VRK dėl balsavimo saviizoliacijoje: aiškinamės, bet dalies net nebuvo namuose | KaunoDiena.lt

VRK DĖL BALSAVIMO SAVIIZOLIACIJOJE: AIŠKINAMĖS, BET DALIES NET NEBUVO NAMUOSE

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė tikina, kad ne tik aiškinamasi kodėl daliai saviizoliacijoje esančių ir norą balsuoti namuose pareiškusių asmenų to padaryti nepavyko, tačiau ir ieškoma būdų, kaip dar šį sekmadienį jiems užtikrinti balsavimo Seimo rinkimuose galimybę.

„Mes dabar apibendriname informaciją, aiškinamės kas ten įvyko. Iš tiesų, dėjome didžiules pastangas, VRK kolektyvas neskaičiavo darbo valandų ir darėme viską, kad saviizoliacijoje esantys asmenys galėtų balsuoti. Man, atvirai pasakius, labai apmaudu, kad tokie nesusipratimai vyksta“, – Eltai sekmadienį sakė L. Matjošaitytė.  

„VRK ieškos sprendimų tiems atvejams, kuomet rinkėjai tikrai buvo užsiregistravę, o Komisija buvo patvirtinusi, kad informacija apie juos yra gauta (...) Kiekvieną konkretų atvejį galima išspręsti“, – akcentavo ji, po to kai socialiniuose tinkluose imta dalintis istorijomis, kad saviizoliacijoje esantys asmenys, nepaisant pateiktų prašymų, rinkimų komisijų atstovų taip ir nesulaukė.

Turime istorijų apie asmenis, kurie būdami privalomoje saviizoliacijoje prašo komisijų narių atvykti labai konkrečiu laiku.

Sieks sudaryti balsavimo sąlygas

L. Matjošaitytė akcentavo, kad šiuo metu yra ieškoma galimybių kaip sudaryti jiems balsavimo sąlygas.

„Rinkėjo teisę balsuoti mes laikome aukščiausia vertybe. Jei rinkimų apylinkių komisijų nariai kažkur suklydo ir įvyko žmogiška klaida – tai mūsų noras yra sudaryti sąlygas balsavimui ir mes galvojame apie įvairius sprendimus. Norime suteikti viltį, kad tikrai pavyks išreikšti valią rinkimuose“, – pridūrė ji.

VRK pirmininkės nuomone, gali būti įvairių priežasčių, kodėl susiklostė tokia situacija.

„Galbūt kažkur buvo laiptinės užrakintos, gal neįsileido ar kokios kitokios priežastys. Dabar jas analizuojame ir ieškome problemos sprendimų variantų“, – teigė L. Matjošaitytė.  

Laura Matjošaitytė / M. Morkevičiaus/ELTOS nuotr.

Ne visus saviizoliacijoje esančius rinkėjus pavyksta rasti namuose

VRK pirmininkės teigimu, esama ir situacijų, kuomet nebuvo galima surasti saviizoliacijoje esančių bei norą balsuoti namuose pareiškusių asmenų.

„Vakar kaip tik buvo viena istorija – vienas sportininkas, grįžęs iš užsienio, izoliavosi viešbutyje. Komisijos nariai pas jį nuvyko, bet tuo metu jo nebuvo. Vėliau paaiškėjo, kad jis sportuoja sporto klube. Turime istorijų apie asmenis, kurie būdami privalomoje saviizoliacijoje prašo komisijų narių atvykti labai konkrečiu laiku. Klausimas, kodėl yra nurodytas labai konkretus laikas, jei asmuo yra saviizoliacijoje. Komisijų nariams ne visada pavyksta nurodytu laiku atvykti, nes pas vieną ši balsavimo procedūra gali užtrukti ilgiau“, – teigė L. Matjošaitytė.

„Turime atvejį, kuomet komisija buvo informuota, jog asmuo izoliuojasi ir nori balsuoti namuose, tačiau nebuvo nurodytas adresas. Buvo nuvykta į jo deklaruotą gyvenamą vietą, tačiau asmuo nebuvo rastas. Dėl to buvo iškviestas policijos pareigūnas“, – teigė VRK pirmininkė.  

Prezidentas Gitanas Nausėda sureagavo į paaiškėjusią informaciją, kad daliai saviizoliacijoje esančių asmenų nebuvo sudarytos sąlygos balsuoti Seimo rinkimuose. Šalies vadovas apgailestauja dėl susidariusios situacijos ir akcentuoja, kad prieš rinkimus buvo gavęs asmeninį Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės L. Matjošaitytės patikinimą, kad saviizoliacijoje esančių asmenų balsavimui pasirengta gerai.

„Labai gaila, nes tam ir buvo skirtas mano susitikimas su „Baltųjų pirštinių“ vadove ir su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadove kaip tik šiam klausimui spręsti. Buvo patikinta, kad visos prielaidos tam bus, kad tuo bus pasirūpinta, kad pasirengta gerai“, – po balsavimo sekmadienį teigė G. Nausėda.

VRK teigia padarysianti viską, kad saviizoliacijoje esantys asmenys galėtų balsuoti

„Rinkimų komisijos pasiryžusios viską padaryti, kad piliečiai, esantys saviizoliacijoje dėl vienokių ar kitokių priežasčių, nepriklausomai nuo to įsileido ar neįsileido, kad turėtų galimybę balsuoti. Dedamos maksimalios pastangos“, – kalbėjo ji.

L. matjošaitytės teigimu, užsiregistravę ir komisijos narių nesulaukę saviizoliacijoje esantys asmenys turėtų nedelsiant kreiptis į VRK.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Klausimas

Matjošaityte, o tai XXI amžiuje dar nėra mobilių telefonų, kad komisijos nariai negali pasiskambinti ir sužinoti durų kodo? Ar kodėl neatidaro buto durų? Šie pasiteisinimai labiau panašūs į nesenus teisėjų matymus- vokas į kišenę- tik ligos istorija, o žalias popierėlis, slapčia įkištas į kišenę- tik kvietimas vakarienei... Įdomu, pasieksime bent 80 % rinkėjų dalyvavimą, kaip kad yra panašaus demokratijos lygio kaimyninėse šalyse, ar dar ne?

Po tokių AKIBROKŠTŲ

Turėtų būti rinkimai paskelbti negaliojančiais !

ss

L. Matjošaitytė akcentavo, kad šiuo metu yra ieškoma galimybių kaip sudaryti jiems balsavimo sąlygas.Tai ka tik siendien vistai atejo i galva ka daryrti,kad galetu nubalsuoti norintis Lietuvos pilieciai.Kas cia atsitiks jei pats nuviks i rinkimine apygarda ir nubalsuos,niekas ten netikrina,mentai nestovi,o jei bauda pareis Matjosaityte tegul moka.Mano pareiga balsuoti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS