Užsienio lietuviai per Seimo rinkimus galės turėti savo apygardą | KaunoDiena.lt

UŽSIENIO LIETUVIAI PER SEIMO RINKIMUS GALĖS TURĖTI SAVO APYGARDĄ

  • 3

Seimas antradienį sudarė sąlygas steigti atskirą vienmandatę rinkimų apygardą užsienyje per parlamento rinkimus balsuojantiems Lietuvos piliečiams.

Parlamentas antradienį 88 Seimo nariams balsavus „už“, keturiems buvus „prieš“ ir 14 politikų susilaikius priėmė tokią Seimo rinkimų įstatymo pataisą. Pataisa įsigaliotų ją pasirašius prezidentui.

Pakeitimu nustatyta, kad tais atvejais, kai naujausiuose rinkimuose užsienyje balsuoja daugiau negu 0,9 vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus, Seimo rinkimams išeiviams būtų sudaroma rinkimų apygarda.

Į Pasaulio lietuvių apygardos rinkėjų sąrašą būtų įtraukiami kitose valstybėse esantys Lietuvos piliečiai.

Atskirą apygardą gyvenantiems užsienyje Lietuvos piliečiams Seimas įsteigė Pasaulio lietuvių bendruomenės prašymu.

Pataisas parengė „valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis bei jo frakcijos kolegė Agnė Širinskienė. Anot iniciatorių, steigiant atskirą apygardą būtų skatinamas užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių aktyvumas, įsitraukimas į politinį Lietuvos gyvenimą, užtikrintas sklandesnis ir efektyvesnis jų atstovavimas.

Šiuo metu užsienyje per Seimo rinkimus balsuojantys Lietuvos piliečiai įtraukiami į Naujamiesčio vienmandatės rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus.

Užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių aktyvumas ypač išaugo per gegužę vykusius prezidento rinkimus. Per pirmąjį turą, kai balsuota ir dvigubos pilietybės referendume, užsienyje balsavo 52 tūkst. 812 rinkėjai, antrajame ture – 44 tūkst. 142 rinkėjai. 2016 metais Seimo rinkimuose užsienyje balsavo 16 tūkst. 411 rinkėjų.

Per 2016 metų Seimo rinkimus mažiausiosiose apygardose buvo per 32 tūkst. rinkėjų, didžiosiose – 38 tūkst. rinkėjų. Naujamiesčio apygardoje, kur balsavo ir užsienio lietuviai, sąrašuose buvo daugiau kaip 41 tūkst. rinkėjų.

Seime ir anksčiau registruota iniciatyvų dėl užsienio lietuvių apygardos įteisinimo, tačiau iki šiol tokie bandymai buvo nesėkmingi.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Pabėgę lietuviai (kol jie lietuviai!) privalo balsuot savo BUVUSIOSE apygardose (kad ryšių neprarastų).

Uzsienyje gyvena apie 800 tukst lietuviu

kuriu dauguma turi teise ir galetu ir turetu balsuoti LT rinkimuose. Betgi, netgi jei is tu 800 tukst balsuotu tik kokie puse, viena rinkimine apygarda 400 tukst uzsienio lietuviu atrodo o gal ir yra DISKRIMINACIJA!

...

Ach: "Į Pasaulio lietuvių apygardos rinkėjų sąrašą būtų įtraukiami kitose valstybėse esantys Lietuvos piliečiai" - kliedesiai. Nes: išrinktasis rūpinas ne tik rinkėjais, o ir visa savo rinkimine apygarda, o štai toks neturėtų savo teritorijos, ir taip būtų nepilnavertis deputatas... DAR reikia nepamiršt KIEK kainuotų jo nuolatinės kelionės pas 'savo rinkėjus'.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS