Viceministras M. Abukevičius: ES turi tinkamai reaguoti į pasikeitusią ES saugumo situaciją | KaunoDiena.lt

VICEMINISTRAS M. ABUKEVIČIUS: ES TURI TINKAMAI REAGUOTI Į PASIKEITUSIĄ ES SAUGUMO SITUACIJĄ

  • 0

Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius ketvirtadienį susitiko su Lietuvoje apsilankiusiu Europos Komisijos nariu Thierry Bretonu, atsakingu už ES vidaus rinką.

Susitikimo metu, kaip praneša Krašto apsaugos ministerija, aptartos galimybės supaprastinti ES viešųjų pirkimų procedūras ir stiprinti Ukrainos kibernetinio saugumo sektorių, valstybei atremiant Rusijos karinę invaziją.

„Europos Sąjunga turi panaudoti visas turimas priemones, kad tinkamai sureaguotų į Rusijos karą Ukrainoje, įskaitant papildomas išlaidas gynybos srityje 2021-2027 m. ES daugiametėje finansinėje programoje“, – sakė krašto apsaugos viceministras M. Abukevičius.

Viceministras susitikimo metu sveikino ES sprendimą skirti Ukrainai 450 mln. eurų karinės pagalbos letalinei ginkluotei ir ragino lanksčiau taikyti ES viešųjų pirkimų procedūras gynybos srityje. M. Abukevičius taip pat pabrėžė, kad šiuo metu reikalinga dirbti išvien su partneriais ir sąjungininkais ir kuo plačiau įtraukti juos į ES gynybos iniciatyvas.

„Praėjo savaitė nuo Rusijos pradėto puolimo prieš Ukrainą. Ukrainiečiai parodė didžiulį pasipriešinimą ir kovoja toliau, mūsų pareiga – padėti jiems visomis įmanomomis priemonėmis ne tik trumpuoju, bet ir ilguoju laikotarpiu. Tuo pačiu turime pasirūpinti ir savo saugumu. Esamomis aplinkybėmis ypač svarbu, kad viešųjų pirkimų procedūros pagal ES teisės aktus neužkirstų kelio efektyviai vykdyti pirkimų gynybos srityje“, – teigė viceministras.

Reaguodamos į Ukrainos prašymą, Lietuva, Nyderlandai, Lenkija, Estija, Rumunija ir Kroatija praėjusią savaitę aktyvavo ES Kibernetines greitojo reagavimo pajėgas, kurios buvo paruoštos padėti šalies institucijoms susidūrus su kibernetinio saugumo iššūkiais. Dėl Rusijos pradėto karo šiuo metu yra ieškoma galimybių sustiprinti Ukrainos kibernetinį saugumą kitais būdais.

„Kibernetinės greitojo reagavimo pajėgos yra aktyvuotos, todėl atidžiai sekame situaciją, palaikome ryšius su kolegomis Ukrainoje ir vertiname įvairius paramos variantus. Aktyviai dirbame analizuodami pagrindines grėsmes ir raginame prie Ukrainos kibernetinio saugumo stiprinimo prisidėti sąjungininkus“, – susitikime sakė M. Abukevičius.

 

Gairės: Margiris Abukevičius, Europos Sąjunga, karas Ukrainoje, Thierry Bretonas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS