VTEK nutraukė tyrimus dėl ministrų J. Šiugždinienės ir S. Gentvilo elgesio | KaunoDiena.lt

VTEK NUTRAUKĖ TYRIMUS DĖL MINISTRŲ J. ŠIUGŽDINIENĖS IR S. GENTVILO ELGESIO

  • 5

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nutraukė tyrimus dėl švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės bei aplinkos ministro Simono Gentvilo elgesio. Toks sprendimas priimtas nustačius teisinio reguliavimo nesuderinamumą, skelbia VTEK.

VTEK tyrė aplinkybes, kai šie valstybės politikai galbūt sprendė su savo nusišalinimu susijusius klausimus. Šių metų kovą ir balandį į Vyriausybės posėdžius buvo teikti ir svarstyti trys nutarimo projektai, kuriais siūlyta priimti J. Šiugždinienės ir S. Gentvilo nusišalinimus. Aplinkos ministras nusišalino nuo sprendimų, susijusių su Valstybine teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI), kol ši pabaigs jo privačiose statybose įvykusios avarijos tyrimą. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė nusišalino nuo tam tikrų sprendimų, susijusių su savo buvusia darboviete – Kauno technologijos universitetu (KTU). J. Šiugždinienė ir S. Gentvilas dalyvavo Vyriausybės posėdyje priimant šiuos nutarimo projektus, o po to pasirašė jau priimtus nutarimus.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas nustato, kad nusišalinimą pareiškęs asmuo jokia forma negali toliau dalyvauti atliekant tarnybines pareigas tais klausimais, kuriais nusišalino. Taigi, formaliai vertinant, šių ministrų veiksmai neatitinka šio teisės akto nuostatų. Tačiau Vyriausybės įstatymas nurodo, kad Vyriausybės nutarimus turi pasirašyti ne tik ministras pirmininkas, bet ir atitinkamos valdymo srities arba nutarimo projektą pateikusiai ministerijai vadovaujantis ministras, nepaisant to, ar jis dalyvavo posėdyje ir kaip balsavo.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra pasisakęs, kad vertinant elgesį pirmenybė teiktina ne jo formai, o turiniui ir gėriui, kurį gina Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas. VTEK vertinimu, tirtuoju atveju svarbu, kad J. Šiugždinienė ir S. Gentvilas, siekdami išvengti interesų konflikto regimybės ir laikydamiesi įstaigų vadovams taikomų aukštesnių elgesio standartų, išreiškė valią nusišalinti. Šią savo valią jie išreiškė tiek raštu nutarimo projektų lydraščiuose, tiek žodžiu Vyriausybės posėdyje. Nusišalinimas buvo išankstinis, pareikštas prevenciškai, kadangi jį priimant posėdyje nebuvo sprendžiami tiesiogiai su VTPSI arba KTU susiję klausimai.

Įvertinusi tyrimo metu nustatytas aplinkybes bei teisinio reguliavimo priešpriešą, VTEK siūlo Vyriausybei imtis prevencinių veiksmų bei nusistatyti tvarką, užtikrinančią, kad Vyriausybės nariai, pareiškę nusišalinimą, nedalyvautų sprendžiant šio nusišalinimo priėmimo ar nepriėmimo klausimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

tai

negi savus tirs

Gentvilas Aplinkos ministruose

tas pats kaip lapė vištidėje. Geriau jau atsodinėtų miškus kur savo ir tėvo hektaruose iš hu jarino plikai

:)))))

Tik visiški politiniai nevykėliai turi ar ne 5 patarėjus , pone liberale Gentvilai ? O penktasis dar ir skandalingai pagarsėjęs ? Tik liberalieji neturi nei gėdos , nei padorumo , nei atsakomybės jausmo , todėl tinka bet kas ? Fui ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS