Lietuvos ir Lenkijos vyriausybės žada paramą Baltarusijos žmonėms | KaunoDiena.lt

LIETUVOS IR LENKIJOS VYRIAUSYBĖS ŽADA PARAMĄ BALTARUSIJOS ŽMONĖMS

Lietuvos ir Lenkijos vyriausybės ketvirtadienį pasirašė deklaraciją, kuria pažadėjo paramą „Baltarusijos žmonių siekiams gyventi laisvoje ir demokratinėje šalyje“.

„Palaikome Baltarusijos žmonių siekius gyventi laisvoje ir demokratinėje šalyje, valdant lyderiams, kurie būtų išrinkti laisvuose ir sąžininguose rinkimuose“, – teigiama premjerų pasirašytame dokumente.

Saulius Skvernelis ir Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) paragino Baltarusijoje „kuo greičiau surengti laisvus ir demokratinius prezidento rinkimus“.

Dokumente pabrėžiama, kad Lietuvos ir Lenkijos vyriausybės patvirtino paramos Baltarusijos žmonėms priemones, padėsiančias represijų aukoms ir žmonėms, kuriems reikalingas medicininis gydymas ar priežiūra, taip pat rems studentus, mokslininkus, kultūros ir meno sektoriaus atstovus, kurie dėl savo pažiūrų ir persekiojimo neteko darbo.

„Į tai atsižvelgdamos Lietuva ir Lenkija susitarė dar aktyviau koordinuoti šias pastangas, taip pat ir visuose tarptautiniuose forumuose“, – sakoma susitarime.

Palaikome Baltarusijos žmonių siekius gyventi laisvoje ir demokratinėje šalyje, valdant lyderiams, kurie būtų išrinkti laisvuose ir sąžininguose rinkimuose.

Premjerų Vilniuje pasirašytoje deklaracijoje pabrėžiama, kad Lietuvos ir Lenkijos strateginė partnerystė pastaraisiais metais sustiprėjo „tiek kokybiškai, tiek kiekybiškai“, įsipareigojama skatinti bendradarbiavimą „saugumo, verslo, ekonomikos, tautinių mažumų, kultūros, švietimo, jaunimo mainų, mokslinių tyrimų ir kitose srityse“.

„Ypatingą dėmesį dviejų šalių santykių srityje skirsime istorinei atminčiai ir nesusitaikysime su kai kurių valstybių akiplėšiškais bandymais perrašyti istoriją ir kitaip interpretuoti istorijos faktus“, – sakoma deklaracijoje.

Pabrėžiama, kad per pastaruosius kelerius metus pasiekta „esminė ir negrįžtama pažanga regioninio bendradarbiavimo srityje“, ypač įgyvendinant Lenkijai, Baltijos šalims ir Europai strategiškai svarbius energetikos ir transporto projektus – Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais, jungtį „Harmony Link“, taip pat dujotiekių jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos, „Rail Baltica“, „Via Baltica“ ir „Via Carpatia“ projektus.

„Džiaugiamės sėkmingai įgyvendintais transporto bei energetikos sričių projektais ir esame pasirengę ir toliau siekti jų didžiausios komercinės sėkmės, kartu siekdami glaudaus kaimyninio bendradarbiavimo atveriamas galimybes kuo plačiau pristatyti mūsų kaimynėms Europoje, Europos Sąjungos Rytų partnerystės valstybėms, ypač Baltarusijai ir Ukrainai“, – teigiama deklaracijoje.

Akcentuojami šalių įsipareigojimai NATO skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto šalies gynybai.

Lenkijos ir Lietuvos švietimo ministrai taip pat patvirtino prieš metus pasirašytos deklaracijos dėl tautinių mažumų abiejose šalyse švietimo įgyvendinimo planą.

 

Kviečiame stebėti vaizdo įrašą.

 

 

GALERIJA

  • Lietuvos ir Lenkijos vyriausybės žada paramą Baltarusijos žmonėms
  • Lietuvos ir Lenkijos vyriausybės žada paramą Baltarusijos žmonėms
  • Lietuvos ir Lenkijos vyriausybės žada paramą Baltarusijos žmonėms
Vyriausybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Red Dalia

Debilai naikina savo salis

Stebėtojas

O Lietuvos žmonėms, ypač pensininkams, jie paramos nežada?

O kada

padėsite savo skurstantiems žmonėms ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS