V. Čmilytė-Nielsen apie partnerystės įstatymą: negerai, kai paviešinami „žali“ teisės aktų projektai | KaunoDiena.lt

V. ČMILYTĖ-NIELSEN APIE PARTNERYSTĖS ĮSTATYMĄ: NEGERAI, KAI PAVIEŠINAMI „ŽALI“ TEISĖS AKTŲ PROJEKTAI

Antradienį gerokai po pietų Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen savo feisbuko paskyroje pasidalijo apgailestavimu, kad buvo paviešinta, kaip ji pavadino, darbinė Partnerystės įstatymo versija.

„Diskusija apie partnerystės įstatymo projektą turėjo prasidėti kiek vėliau, tačiau ją paspartino į vieną portalą patekusi įstatymo projekto darbinė versija. Nėra gerai, kai „žali“ teisės aktų projektai patenka viešumon, nes tada ir diskusija gali prasidėti dėl tokių akcentų, kurių galutiniame įstatymo projekte gali ir nelikti“, – feisbuke dėstė V. Čmilytė-Nielsen.

Anot Seimo pirmininkės, jau įprasta, kad Partnerystės klausimas sulaukia daug dėmesio.

„Pateiktose lentelėse aiškiai matosi, kuo partnerystės institutas yra svarbus ir kuo skiriasi nuo santuokos. Suteikiama galimybė gauti informaciją apie savo artimą žmogų. Turėti teisinę apsaugą. Spręsti turto, paveldėjimo klausimus“, – rašė ji.

Seimo pirmininkė atkreipė dėmesį, kad šiuo metu Lietuvoje nesusituokę gyvena apie 200 tūkst. žmonių. Tai – apie 100 tūkst. porų.

Partnerystės įstatymas padarytų dešimtis tūkstančių žmonių saugesniais ir laimingesniais, bet tuo pačiu neatimtų laimės iš kitų.

„Gal tai ir nedaug kaip bendras skaičius, tačiau tiek žmonių gyvena Klaipėdoje. Taip, ne visos šios poros rinktųsi partnerystę, bet tikiu, kad tikrai nemažai. Dar 2017 m., pristatydama įstatymo projektą sakiau – partnerystę galėtų rinktis tie, ką įskaudino santuoka, kam reikia laiko. Laikausi šios nuostatos ir dabar. Kaip ir nuostatos, kad lyčiai neutralus partnerystės principas – XXI a. Europos ir moderniojo pasaulio realybė, ne siekiamybė“, – rašė Seimo pirmininkė ir pridūrė, kad iš 27 ES šalių net 20-yje partnerystė jau reglamentuota.

„Tame tarpe tokiose krikščioniškose šalyse, kaip Italija, Ispanija, Malta. Taigi, konflikto su tradicijomis ir krikščioniška pasaulėžiūra nelabai ir yra. Mano nuostata tokia – Partnerystės įstatymas padarytų dešimtis tūkstančių žmonių saugesniais ir laimingesniais, bet tuo pačiu neatimtų laimės iš kitų. Manau, taip laisva ir demokratiška valstybė ir turėtų funkcionuoti. Kurdama vienodas galimybes visiems gyventojams“, – savo įžvalgas feisbuke užbaigė V. Čmilytė-Nielsen.

Siūlo įteisinti lyčiai neutralią partnerystę, partneriai negalėtų įsivaikinti

Kaip jau rašyta, liberalūs politikai šioje darbinėje Partnerystės įstatymo versijoje siūlo įteisinti lyčiai neutralią partnerystę: ją būtų galima sudaryti civilinės metrikacijos įstaigose, o nutraukti porai neturint vaikų galėtų ir notaras, partneriai negalėtų įsivaikinti.

Tokius įstatymų projektus dėl Partnerystės įteisinimo parengė Seimo nariai Viktorija Čmilytė-Nielsen, Tomas Vytautas Raskevičius, Paulė Kuzmickienė, Andrius Navickas, Ieva Pakarklytė ir Eugenijus Gentvilas, paskelbė naujienų portalas delfi.lt.

D. Labučio / ELTOS nuotr.

Pagal projektą, partnerystė būtų apibrėžiama kaip „dviejų asmenų (partnerių) bendro gyvenimo faktas, įregistruotas teisės aktų nustatyta tvarka, su tikslu sukurti ar (ir) plėtoti, apsaugoti partnerių santykius“.

Kaip pažymi iniciatoriai, įstatymu būtų įtvirtintas registruotos lyčiai neutralios partnerystės modelis, teisinės partnerystės pasekmės atsirastų nuo partnerystės įregistravimo momento.

Pagal projektus, partnerystę registruotų civilinės metrikacijos įstaigos, abu partneriai galėtų pasirinkti kito partnerio pavardę kaip bendrą pavardę arba pasirinkti dvigubą pavardę.

Partnerystės įstatymo projekte siūloma nustatyti, kad turtas, partnerystės laikotarpiu įgytas abiejų partnerių ar vieno jų vardu, laikomas bendrąja daline partnerių nuosavybe, kartu preziumuojant, kad partnerių bendrosios dalinės nuosavybės dalys yra lygios, kol nėra įrodyta kitaip.

Partnerystę nutraukti būtų paprasčiau negu civilinę santuoką, kai visais atvejais, net, kai nėra vaikų, dėl to reikia kreiptis į teismą. Partnerystės atveju, tuo atveju, kai nėra vaikų, tą galės padaryti notaras.

Įteisinti partnerystę siūlo valdančiajai daugumai priklausantys liberalių pažiūrų politikai. Laisvės partijos siūlymu Partnerystės įstatymo projektas įtrauktas į pavasario sesijos darbų programą, jis dar nėra registruotas.

Lietuvoje partnerystė nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Keli ankstesni liberalių politikų bandymai šalyje įteisinti civilinę partnerystę Seime nepasiekdavo priėmimo stadijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Puiku

Bet partnerystės įstatymas turėtų galioti ir dėl fakto tai yra buvusioms nesusituokusioms santuokos nesudariusioms poroms. Apsaugant jas dėl turtinių santykių kada kartu gyveno apie 20 metų, bet ištikus nelaimei ar išdavystės viena pusė gali likti be nieko. Dar atsižvelgiant į tai kad kitą pusė gavo neįgalumo lygį. Daug visko būna, turi būti užtikrintas tinkamas įstatymas žmogaus orumui apsaugoti. Juk niekas nežino pradėję gyventi kartu kaip bus ir kas atsitiks po 20 metų. Žmonės neturi bijoti kad liks be nieko, ypač jeigu dar yra vaikų... Jokie ten paveldėti turtai ar dovanos ar turtas ant vieno asmens neturi likti tik vieno asmens. Nes gyvenimas tik vienas, laikas neįkainojamas, jis atgal negrįš. Pas mus dar viduramžiai. Visiškai nevertinamas žmogaus atiduotas laikas, buvimas kartu kuriant siekiant turtinant gerinant sąlygas vienas kitam, kada ištikus bėdai vadovaujamasi tuo kas kiek finansiškai materialiai įnešė ir nepaisoma kito nematomo darbo ir laiko.

Liudvika

Argi mes neprivalome žinoti kokius įstatymus numato išleisti vyriausybė Kodėl Čmilytė taip susirūpino, kad paskelbta spaudoje šio projekto priėmimas.Mes turime žinoti ir kad neteisėtai tų lbgt poreikiai nebūtų priimti.Reikia mūsų seimo tokio kuris tenkintų mūsų tautos poreikius,už tradicinę šeimą,už sveiką protą be tų lbgt iškrypėlių

Anonimas

gales zydeliai su lietuvem zenytis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS