Vengrijai pritarus Švedijos narystei NATO, Lietuvos vadovai vadina tai istorine diena | KaunoDiena.lt

VENGRIJAI PRITARUS ŠVEDIJOS NARYSTEI NATO, LIETUVOS VADOVAI VADINA TAI ISTORINE DIENA

Vengrijos parlamentui pirmadienį ratifikavus Švedijos paraišką dėl stojimo į NATO, Lietuvos vadovai sveikina šalį ir vadina tai istorine diena stiprinant regiono bei viso Aljanso saugumą.

„Istorinė diena visiems NATO sąjungininkams ratifikavus Švedijos priėmimą į Aljansą. NATO ir Baltijos regionas dabar taps stipresnis nei bet kada anksčiau. Sąjungininkų įsipareigojimas užtikrinti mūsų valstybių saugumą ir gynybą yra vieningas ir nepajudinamas. Sveika atvykusi į NATO šeimą, Švedija!“, – socialiniame tinkle „X“ skelbia prezidentas Gitanas Nausėda.

Premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžė, kad po Vengrijos sprendimo galutinai pašalinus kliūtis 32-ajai narei prisijungti prie Aljanso, tai sustiprins pačios Švedijos, Baltijos-Šiaurės šalių bei „viso NATO“ ir platesnio regiono saugumą.

Ji tvirtino laukianti ir dar didesnės NATO plėtros.

„Kol mes netrukus švęsime Švedijos visateisę narystę, aš laukiu #NATO33, nes tai iš esmės sustiprintų Europos saugumą. Nes demokratijos yra stiprios kartu“, – savo „X“ paskyroje skelbė I. Šimonytė.

„Šis etapas sustiprina Aljanso pastangas užtikrinti saugumą ir klestėjimą Europoje, Šiaurės Amerikoje ir už jų ribų. Esminis žingsnis pasaulinio stabilumo link“, – Budapešto žingsnį įvertino ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Vengrijos parlamentas, pirmadienį patvirtinęs Švedijos stojimo paraišką, užbaigė daugiau nei metus trukusį atidėliojimą, kuris supykdė NATO partnerius Ukrainai kovojant su Rusijos invazinėmis pajėgomis.

Ši 2022-ųjų vasarį prasidėjusi Rusijos invazija paskatino Švediją ir kaimyninę Suomiją pateikti paraiškas dėl prisijungimo prie Aljanso, taip nutraukiant ilgametę abiejų šalių karinio neprisijungimo poziciją.

Suomija 31-ąja JAV vadovaujamo gynybinio aljanso nare tapo pernai balandį, o Švedijos kandidatūra buvo sustabdyta priešinantis Turkijai ir Vengrijai – Stokholmo paraišką Ankara ratifikavo tik praėjusį mėnesį.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

nedaro garbės Lietuvai ,

bestuburis prezidentas, kurio siekis - lietuvius padaryti Ukrainos į k a i t a i s .-- Už šią asmenybę kviečiu nebalsuoti, nes dirba ne Lietuvos naudai

Meklaidas

Tai ar prezidentas Urbonas jau pasirašė

Gerai būtų...

Kad mūsų prezidentas dar paaiškintų - ko taip džiaugtis Lietuvai? Šiandien jis jau niekuo nesiskiria nuo niekšiškos kaonservų partijos. Ir...jau beveik Napoleonu darosi - žada nepripažinti rinkimų Rusijoje. Ir jau visai nemato, kad Lietuvos sukčiai toje srityje jau pažengė žymiai toliau. O Rusijai tik nus...kt ant to Lietuvos nepripažinimo....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS