URM viceministras sveikina į luomą grąžintus stačiatikių kunigus su nepaprasta pergale | KaunoDiena.lt

URM VICEMINISTRAS SVEIKINA Į LUOMĄ GRĄŽINTUS STAČIATIKIŲ KUNIGUS SU NEPAPRASTA PERGALE

  • 0

Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas penktadienį pasveikino Lietuvos stačiatikių dvasininkus su „nepaprasta pergale“ prieš juos iš kunigų luomo pašalinusią Maskvos patriarchatus pavaldžią Lietuvos stačiatikių bažnyčią, Konstantinopolio patriarchatui patenkinus jų apeliaciją.

„(...) penki Lietuvos ortodoksų kunigai - Vladimiras Seliavko, Vitalijus Mockus, Vitalis Dauparas, Gintaras Sungaila ir Georgijus Ananjevas, – Maskvos patriarchato suspenduoti už protestavimą dėl patriarcho Kirilo ir visos Rusijos stačiatikių bažnyčios paramą žudikiškam, nusikalstamam karui prieš Ukrainą, Visuotinio patriarcho Baltramiejaus I sprendimu yra atstatomi į kunigų luomą“,  – feisbuke rašė M. Adomėnas.

„Sveikinu brolius ortodoksų kunigus, laimėjusius šią nepaprastą pergalę savo nuolankaus ir nepalaužiamo tikėjimo tuo, kas teisinga, dėka“, – rašė jis.

Ortodoksų bažnyčios Visuotinio (Konstantinopolio) patriarchato žinia apie panaikintus ankstesnius bažnytinio teismo sprendimus ir dvasininkų grąžinimą į kunigystę penktadienį pasidalino vienas iš kunigų Gintaras Sungaila.

Konstantinopolio Sinodas konstatavo, jog priežastys, dėl kurių minimiems dvasininkams buvo paskirtos bausmės, „kyla visai ne iš bažnytinių kriterijų, bet iš pagrįsto šių dvasininkų pasipriešinimo karui Ukrainoje“.

Taip tvirtino ir patys kunigai, nors Lietuvos stačiatikių bažnyčios atstovai tikino, kad iš luomo dvasininkai pašalinti jiems sulaužius priesaiką, teikus melagingus pranešimus, nepaklusus valdančiajam vyskupui, rengus sąmokslą prieš savo vyskupą ir brolius dvasininkus, griovus bažnytinę taiką, siekus perėjimo į kitą bažnyčios jurisdikciją be savo vyskupo palaiminimo.

Pasak G. Sungailos, Konstantinopolio patriarchatas yra „aukščiausia apeliacijos instancija“.

Jį bei dar keturis kolegas – Vitalijų Mockų, Vitalį Dauparą, Georgijų Ananjevą ir Vladimirą Seliavko – Maskvos patriarchatui pavaldus Lietuvos ortodoksų bažnyčios metropolitas Inokentijus savo dekretais pernai vasarą pašalino iš kunigystės luomo. Dvasininkai tokį sprendimą apskundė Konstantinopolio patriarchui Baltramiejui I.

G. Sungailos teigimu, po sugrąžinimo į kunigystę šie dvasininkai buvo priimti į Konstantinopolio patriachatą ir nors šiuo metu neturi kur aukoti mišias, viliasi, jog patalpas padės surasti patys tikintieji.

Iš kunigystės pašalinti ir į ją sugrąžinti dvasininkai taip pat yra inicijavę Lietuvos stačiatikių atsiskyrimą nuo Maskvos patriarchato, prašydami Konstantinopolio patriarcho leisti Lietuvoje atkurti kanoninį pavaldumą jam.

Savo ruožtu Lietuvos stačiatikių bažnyčia siekia didesnės autonomijos, tačiau teigia susidurianti su Maskvos Sinodo delsimu, priimant sprendimus.

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui.

Gairės: Mantas Adomėnas, karas Ukrainoje, Gintaras Sungaila, Lietuvos stačiatikių dvasininkai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS