VRK konstatavo: Lenkų rinkimų akcija papirkinėjo rinkėjus | KaunoDiena.lt

VRK KONSTATAVO: LENKŲ RINKIMŲ AKCIJA PAPIRKINĖJO RINKĖJUS

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) eglučių įžiebimo šventėse pernai gruodį Vilniaus rajone dovanomis vaikams netiesiogiai papirkinėjo rinkėjus, konstatavo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

VRK nustatė, kad dovanėles vaikams – saldainius – pirko Lietuvos lenkų sąjunga, kuri yra glaudžiai susijusi su LLRA-KŠS: minėtosios organizacijos valdymo organuose dalyvauja buvę kandidatai į savivaldybės tarybą, mero postą.

Be kita ko, abiejoms organizacijoms vadovauja Waldemaras Tomaszewskis.

Nors renginių metu dovanėles įteikė samdyti animatoriai, anot komisijos, juose dalyvaujantys ir rinkimams besiruošiantys kandidatai „buvo propaguojami ir didinamas jų žinomumas“.

„Įvertinus aplinkybes, ypač sąsajas tarp organizacijų ir kandidatų, Lietuvos lenkų sąjungos nupirktų kalėdinių dovanų teikimas kalėdiniuose renginiuose laikytinas rinkėjų papirkimu, veikiant LLRA-KŠS kandidatų sąrašo ir kandidatų į merus naudai“, – sakė VRK narė Gitana Matiekuvienė.

Sprendimas gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui per mėnesį nuo sprendimo priėmimo dienos.

Renginių metu jokių kandidatų dar nebuvo.

Savo ruožtu Lietuvos lenkų sąjungos advokatas Juozas Čivilis teigė, kad tokie renginiai vyksta ne vienus metus, juose organizacija dovanas vaikams perka reguliariai.

Jis taip pat kėlė klausimą, kodėl VRK netiria kitų politinių jėgų atstovų dalyvavimo šventėse kitose Lietuvos savivaldybėse.

„Svarbu tai, kad tai vyko „lietuviškuose kraštuose“ ir todėl niekam neįdomu, už kieno lėšas buvo dalinamos dovanos, rengiami žinomų atlikėjų koncertai“, – sakė advokatas.

VRK vadovas A. Puksas tikino, kad konkretus atvejis nagrinėjamas, nes komisija dėl jo sulaukė skundų.

J. Čivilis atkreipė dėmesį, kad VRK dėl galimo rinkimų papirkimo nesikreipė į teisėsaugą. Jis taip pat teigė, kad sprendimą ketina skųsti teismui.

Tuo metu buvęs kandidatas į Vilniaus rajono merus Waldemaras Urbanas teigė, kad švenčių metu „nebuvo nė vieno asmens, kuris tvirtai būtų numatytas kandidatu“.

„Renginių metu jokių kandidatų dar nebuvo“, – sakė politikas.

LLRA-KŠS atstovas taip pat pabrėžė, kad „pats asmens dalyvavimas viename ar kitame renginyje dar nieko nereiškia“.

„Kiek esu dalyvavęs, VRK yra suskaičiavo apie dešimt, (...) nė viename renginyje jokia forma nesu pasisakęs apie rinkimus, jokia forma nei aš, nei kiti kolegos neteikė dovanų vaikams, nesu agitavęs, nesu nieko dalinęs. Niekur nėra faktų, kurie kalbėtų kitaip“, – sakė W. Urbanas.

Rinkimų kodeksas kampanijos laikotarpiu draudžia tiesiogiai ar netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus, dovanomis, paslaugomis ar kitokiu atlyginimu skatinti rinkėjus dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose, balsuoti už vieną ar kitą kandidatą ir kitaip paveikti rinkėjų valią.

Rinkėjų papirkimu nelaikomas tik informacinės medžiagos – veiklos ar rinkimų programos, biografijos ar kitokių informacinio turinio lankstinukų, kalendorių, atvirukų, lipdukų ir panašiai – platinimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS