A. Paleckis už grotų, bet jo pasekėjai nerimsta: vyks į Maskvą skelbti, kad Lietuva – agresorė | KaunoDiena.lt

A. PALECKIS UŽ GROTŲ, BET JO PASEKĖJAI NERIMSTA: VYKS Į MASKVĄ SKELBTI, KAD LIETUVA – AGRESORĖ

  • 226

Už šnipinėjimą Rusijai nuteistas Algirdas Paleckis nerimsta ir už grotų: su jo elektroniniu parašu užregistruota nauja asociacija. Paleckininkai ketina vykti į Maskvą. Pačių žodžiais tariant, agresorė tai – Lietuva, o ne Rusija. Nors antivalstybinės veiklos bruožų šios kompanijos veikloje prokurorai nemato, paleckininkai gali turėti reikalų dėl dokumentų klastojimo. Teisingumo ministerija imasi tyrimo, kaip prie šios asociacijos steigimo savo elektroniniu parašu galėjo prisidėti už grotų sėdintis A. Paleckis, praneša LNK.

Rusijos šnipas A. Paleckis į belangę išvežtas prieš du mėnesius.

Aiškėja, kad savo bendražygiams galėjo palikti ne tik namų raktus. Būdamas už grotų A. Paleckis su kitais sugebėjo internetu įsteigti asociaciją pasirašydamas elektroniniu parašu. Jis panaudotas prieš porą savaičių, bet tam reikėtų turėti mobilųjį telefoną ir internetą, o tai laisvės atėmimo įstaigose draudžiama.

„Pirminiais duomenimis, mes tokios informacijos neturime, kad jis galėjo prisijungti įstaigoje, pasirašyti kvalifikuotu parašu ir įsteigti asociaciją“, – kalbėjo Kauno tardymo izoliatoriaus resocializacijos sk. viršininkas Almantas Atkočaitis.

Teisingumo ministerija pavedė Kalėjimų departamentui atlikti vidinį tyrimą ir spręsti dėl ikiteisminio tyrimo.

„Aš tikiu, kad saugumo reikalavimai buvo užtikrinti maksimaliai Kauno tardymo izoliatoriuje ir šis žmogus negalėjo prieiti prie mobilaus ryšio telefono, ypač mobilaus interneto ir atlikti tuos veiksmus, dėl kurių mes čia visi susirinkome“, – tvirtino teisingumo viceministras Elanas Jablonskas.

Anot viceministro, pas A. Paleckį atlikta krata – draudžiamų daiktų nerasta. Paleckininkai apie tai nekalba.

„Toliau aš nekomentuosiu. Nenoriu“, – sakė A. Paleckio bendražygis Kazimieras Juraitis.

Galbūt nenoro priežastis slypi čia – jeigu už A. Paleckį kažkas kitas pasirašė jo elektroniniu parašu, „tai tada jau eina dokumento klastojimo straipsniai, o už tai yra baudžiamoji atsakomybė“, – aiškino Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Pareigūnus ant šio kelio veda ir pats A. Paleckis.

Susitikimai numatyti gana įvairūs – visuomeniniai susitikimai, dalyvavimas spaudos konferencijoje, TV laidose. Mes ten būsime penkias dienas.

„Jis pareigūnams mini, kad tai ne jo darbas“, – teigė E. Jablonskas.

Užregistruotos asociacijos pavadinimas – „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“. Taip prisistatydama paleckininkų grupelė kitą savaitę važiuos į Maskvą.

„Susitikimai numatyti gana įvairūs – visuomeniniai susitikimai, dalyvavimas spaudos konferencijoje, TV laidose. Mes ten būsime penkias dienas“, – „YouTube“ kalbėjo A. Paleckio bendražygė Erika Švenčionienė.

Prieš 82-ejus metus, irgi liepą, drauge su Petru Cvirka, Salomėja Nerimi ir kitais įgaliotiniais į Maskvą važiavo A. Paleckio senelis Justas Paleckis.

„Mes išvažiuojame parnešti naujajai Lietuvai Stalino konstitucijos saulės!“ – tuomet prieš išvykdamas viešai kalbėjo J. Paleckis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Aš tai pirmiausia jiems palinkėčiau ten ir likti, nes, man atrodo, jie nori čia vežti V. Putino saulę, tai geriau ten toje saulėje ir degintis“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Tik anūkas istorijos verpete nesudalyvaus. A. Paleckiui už grotų liko daugiau nei ketveri metai.

Lietuva – be abejo, šalis-agresorė. Ukraina yra ne mūsų reikalas.

Anot bendražygio, Maskvoje jie pasakos, kad Lietuvos valdžia nori karo ir kiršina lietuvius su kaimynais.

„Lietuva – be abejo, šalis-agresorė. O Rusija tai nemačiau, kad būtų agresorė. Kur jūs matėte, ar Jungtinėse Tautose paskaitėte? (...) Ukraina yra, dar kartą sakau, ne mūsų reikalas“, – kalbėjo K. Juraitis.

Primename, kad tai ne pirma šių veikėjų kelionė – Baltarusijos kameros filmavo, kaip gegužės 9-ąją E. Švenčionienė su Aliaksandru Lukašenka sutarė lietuviams padėti kruopomis.

„Važiuoja žmonės, kurių alga maža, jie veža degalus“, – kalbėjo tada E. Švenčionienė.

„Pasakykite, į kokį tašką pasienyje jums atvežti trąšų, kruopų, druskos ir kitko – mes tai padarysime“, – atsakė jai A. Lukašenka.

Su Vakarų nepripažįstamu prezidentu ji kalbėjo ir šių metų vasarį, kai Rusija jau buvo užpuolusi Ukrainą. SU bendraminčiais į Minską važiavo ir kovą, neva į verslo forumą. Važiuodama žavėjosi Minsku ir jo nemokamais tualetais.

„Niekas nedaro biznio iš tualetų. Na, žinot, gi ne kapitalizmas. Suprantama, kad žmogus turi eiti kažkur sisioti, o Lietuvoje tai jau yra verslas“, – savo sekėjams tada dėstė E. Švenčionienė.

Teisininkas Dainius Žalimas paleckininkų vojažuose mato bent dviejų nusikalstamų veikų požymių – padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvos respubliką ir Lietuvos valstybingumo neigimą.

„Akivaizdu, kad tiek Rusija, tiek Baltarusijos režimas turi tikslų, prieštaraujančių Lietuvos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui. Šitie asmenys tam padeda“, – komentavo VDU teisės fakulteto dekanas D. Žalimas ir pridėjo nežinantis, ko daugiau reikia Lietuvos prokurorams, kad imtųsi veiksmų.

„Matyt trūksta fantazijos interpretuoti, kas yra antivalstybinė veikla“, – priėjo jis.

O Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas paleckininkus vertina taip: „Turime reikalų su visiška marginalija, su visiškais nevykeliais“, todėl įžvelgia ir teigiamą pusę.

„Jeigu tik tiek Rusija gali sukurti, kaip įtakos agentūra čia Lietuvoje, tai galima įžvelgti ir teigiamą pusę, kad nelabai tos įtakos agentūros čia ir yra“, – sakė L. Kasčiunas.

Rašyti komentarą
Komentarai (226)

Alio!Alio!!!

Kur dingo “Laisvas laikraštis” demokratijos gynėjai ???

Psichol.

Taip yra agresorė Lietuva, jeigu nepaisydama LRKonstitucijos 25 straipsnio sulaiko žmonės, kitaip galvojančiųs ir turinčius kitą nuomonę.Pažeidzia žodžio laisvę , demokratiją Lietuvoje.Palecki, juk supranti ,kad mažas kiekis karių karo lauke ,karo nelaimės ,taip ir čia.Kaip galvotų žmogus ,kokie jo įsitikinimai būtų,smerkti už kitokia jo nuomonę žmogaus negalima.

Kaunas

Nesuprantu, kaip sita ziurke taip gali kalbėti,smeizti Lietuva ir likti nenubausta ,jau seniai ant naru turejo sedeti.Jokio gailescio .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS