„Valstiečiai“ surinko parašus kreiptis į KT dėl valstybės vadovo statuso V. Landsbergiui | KaunoDiena.lt

„VALSTIEČIAI“ SURINKO PARAŠUS KREIPTIS Į KT DĖL VALSTYBĖS VADOVO STATUSO V. LANDSBERGIUI

  • 29

Opoziciniai „valstiečiai“ surinko būtinus Seimo narių parašus kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Vytauto Landsbergio pripažinimo valstybės vadovu.

„Surinkta 30 parašų. Visi – opozicijos atstovų. Valdantiesiems pasirašyti ir nesiūlėme“, – antradienį BNS sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė.

Kreiptis į KT gali ne mažiau kaip 29 Seimo narių grupė.

Konstitucinio Teismo prašoma išaiškinti, ar Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas V. Landsbergis teisiškai gali būti prilyginamas valstybės vadovui.

Parlamentas pernai birželio 30 dieną priėmė Aukščiausiosios Tarybos pirmininko teisinio statuso įstatymą, pagal kurį Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas nuo 1990-ųjų kovo 11-ąją prilygintas atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovui. Tuo metu šias pareigas pareigas ėjo V. Landsbergis.

Už šį projektą balsavo 74 parlamentarai – valdantieji konservatoriai, liberalai, Laisvės frakcijos nariai ir trys opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos atstovai.

Įstatymas nustato, kad Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas, būdamas aukščiausiuoju Lietuvos Respublikos pareigūnu, nuo 1990 metų kovo 11 dienos iki 1992 metų lapkričio 25 dienos turėjo ir vykdė konstitucinius valstybės vadovo įgaliojimus.

Valdantieji savo siūlymą argumentavo pozicija, kad priėmus tokį įstatymą konstatuojamas istorinis faktas, o dalis opozicijos atstovų jį sakė esant siekiu perrašyti istoriją.

Praėjusią kadenciją parlamente irgi bandyta suteikti valstybės vadovo statusą V. Landsbergiui, tačiau tuometinio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio iniciatyva nesulaukė buvusių valdančiųjų politinio palaikymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Adas

Melskim dieva teisingumo ir konstitucijos lygybes!

zigmas

Nieko naujo ir nuostabaus ne tik spaudoje bet ir kalboje Maskvos komunistų kraujagerių balsai dar ilgai skambės už tai, kad profesoriaus įžvalga su minimaliai gyvosios jėgos nuostoliais išvijo komunistų kraujagerių gaują iš Lietuvos. Taigi sovietikų , o įpatingai kolkozų pirmininkų likučiai niršta

Pensininkas, prezidentas Vytas

chi, chi,chi. Šunauja loja karavanas važiuoja
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS