VTEK nesiėmė tyrimo dėl premjero A. Butkevičiaus viešųjų ir privačių interesų | KaunoDiena.lt

VTEK NESIĖMĖ TYRIMO DĖL PREMJERO A. BUTKEVIČIAUS VIEŠŲJŲ IR PRIVAČIŲ INTERESŲ

  • 3

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) paskelbė netirsianti, ar premjeras Algirdas Butkevičius nesupainiojo viešų ir privačių interesų.

Remdamasi Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymu, VTEK teigia, kad valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo privačių interesų deklaraciją papildyti aplinkybėmis, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas, turi tuomet, kai jam šios aplinkybės paaiškėja ir asmuo pats įvertina, ar jam atliekant tarnybines pareigas tos aplinkybės gali sukelti interesų konfliktą, ar ne.

Premjero elgesį VTEK prašė ištirti opozicinė Tėvynės Sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai. Skunde pateikę ryšius tarp A.Butkevičiaus ir 50 proc. įmonės „Ministerium“ akcijų turinčio jo žento Evaldo Vaitasiaus ir ministro pirmininko buvusios visuomeninės patarėjos Dalios Kutraitės - Giedraitienės, kuri yra buvusi „Ministerium“ valdybos pirmininkė, konservatoriai prašė ištirti, ar A.Butkevičius nesinaudojo pareigomis asmeninei naudai gauti.

Konservatoriai taip pat teigė, kad liepos pabaigoje Konkurencijos taryba pranešė baigusi tyrimą dėl programavimo ir komunikacijos paslaugas teikiančių įmonių galimai sudaryto kartelio. Preliminariu Konkurencijos tarybos ekspertų vertinimu, UAB „Ministerium“, UAB „Nebūk briedis“ ir VšĮ „TV Europa“ galėjo sudaryti draudžiamą susitarimą, dalyvaudamos VšĮ Kelių ir transporto tyrimo instituto organizuotame viešajame pirkime programinės įrangos sukūrimo darbams pirkti. Konkurencijos taryba pabrėžė. tyrimą dėl galimo kartelio tęsianti be trukdžių ir ketinanti pabaigti dar iki žiemos. Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas apie minėtų įmonių galimai draudžiamus susitarimus pranešė liepos 27 dieną.

Liepos 29 dieną Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas susitiko su A.Butkevičiumi. Vyriausybės tinklalapyje ir Konkurencijos tarybos pranešimuose buvo nurodoma, kad šiame susitikime aptartos pieno sektoriaus problemos. Tačiau konservatoriams kilo „pagrįstas įtarimas“, kad susitikimo metu galimai Algirdas Butkevičius darė įtaką Konkurencijos tarybos pirmininkui Š.Keserauskui dėl tyrimo dėl programavimo ir komunikacijos paslaugas teikiančių įmonių sudaryto kartelio.

Tuo metu VTEK teigia, kad konservatorių pareiškime pateikti duomenys apie A.Butkevičiaus buvusį ar esamą suinteresuotumą iš esmės grindžiami „prielaidomis, nepatvirtintomis išvadomis ir aplinkybėmis“.

„Pažymėtina, kad interesų konfliktas turi būti aiškus ir tiesioginis“, - sprendimo nepradėti tyrimo premjero atžvilgiu motyvuose teigia VTEK.

Naujienų portalas 15min.lt prieš dvi savaites pranešė, kad įmonę „Ministerium“ lydi sėkmė valstybiniuose konkursuose. Laimėtoju bendrovė tapdavo pagal ekonominio naudingumo, o ne mažiausios kainos kriterijų. „Ministerium“ klientais yra buvusi Finansų, Vidaus reikalų, Aplinkos ministerijos, Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldi Valstybinė ligonių kasa.

Nei premjeras, nei D.Kutraitė-Giedraitienė iki publikacijos žiniasklaidoje ryšių su šia įmone ar jos akcininkais nebuvo deklaravę. Po 15min.lt straipsnio premjeras A.Butkevičius savo viešųjų ir privačių interesų deklaraciją papildė.

D.Kutraitė-Giedraitienė, kuri yra vadovavusi šios įmonės valdybai, po publikacijos pasitraukė iš visuomeninės premjero patarėjos pareigų.

Tuo metu A.Butkevičius žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie jo žento įmonės veiklą pareiškė vertinantis kaip „purvinos rinkiminės kampanijos“ dalį.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Danute,

prie ko cia premjeras, juk zentas ne "gimine" apie jokius reikalus su juo tikriausiai "tikrai nebuvo kalbeta". Kiek dar galima visus piktinti, geriau nieko nerasytu , ar raso ar neraso vis tiek vyksta taip kaip kam reikia.

po

seimo rinkimų teks tirti iš naujo IR IŠ ESMĖS,,,,oi rangysis keserauskas :) gal ir pats bus tiriamas:)

O

KODĖL ???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS