Valdantieji renka parašus dėl R. Žemaitaičio atstatydinimo | KaunoDiena.lt

VALDANTIEJI RENKA PARAŠUS DĖL R. ŽEMAITAIČIO ATSTATYDINIMO

Valdantieji renka parašus dėl „tvarkiečių“ lyderio Remigijaus Žemaitaičio atstatydinimo iš Seimo vicepirmininko pareigų.

Apie tokią iniciatyvą pranešęs „valstiečių“ frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį neatmetė galimybės, kad jau gali būti surinktas reikiamas jų skaičius. „Jų užteks tikrai“, – sakė R. Karbauskis.

Į klausimą, kada jie bus pateikti Seimui, R. Karbauskis atsakė: „kada ateis laikas“.

Politikas neabejoja, kad jei R. Žemaitaitis pats neatsistatydins iš Seimo vicepirmininko pareigų, valdantiesiems užteks balsų jį atstatydinti.

„Bus lygiai taip pat kaip ir Seimo pirmininko atveju: Seimo daugumai užteks balsų“, – sakė R. Karbauskis.

Bus lygiai taip pat kaip ir Seimo pirmininko atveju: Seimo daugumai užteks balsų.

Kaip ELTA jau skelbė, kol nesulauks partijos sprendimo, „tvarkiečių“ lyderis R. Žemaitaitis trauktis iš Seimo vicepirmininko pareigų neketina.

„Kol kas negaunu partijos sprendimo ar pritarimo, tai panašu, kad tokio dalyko negali būti. (...) Lapkričio viduryje rengiame tarybos posėdį, taryba priims sprendimą, susijusį ir su biudžetu, ir ar toliau dalyvauti valdančiojoje koalicijoje“, – po „tvarkiečių“ valdybos posėdžio trečiadienį žurnalistams Seime sakė R. Žemaitaitis.

Jis nedramatizuoja valdančiųjų pažado rinkti parašus dėl jo atstatydinimo iš Seimo vicepirmininko pareigų. Jeigu parašai būtų surinkti, R. Žemaitaičio teigimu, “Seimas apsispręs“.

„Tvarkiečių“ lyderis išlieka ramus

Seimo kuluaruose pasigirdus, kad „valstiečiai“ jau surinko per 20 parašų dėl „tvarkiečių“ lyderio atstatydinimo iš Seimo vicepirmininko pareigų, pats R. Žemaitaitis išlieka ramus. Jis tikina pats iš pareigų nesitrauksiąs, o kad bus surinkti parašai, jis taip pat abejoja.

„Partija mane delegavo, vakar buvo valdybos posėdis, taryba bus lapkričio mėnesį (dėl partijos traukimosi iš valdančiosios koalicijos. – ELTA). Bet man įdomu, ar tai nebus dar vienas blefas kaip su vargšu V. Pranckiečiu, kuomet praeitą savaitę man R. Karbauskis sakė, kad jau turi 76, o antradienį aš pamatau tik 52 (parašus. – ELTA)”, - sakė R. Žemaitaitis.

Bet man įdomu, ar tai nebus dar vienas blefas kaip su vargšu V. Pranckiečiu.

Anot R. Žemaitaičio, R. Karbauskis dėl Viktoro Pranckiečio parašų būtų neturėjęs ir ketvirtadienį, todėl antradienį „tvarkiečių“ lyderis jį išgelbėjo nuo dar didesnės gėdos.  

„Iš tikrųjų jis turi būti dėkingas man ir mūsų partijai. Mes jį išgelbėjom nuo didesnės gėdos šiandien, nes V. Pranckiečio klausimui jis turėjo viso labo tik 52 žmones. (....) Tai ir šiandien jis nebūtų turėjęs kur akių dėti, dabar bent jau gali teisintis ir komentuoti viešai, kad šiandien mes jau kažką būtume V. Pranckiečiui padarę“, – sakė R. Žemaitaitis.

Pasak R. Žemaitaičio, valdyba ir be jo balso būtų balsavusi antradienį dėl neeilinio posėdžio.

„O dėl valdybos posėdžio, kur mane kaltina, tai arba su aritmetika jam kažkas blogai, arba kaip visada įpratę ne taip skaičiuoti, juk penki buvo už neeilinį posėdį, trys prieš. Tai nežinau, ką tas mano balsas galėjo lemti. Aš balsavau, kaip aš pasirašiau koalicinę sutartį, o tie trys žmonės, kurie buvo salėje, balsavo pagal koalicinį susitarimą, tai būtų gerai, kad žmogus laikytųsi koalicinio susitarimo ir nebėgtų į krūmus, kaip padarė jie antradienį (...) Aš valdyboje balsavau, kad kuo greičiau būtų neeilinis posėdis ir klausimas kuo greičiau išspręstas“, – sakė R. Žemaitaitis.

Sako, kad surinko būtinus parašus

Ketvirtadienį Seime surinktas būtinas minimalus skaičius, kad būtų pradėta nepasitikėjimo procedūra parlamento vicepirmininku „tvarkiečiu“ R. Žemaitaičiu.

Parašus renkanti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pavaduotoja Aušrinė Norkienė BNS sakė, kad nepasitikėjimo iniciatyvą jau parėmė per 40 parlamentarų.

Pagal Seimo statutą, pasiūlymas atleisti Seimo pareigūną turi būti svarstomas, kai tai motyvuotu raštu pateikia Seimo valdyba, komitetas ar ne mažiau kaip penktadalis Seimo narių, tai yra ne mažiau kaip 29 parlamentarai.

Atstatydinti Seimo vicepirmininką reikia ne mažiau kaip 71 balso.

A. Norkienė tvirtino, kad dokumentas Seimo posėdžių sekretoriate greičiausiai bus registruotas ketvirtadienį, tad nepasitikėjimo procedūra galėtų vykti kitą savaitę.

R. Žemaitaitis ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė kol kas neketinąs pats trauktis iš pareigų, nes šį postą jis užima pagal galiojančią koalicijos sutartį.

„Koalicinė sutartis yra. Jos, berods, 14 punktas aiškiai sako, kad jeigu planuojama nutraukti koalicijos sutartį, partneriai pirmiausia geranoriškai bando išspręsti esamus nesutarimus, po to prieš 30 dienų įspėja ir jeigu nepavyksta, mes ją nutraukiame“, – teigė jis.

Valdantieji „valstiečiai“ reikalauja atstatydinti R. Žemaitaitį iš parlamento vicepirmininkų, nes šis, anot „valstiečių“ lyderio R. Karbauskio, išdavė valdančiąją koaliciją, kai antradienį palaikė iniciatyvą šaukti neeilinį Seimo posėdį dėl parlamento vadovo Viktoro Pranckiečio atleidimo.

Pasak R. Karbauskio, valdančioji dauguma buvo nusiteikusi iki rudens pabaigos laukti R. Žemaitaičio pasitraukimo iš Seimo vicepirmininko pareigų, tačiau po „tvarkiečių“ lyderio poelgio jis raginamas atsistatydinti nedelsiant arba bus atleistas slaptu balsavimu.

„Bet kokiu atveju yra koalicijos sprendimas, kad jis negali būti vicepirmininku“, – žurnalistams Seime trečiadienį sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

R. Žemaitaitis Seimo vicepirmininku išrinktas praėjusių metų rugsėjį, kai „tvarkiečių“ frakcija pasitraukė iš opozicijos ir pasirašė bendradarbiavimo sutartį su valdančiaisiais. Šių metų liepą partija „Tvarka ir teisingumas“ tapo valdančiosios koalicijos nare.

Tačiau rugsėjo pradžioje nebeliko jos frakcijos Seime, nes didžioji dalis parlamento „tvarkiečių“ sukūrė naują frakciją „Lietuvos gerovei“, vadovaujamą Vytauto Kamblevičiaus. Dabar ši frakcija siekia R. Žemaitaičio pasitraukimo iš vicepirmininkų.

R. Žemaitaitis priklauso Mišriai Seimo narių grupei.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Aciu

Pagaliau ta asila isdrebe kaip ismata.O senoliai gerai pamoke ikure frakcija.Ir briedis liko be nieko,slapia vieta ))

prisisikeli

kaip malonu girdeti kaip tave,sudziu,kaimo zagre pisa is visur.Taip tau ir reikia,prisiktkelni,visazini.

skaitytoja

Pagaliau ir Žemaitaičiui bus karjeros pabaiga, juk jo partijos jau nera, o jis dar vis vicepirmininkas, kokia nelygybe, juk jam tas postas jau nepriklauso kai frakcijos nera, kam ji dar laiko, mesti ji greiciau is tu pareigu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS