Visuomenininkų iniciatyva dėl T. V. Raskevičiaus įgavo detektyvinį atspalvį: parašai ar dokumentai? | KaunoDiena.lt

VISUOMENININKŲ INICIATYVA DĖL T. V. RASKEVIČIAUS ĮGAVO DETEKTYVINĮ ATSPALVĮ: PARAŠAI AR DOKUMENTAI?

Seimo valdybos dėmesio sulaukė visuomenininkų iniciatyva surinkti ir Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen įteikti per 360 tūkstančių piliečių parašų, raginančių trauktis Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininką, Laisvės partijai priklausantį Tomą Vytautą Raskevičių iš einamų pareigų.

Seimo valdyba ketina įvertinti tai viešu pareiškimu, tačiau trečiadienį nutarta šį klausimą atidėti kitai savaitei.

Prieš priimant sprendimą parlamento vadovė pakvietė Seimo valdybos narius „susipažinti su tuo, kaip atrodo tie dokumentai.“

Kai kurie Seimo valdybos nariai nebuvo linkę kalbėti apie piliečių parašus, bet apibūdindami juos kalbėjo apie „dokumentus, sąrašus“ ir apie tai, kad ši iniciatyva neatitinka Peticijų įstatymo reikalavimų.

Seimo vicepirmininkas Laisvės frakcijai atstovaujantis Vytautas Mitalas tvirtino, kad „parašų tenai jokių nėra“.

Peticijų įstatymo tas dokumentas neatitinka.

„Patikrinti, kiek piliečių išreiškė savo tam tikrą valią, tam tikrą poziciją iš esmės nėra galimybių. Peticijų įstatymo tas dokumentas neatitinka. Jeigu mes taip ir paliksime, mano supratimu, rizikuojame įsivelti į labai pavojingus incidentus, nes bet kas atnešęs dokumentus į Seimą galės pasakyti, kad ten yra parašai, nors tų parašų, kaip mes matome, jokių nėra“, – Seimo valdybos posėdyje sakė V. Mitalas.

Komentuodamas viešoje erdvėje vykstančią tam tikrą visuomeninę diskusiją, jis sakė matąs, kad „ir Lietuvai nedraugiškos jėgos gali bandyti pasinaudoti manipuliuojant Seimo tam tikra valia“.

„Galbūt galėtume fiksuoti valdybos sprendimu, kad Seimo valdyba konstatuoja, jog tuose dokumentuose  nėra asmens parašų ar kitų būtinų rekvizitų, kurie leistų laikyti tuos dokumentus peticija pagal Peticijų įstatymą. Jeigu norime Peticijų komisijai kažką perduoti, tai nėra peticija. Antras dalykas: dokumento turinys prasilenkia su demokratinės valstybės valdymo normomis ir Seimo valdyba nemato jokio pagrindo inicijuoti pokyčių Žmogaus teisių komiteto valdyme, šiuo atveju Žmogaus teisių  komiteto pirmininko klausime“, – sakė  V. Mitalas.

Jo nuomone, Seimo valdybos sprendimas būtų tam tikra žinia visuomenei ir leistų apsaugoti Seimo ir valstybės demokratinius pamatus.

Seimo vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma visuomenininkų iniciatyvą pavadino pateiktais „sąrašais su tam tikrų žmonių nuomonės pareiškimu“.

Siekiant ateityje išvengti problemų, jis siūlė daugiau reklamuoti elektroninės peticijos galimybę tokioms iniciatyvoms realizuoti.

Seimo vicepirmininkas konservatorius Paulius Saudargas mano, kad klausimas dėl parašų yra pasiekęs gana karštą fazę, todėl jis siūlė skubotai nepriiminėti jokių sprendimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

deinis

Juk ,jeigu žmonės sukilo ,reiškia kažkas negerai mūsų šalelėi ,ar norite kad būtų kaip Šveiarijoje,Vokietijoje ,Lenkijoje,ką rodo kitų šalių televizijos ,baisu pagalvoti ,laikas būtų atsikvošėti.

newmore

Svarbiausia, kad gėjų poros nebūtų prilygintoms įprastoms šeimoms, t. y. joms nebūtų suteikta teisė įsivaikinti vaikus, nes tokiu atveju būtų pažeistos vaiko teisės turėti normalią šeimą.

Dabar daug rašinių

nuo trečiosios lyties."Koks aš emocingas,koks jautrus,koks pasipiktinęs,koks nesuprastas".Štai rašiniai nuo vyriškos lyties asmens,reiškia,klaidinami skaitytojai.Rusų kalboje vartojama giminė "ОNО".O kokį įvardį sugalvos liet.kalbininkai šitiems įvairiaspalviams?Vaitiekūnas rašo apie myllimą vyrą,tai norminėje kalboje jis yra "žmona Vaitekūnė".Kokie sudėtingi kalbiniai rakursai!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS