Prie Lietuvos valdžios vairo D. Grybauskaitė – jau aštuonerius metus | KaunoDiena.lt

PRIE LIETUVOS VALDŽIOS VAIRO D. GRYBAUSKAITĖ – JAU AŠTUONERIUS METUS

  • 9

Liepos 12 d., trečiadienį, – aštuntosios Lietuvos Respublikos prezidentės Dalia Grybauskaitės kadencijos metinės.

Prezidentūros pranešime spaudai apžvelgiami D. Grybauskaitės nuveikti darbai.

Didžiausias dėmesys per šiuos metus buvo skirtas  socialiniam žmonių saugumui, korupcijos mažinimui, teisingumo užtikrinimui ir šalies gynybos tolesniam stiprinimui.

Pastaraisiais metais prezidentė nuosekliai tęsia kampanijos  „Už saugią Lietuvą“  pradėtus darbus socialinei atskirčiai mažinti, vaikų saugumui užtikrinti, pagalbai nuo priklausomybių kenčiantiems žmonėms. Prasidėjo reali  vaikų globos namų reforma  – šiuo metu pertvarkoma 20 vaikų globos įstaigų, beveik 400 vaikų jau gyvena namus primenančioje aplinkoje. Taip pat prezidentė pati inicijavo daugybę įstatymų, kurie paspartins vaikų globos ir įvaikinimo procesus.

Nuolat besikartojančios skaudžios ir tragiškos skriaudžiamų vaikų istorijos parodė, kad vaikų saugumas išlieka vienu svarbiausių klausimų. Prezidentė inicijavo teisinius įrankius, kad vaikų apklausos vyktų tik su psichologais,  patyčioms mažinti  įvesta prievolė vykdyti prevencijos programas švietimo įstaigose. Saugiai vaikų aplinkai kurti D. Grybauskaitės iniciatyva buvo naujai atidaryta ir atnaujinta 19  vaikų dienos centrų  visoje Lietuvoje, taip pat antrus metus iš eilės net 1,3 tūkst. vaikų iš sunkiau gyvenančių šeimų padovanotos vasaros atostogos.

Prezidentė ėmėsi iniciatyvos apsaugoti darbuotojų interesus svarstant naująjį  Darbo kodeksą  ir pasiūlė sugrąžinti į jį daugiau socialinio jautrumo. Pagalbos ranka tiesiama ir smurtą patyrusioms moterims, nuo priklausomybių kenčiantiems žmonėms. „Už saugią Lietuvą“ specialistai sukūrė alkoholizmo prevencijos modelį, kuris diegiamas Varėnos, Ukmergės, Elektrėnų, Tauragės, Kelmės, Naujosios Akmenės, Ignalinos, Visagino, Zarasų, Molėtų, Anykščių, Biržų rajonuose. Iš viso prie socialinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ jau prisijungė daugiau negu 400 iniciatyvų, visos savivaldybės, NVO, verslo įmonės, diplomatinės atstovybės, žiniasklaida.

Korupcijos mažinimas ir teisingumo užtikrinimas  išlieka prezidentės vienu svarbiausių prioritetų nuo pirmosios kadencijos pradžios. Siekiant didinti skaidrumą ir atskaitomybę, Prezidentė pradėjo  valstybės registrų  pertvarką, taip pat pasiūlė apriboti  vadovų kadencijas  valstybės ir savivaldybės valdomose įmonėse bei įvesti direktorių kadencijas mokyklose. Efektyvesnei kovai su  korupcija  D. Grybauskaitė pasiūlė praplėsti  viešas turto deklaracijas  privalančių teikti asmenų ratą, taip pat užkirsti kelią politikų piktnaudžiavimui labdaros fondų pinigais bei dalinti šešėlinę paramą valstybės ir savivaldybių valdomoms įmonėms.

Siekiant mažinti  vaistų kainas, šalies vadovės iniciatyva pradėta kompensuojamųjų vaistų kainyno ir kainodaros peržiūra. Vaikų negalinčioms susilaukti poroms padėti šalies vadovė vetavo  Pagalbinio apvaisinimo įstatymą  ir taip užtikrino valstybės finansuojamą ir tarptautinę medicinos praktiką atitinkantį gydymą.

Teisingumas – svarbus demokratinės valstybės matas, todėl prezidentė inicijavo įstatymų paketus  nebaudžiamumui mažinti. Prezidentės pateiktos įstatymo pataisos leis valstybei ir žmonėms didelę žalą padariusius nusikaltėlius teisti už akių ir taikyti adekvačias sankcijas už didelio masto sukčiavimą mokesčiais.

Prezidentė ėmėsi lyderystės formuojant mokslo ir inovacijų  politiką pateikdama gaires, kuriose apibrėžiamos konkrečios strateginės kryptys valstybės pažangai, konkurencingumui užtikrinti. Prezidentė asmeniškai dėjo pastangas, kad Lietuva taptų prestižinės organizacijos  CERN  nare. Prezidentės susitikimai su potencialiais investuotojais užsienio vizitų metu, nuoseklus dėmesys naujų investicijų į Lietuvą pritraukimui taip pat davė apčiuopiamų rezultatų – Lietuvoje atidaryti britų „Barclays Rise“ ir suomių „Outokumpu“ padaliniai.

Nuoseklus šalies  gynybos stiprinimas ir aktyvi užsienio politika  išlieka vienu reikšmingiausių ir svarbiausių prezidentės darbų. Šiemet Lietuvoje buvo dislokuotas Vokietijos vadovaujamas  NATO batalionas , prie kurio prisijungė 9 valstybių kariai. Be to, Lietuva tapo viena sparčiausiai finansavimą gynybai didinančių NATO šalių – prezidentės vadovaujama VGT nutarė, kad  gynybos finansavimas  2018 m. viršys 2 proc. BVP. Pastaraisiais metais buvo reikšmingai sustiprintos valstybės ginkluotosios pajėgos: didinamas karių skaičius, formuojama antroji brigada „Žemaitija“, modernizuojama ginkluotė. Informaciniam saugumui stiprinti apginta žodžio laisvė Prezidentei vetavus Seimo priimtas Civilinio kodekso pataisas.

Stipri D. Grybauskaitės lyderystė užsitikrinant  JAV paramą  Baltijos šalių saugumo klausimams duoda Lietuvai konkrečių rezultatų. Palaikomi nuolatiniai ryšiai su naująja JAV administracija: prezidentė du kartus susitiko su JAV Prezidentu, gynybos sekretoriumi Jamesu Mattisu, liepos pabaigoje planuojamas antrasis susitikimas su viceprezidentu Mike‘u Pence‘u.

Didelės pastangos dedamos dėl šalies energetiniam saugumui svarbios  e lektros tinklų  sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, taip pat dėl nesaugios Astravo elektrinės klausimo – Lietuvos pastangomis branduolinė sauga jau tapo vienu ES išorės politikos prioritetų. O Lietuvos patirtis statant Klaipėdos SGD terminalą ir užsitikrinant energetinį savarankiškumą jau tampa eksporto preke. Lietuva padės Kroatijai statyti SGD terminalą, tokių projektų vystytojai jau konsultuojami ir Kolumbijoje, Urugvajuje, Indonezijoje, Brazilijoje, Maltoje, PAR.

Lietuvos pozicija girdima ir Europos Vadovų Taryboje, kurioje šalies interesams atstovauja prezidentė. Formaliuose ir neformaliuose EVT susitikimuose sprendžiami strateginiai klausimai: sankcijos Rusijai, energetika, ES išorės sienų apsauga, taip pat ginami  Lietuvos piliečių interesai  „Brexit“ procese. Lietuva ir toliau išlieka didžiausia Ukrainos advokatė – nuosekli prezidentės pozicija prisidėjo užtikrinant Europos lyderių vienybę dėl  sankcijų Rusijai taikymo , taip pat Lietuvos parama ir pagalba padėjo pasiekti bevizį režimą  Ukrainai ir Gruzijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

DĖDĖ

Jo jau 8 metus per kuriuos Lietuvą visai nustekeno-kainos kosminės,jaunimas užsieny, o ji turistauja biudžeto sąskaita.Valio Tulpei

Vadakste

Mano gimine taip pat nemazair apie 15 giminaiciu dirba ir gyvena ne Lietuvoje. Taigi iki ko nusiritome. Tai viska padare kuomet buvo suzlugdytos gamyklos kurios siejo su Rusija , zemes ukis kazkaip ne taip valdomas , nes kaimas isivazinejes , nes nera ka dirtri.Tuo paciu keliu vedama ir Ukraina , tai matyt musu patarejai pataria taip gyvent kaip ir mes gyvename. Ukrainoje apie 9 milijonai emigravusiu, zadama , net gelezinkelius stabdyt i Rusijos puse. Stai ko priveda nemastymas kaip zmones gyvens ir ka darys is kur gaus pinigu jei nieko nedirbs.Ukraina gyvenkit savo protu ir darykit kas naudinga valstybei ir be reikalo nepolitikuokit. nenaikinkit ka buvote padare per tuos 25 nepriklausomybes metu, nes jusu daug milijonu dar like , todel saugokit kiekviena darbo vieta.. Sekmes musu Lietuvai atsitiest ir sekmes Ukrainai mastyt protingai.

:)

Vien karatistinių pozų neužtenka, reikia ir smekalkos...:)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS