norkūnas penktadienį trečią kartą paprašė keisti kaltinimą, kad G. Vainauskas susitarė duoti kyšį, o R. Paksas – jį priimti ne tik politiko, bet ir jo vadovautos partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai.

„Teismas įvertins visas aplinkybes ir priims rašytinę nutartį, kurią paskelbsime gegužės 9 dieną“, – sakė teisėja Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė.

G. Norkūnas savo prašymą argumentavo naujomis aplinkybėmis iš kaltinamųjų paaiškinimų teisme ir užfiksuotų pokalbių turiniu. Juose, be kita ko, kalbama ir apie partijos rėmimą.

Anot prokuroro, įstatymai įsakmiai nurodo, kad teismas turi priimti nagrinėti prašymus keisti kaltinimą.

R. Pakso gynėjas Rolandas Tilindis sakė, kad prokuroro prašymas iš esmės nesiskiria nuo pirmų dviejų, o net ir jį patenkinus reikėtų iš naujo kreiptis į Europos Parlamentą su prašymu naikinti politiko teisinę neliečiamybę.

Teisininkas teigė, kad ikiteisminio tyrimo metu nebuvo nagrinėta, ar partija žinojo arba buvo susijusi su R. Pakso pokalbiais.

„Aplinkybė (dėl partijos) yra orinė, visiškai neįrodyta“, – kalbėjo R. Tilindis.

Ankstesnius du prokuroro prašymus teismas atmetė motyvuodamas tuo, kad pagal naują kaltinimą atsakomybėn turėtų būti patraukta ir partija „Tvarka ir teisingumas“.

Prokuroras G. Norkūnas tvirtino, kad kyšį partijos naudai galima paimti ir be paties politinio judėjimo atsakomybės, nes byloje nefiksuota, kad „Tvarkos ir teisingumo“ nariai būtų taręsi, žinoję ar toleravę R. Pakso elgesį.

Prašyme keisti kaltinimą prokuroras pabrėžė, jog R. Paksas būtų kaltinamas priėmęs kyšį partijos naudai, nesant „Tvarkos ir teisingumo“ kaltės.

Prašė nagrinėti filmą apie prezidentę

Vilniaus apygardos teismas taip pat nusprendė išsireikalauti duomenų, kurių pagrindu žinomas kalbininkas Antanas Smetona advokato S. Židonio prašymu surašė išvadas dėl byloje figūruojančių slapta pareigūnų įrašytų kaltinamųjų pokalbių.

Teismas patenkino kito G. Vainausko advokato Gintaro Černiausko prašymą pareikalauti papildomų duomenų iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), siekiant išsiaiškinti, kokiu pagrindu prieš „Lietuvos ryto“ vadovą buvo atliekami kriminalinės žvalgybos veiksmai.

Teisėjų kolegija atmetė S. Židonio prašymą prie bylos prijungti kompaktinį diską su Donato Ulvydo filmo apie prezidentę Dalią Grybauskaitę anonsu.

Jame patarėja teisės klausimas Rasa Svetikaitė sako tekstą: „Tie žmonės, šiandien jie kur? Jie sėdi teisiamųjų suole“. Anonso kadre matyti G. Vainauskas, R. Paksas, teismo patalpos.

„Šioje bylos nagrinėjimo stadijoje, teismo manymu, tai nedaro įtakos bylos nagrinėjimo eigai“, – sakė teisėja V. Pakalnytė-Tamošiūnaitė.

Teismas taip pat netenkino prokuroro prašymo atlikti naują kaltinamųjų pokalbių ekspertizę.

G. Norkūnas tvirtino, kad tai būtina padaryti, nes Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Lietuvos teismo ekspertizės centro sudarytos pokalbių stenogramos nesutampa. Teismas paskelbė, kad Teismo ekspertizės centras turėjo geresnes technines galimybes užfiksuoti kaltinamųjų žodžius tiksliai.

R. Paksas ir G. Vainauskas yra kaltinami 2015 metais susitarę dėl 15 tūkst. eurų kyšio už politiko pažadą paveikti statybos inspektorius dėl leidimo naudoti parduotuvę Prienuose.

Jie neigia prekiavę poveikiu. G. Vainauskas sako, kad vykdė žurnalistinį tyrimą, o R. Paksas tvirtina, jog byla siekiama eliminuoti jį iš politikos.

Byloje prekyba poveikiu kaltinamas ir verslininkas Antanas Juozas Zabulis, jis kaltę taip pat neigia. Anot prokurorų, verslininkas neteisėtai tarėsi su G. Vainausku, kad šis pasinaudotų savo įtaka nutraukti teisėsaugos tyrimą dėl galimo aukštųjų technologijų bendrovės „BOD Group“ sukčiavimo stambiu mastu įsisavinant Europos Sąjungos paramą.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Vainius

Būtinai reikia keisit, nes dar per mažai prirašyta prieš prokurorus...

Taip,

yra Paksas yra ir bėda. Didelė bėda. O jo tas "draugelis" Vainauskas,tai iš viso...Nuotraukoje. Gal nenormalus, besišypsantis lyg ir idiotas ? Šiaip ar taip, bet turėtų greičiau ir teisingai spręsti tą jų aferą. "Vadovai" !... Vagys visame kame.

TvartelioZinios

Nu ko noreti nuobodus tas teiseju darbas tai ir pramogauja kiekvienas kas kaip sugeba
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS