Vidurnaktį įsigalios agitacijos draudimas renkant merus antrajame ture | KaunoDiena.lt

VIDURNAKTĮ ĮSIGALIOS AGITACIJOS DRAUDIMAS RENKANT MERUS ANTRAJAME TURE

  • 2

Vidurnaktį iš šeštadienio į sekmadienį savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose įsigaliojo agitacijos draudimas, kurio privaloma laikytis iki balsavimo pabaigos sekmadienį vakare.

Rinkimų kodeksas numato, kad agitacijos draudimo laikotarpis prasideda likus septynioms valandoms iki balsavimo pradžios, tad galios nuo sekmadienio vidurnakčio iki 20 valandos.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) atkreipia dėmesį, kad įsigaliojus naujam Rinkimų kodeksui agitacijos rinkimų draudimo laikotarpis sutrumpėjo, ankstesniuose rinkimuose jis įsigaliodavo naktį į šeštadienį.

Agitacijos draudimo išimtys taikomos išorinei politinei reklamai, kuri iškabinta ne vėliau kaip paskutinę darbo dieną iki draudimo ir ne arčiau kaip 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame vyksta balsavimas. Arčiau nei 50 metrų iki balsavimo patalpos esantys stendai, tentai, plakatai turi būti pašalinti.

VRK primena, kad rinkėjai gali neatlygintinai skelbti įrašus, kurie nelaikomi rinkimų agitacija: publikuoti socialiniuose tinkluose, kad ruošiasi balsuoti, kviečia balsuoti kitus arba jau pabalsavo, tačiau neturėtų skelbti agitacinių įrašų, taip pat jais dalintis, komentuoti ar atlikti kitus veiksmus, kurie naujai keltų susidomėjimą kandidatu, partija, politiniu komitetu.

Rinkimų agitacija nelaikoma informacija apie vykstančius rinkimus, jų svarbą valstybės gyvenimui, atvykusių balsuoti rinkėjų skaičiau paskelbimas ir  kita informacija, kuria nėra raginama nedalyvauti rinkimuose, balsuoti už arba prieš kandidatą ar kandidatų sąrašą.

Taip pat VRK pranešė, kad dėl kibernetinio saugumo nuo šeštadienio 20 val. iki pirmadienio portale „Rinkėjo puslapis" nebus teikiamos viešosios ir administracinės elektroninės paslaugos išoriniams naudotojams.

Sekmadienį 34-iose šalies savivaldybėse antrajame rinkimų ture bus renkami merai. Pakartotinis balsavimas vyksta savivaldybėse, kuriose merai nebuvo išrinkti pirmajame ture. Per pirmąjį turą merai buvo išrinkti 26-iose savivaldybėse. Tam reikėjo surinkti per 50 proc. rinkimuose dalyvavusių gyventojų balsų.

Antrajame ture rungiasi du daugiausiai balsų per pirmąjį turą surinkę kandidatai.

Merai renkami Klaipėdos ir Vilniaus miestuose, Alytaus, Anykščių, Biržų, Ignalinos, Jurbarko, Kaišiadorių, Kelmės, Kėdainių, Klaipėdos, Kupiškio, Lazdijų, Mažeikių, Panevėžio, Pasvalio, Radviliškio, Raseinių, Skuodo, Šakių, Šiaulių, Šilalės, Šilutės, Telšių, Trakų, Ukmergės, Utenos, Varėnos, Vilniaus, Zarasų rajonuose, taip pat Elektrėnuose, Kalvarijoje, Pagėgiuose ir Visagine.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kad

Nėr ką rinkt, vienas aferistas, kitas bobą pristrojinęs prie seimo, slepia iš kur mazutas, žodž, abu apgailėtini

Maudykites suduose...

Nusisvilpt.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS