VRK pašalino viešą informaciją apie politikus: nuvilnijo pasipiktinimo banga | KaunoDiena.lt

VRK PAŠALINO VIEŠĄ INFORMACIJĄ APIE POLITIKUS: NUVILNIJO PASIPIKTINIMO BANGA

  • 2

Jeigu norėtumėte sužinoti prezidento biografiją Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) puslapyje, pamatyti jo turto deklaracijos duomenis – teks nusivilti. Svetainėje tik nuotrauka bei vardas ir pavardė. Jokie kiti duomenys nebeskelbiami. Toks duomenų dingimas papiktino žurnalistus ir politikus, praneša LNK.

Klaidą pripažįsta

„Jau nuo pirmųjų sausio dienų mūsų kolegos kunkuliavo socialiniuose tinkluose nustebę, bandė suprasti, kas čia įvyko, kodėl pagrindinė organizacija, kuri atsakinga už rinkimų organizavimą ir tą skaidresnį rezultatų skelbimą, nusprendė, kad Lietuvos žmonės neturėtų žinoti apie kandidatus jiems pačių svarbiausių faktų“, – pasakojo Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Komisija pašalino kandidatų gimimo vietą, tautybę, išsilavinimą, užsienio kalbų mokėjimą, pomėgius, šeiminę padėtį, sutuoktinio ar sutuoktinės bei vaikų vardus ir pavardes, telefono numerį ir elektroninio pašto adresą.

„Visi turėtų matyti pilną informaciją apie politikus ir apie kandidatus. Tai, ką padarė VRK, yra tiesiog blogas sprendimas. Kitaip aš negaliu to pakomentuoti“, – sakė Seimo narys Andrius Vyšniauskas.

Rinkimų komisija gynėsi, kad ji tik vykdo duomenų apsaugos reglamentą ir atnaujintą rinkimų įstatymą. Pastarojo papildymus naujais punktais dar užpernai pasirašė G. Nausėda.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„VRM, tiesiog vykdydama įstatymų reikalavimus, perkėlė į rinkėjų puslapį tuos duomenis, kuriuos leidžia įstatymai“, – komentavo VRM pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

Taigi duomenų vieta pakeista. Esą ji dabar saugesnė. Tačiau kodėl ir taip viešiems duomenims reikalinga stipresnė apsauga, lieka neaišku. Naujoje sistemoje esančiuose duomenyse taip pat pasigendama ir privačių interesų deklaracijų.

„Tas turinys yra ženkliai susiaurintas negu iki tol buvusių privačių interesų deklaracijų“, – teigė J. Petkevičienė.

Tačiau kilus pasipiktinimui komisija žadėjo deklaracijas sugrąžint į senąjį puslapį ir pripažino, kad pakeitimai nebuvo tinkamai paviešinti.

„Galbūt tai buvo tam tikra mano komunikacijos klaida, nes nebuvo apgalvota, kad sukels tokį visuomenei pliūpsnį klausimų ir tam tikrų nepasitenkinimo gaidelių“, – pripažino J. Petkevičienė.

„Greičiausiai tai, kas yra dabar įvykę, yra dėl įstatymų interpretavimų. VRK kažkaip keistai interpretuoja tą patį Seimo rinkimų įstatymą ir bendrąjį duomenų apsaugos registrą“, – svarstė A. Vyšniauskas.

Nebuvo apgalvota, kad sukels tokį visuomenei pliūpsnį klausimų ir tam tikrų nepasitenkinimo gaidelių.

„Tie duomenys dažnokai uždaromi tik dėl to, kad institucijos taip susigalvoja. Tai rodo, jog pagrindinė problema yra supratimo – ne įstatymo. Dengtis tuo nereikėtų“, – šnekėjo D. Radzevičius.

Ruošia įstatymų pakeitimus

Žurnalistų sąjungos pirmininkas sakė, kad kai rinkėjams pateikiama vis mažiau viešų duomenų, kėsinamasi ir į ateities istoriją.

„Jei VRM būtų pritaikiusi tokias pat taisykles visiems Lietuvos kada nors buvusiems svarbiausių postų politikams, tai tikimybė, kad mes sužinotume apie LDK laikų kunigaikščius, ypač apie kitus pretendentus, greičiausiai būtų nulinė, nes turėtume visus tuos duomenis ištrinti“, – komentavo D. Radzevičius.

O kad taip nenutiktų, Seime jau ruošiami įstatymų pakeitimai, kurie praplėstų leidžiamų skelbti duomenų sąrašą.

„Visi duomenys, kuriuos kandidatas nurodo, turi būti skelbiami. Galbūt kokie nors vaikų vardai ar kiti duomenys galbūt ir gali būti kažkuriuo metu, kandidatui parašius, išimti. Bet ta esminė informacija apie deklaracijas, apie biografiją turi likti“, – tvirtino A. Vyšniauskas.

Pakeitimai bus svarstomi pavasario sesijoje, tikimasi, kad jie įsigaliotų iki savivaldos rinkimų kampanijos pradžios. Tačiau duomenų mažėja ir dėl kitų priežasčių. Anot komisijos pirmininkės, kasmet pasitaiko atvejų, kai buvę kandidatai prašo informaciją apie juos ištrinti. Taigi informacijos kasmet mažėja nepastebimai.

„Stengiamės, kad tie duomenys nebūtų prieinami viešai“, – tvirtino J. Petkevičienė.

Tokių atvejų, anot komisijos pirmininkės, nėra daug.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Burzuazinis nacionalistas

Reikia keisti visa VRK. Kas ten sedi, matosi is sio seimo.

uzslaptinti 75 metams KGBstukaciai

nenoretu matyt viesai ju isspauzdintus asmeninius duomenis , apie juos ir ju benkartus..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS