VRK atmetė referendumo iniciatyvą dėl nepritarimo civilinės sąjungos įstatymui | KaunoDiena.lt

VRK ATMETĖ REFERENDUMO INICIATYVĄ DĖL NEPRITARIMO CIVILINĖS SĄJUNGOS ĮSTATYMUI

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį posėdyje atsisakė registruoti iniciatyvinę grupę rinkti parašams referendumams, kuriais būtų išreikštas nepritarimas ir raginimas atmesti Seime svarstomus civilinės sąjungos ir kanapių dekriminalizavimo projektus.

„Taip siekiama ne pasiūlyti sprendimą svarbiausiais valstybės ir tautos gyvenimo klausimais, tačiau atmesti Lietuvos Respublikos Seimo svarstomus įstatymo projektus, kas pagal Konstituciją ir Seimo statutą yra Seimo kompetencija“, – sakė VRK Teisės tyrimų skyriaus vedėjas Rokas Stabingis.

Jis pabrėžė, kad teisės aktuose nėra numatyta galimybė referendumui teikti sprendimą atmesti parlamente svarstomus projektus. Anot VRK atstovo, referendumo iniciatoriai siekia „atlikti procedūrinį veiksmą už Seimą“.

„Toks siūlomas tekstas neatitiktų (...) nustatytų reikalavimų, todėl toks prašymas negali būti tenkinamas“, – sakė R. Stabingis.

Sprendimas per septynias dienas gali būti skundžiamas teismui.

Seimas po svarstymo kelių balsų persvara yra pritaręs Civilinės sąjungos įstatymo projektui, kuriuo būtų įteisinta tos pačios lyties asmenų partnerystė. Šiuo metu laukiama galutinio balsavimo.

Civilinės sąjungos įstatymo projektą valdančiųjų politikai teigia parengę kaip kompromisinį, kai parlamente 2021 metais buvo nepritarta Partnerystės įstatymo projektui.

Civilinės sąjungos įstatymo projektas numato, kad ją sudarę partneriai kurtų bendrą dalinę nuosavybę, tačiau turėtų galimybę atskiru susitarimu nustatyti ir kitokį turto teisinį režimą, paveldėtų pagal įstatymą ir nemokėtų paveldėjimo mokesčių, turėtų galimybę veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovautų vienas kitam sveikatos priežiūros srityje, galėtų gauti su sveikata susijusią informaciją.

Lietuvoje partnerystė šiuo metu nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Ankstesni bandymai tą padaryti parlamente buvo nesėkmingi.

Tuo metu Baudžiamojo kodekso pataisa, numatanti nedidelio kiekio kanapių ir jų produktų turėjimo savo reikmėms dekriminalizavimą, šiuo metu yra įstrigusi Seime.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Atmetė,nes žino, marginalai,

kad tai būtų akivaizdus visuomenės nuosprendis jų subininėms.

vel

gay europos pede ras tynas. Slykstynes

ATMETE, NES VRK NORI BUTI ,,LIGONIAIS"

Tikriausiai ten VRK dirba subinuoliai, nes jiem seimos savoka yra nepriimtina, o buti ,,ligoniu" ir nenormaliu, jiems yra tai priimtina. Tai va, Vilnius yra SUBINUOLIU SOSTINE !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS