Viceministras JAV: Lietuva tikisi NATO sprendimų dėl priešakinės gynybos stiprinimo | KaunoDiena.lt

VICEMINISTRAS JAV: LIETUVA TIKISI NATO SPRENDIMŲ DĖL PRIEŠAKINĖS GYNYBOS STIPRINIMO

  • 0

Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius sako, kad Lietuva NATO viršūnių susitikime tikisi NATO sprendimų dėl priešakinės gynybos rytiniame flange stiprinimo, realių gynybos planų.

Kaip penktadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM), Jungtinėse Valstijose su šalies gynybos sekretoriaus pavaduotoju politikai Colinu Kahlu (Kolinu Kalu) susitikęs M. Abukevičius akcentavo kad gynyba rytiniame NATO regione remiasi „nuolatiniu ir reikšmingu“ JAV ir NATO buvimu.

„Rusijos invazija į Ukrainą saugumo situaciją Europoje keičia iš esmės. Todėl reikalingi ilgalaikiai sprendimai dėl stiprios priešakinės gynybos mūsų regione ir realūs gynybos planai. Tikimės, kad sprendimai Madride atspindės naują realybę“, – teigė M. Abukevičius.

Rusijos invazija į Ukrainą saugumo situaciją Europoje keičia iš esmės.

Susitikimuose jis taip pat pabrėžė JAV buvimą kaip papildomą Lietuvos saugumo garantą, sakydamas, kad Lietuva pasirengusi suteikti visą priimančios šalies paramą ir tą įrodė per ankstesnes JAV batalionų rotacijas.

Viceministras vizito Vašingtone metu taip pat susitiko su JAV valstybės departamento sekretoriaus padėjėjo pavaduotoju Dougu Jones ir Baltųjų rūmų Nacionalinės saugumo tarybos NATO ir Europos klausimų direktoriumi Davidu Fabrycki (Deividu Fabrickiu).

Susitikime jis teigė, jog nepaisant to, jog sėkmingas Ukrainos pasipriešinimas privertė Rusiją keisti strategiją, ši ir toliau  yra „pasiryžusi siekti savo tikslų“.

„Privalome veikti koordinuotai ir ryžtingai teikdami karinę paramą Ukrainai ir čia JAV lyderystė yra nepamainoma“, – teigė M. Abukevičius.

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, NATO ir JAV stiprina karinį buvimą rytiniame flange. Amerikiečiai Lietuvoje ketina iš viso papildomai dislokuoti 400 karių, atsigabenti artimojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos ir savaeigių artilerijos sistemų. Aviacijos bazėje Šiauliuose JAV taip pat yra dislokavusi naikintuvus F-35, šalyje tarnauja JAV specialiųjų operacijų pajėgų kariai.

JAV kariai Lietuvoje rotuojami, šalies politikai siekia nuolatinio amerikiečių buvimo, taip pat prašo NATO ir JAV užtikrinti regione efektyvią oro gynybą.

Gairės: Margiris Abukevičius, JAV, NATO, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS