Vyriausybė kreipsis į KT dėl draudimo skatinti LGBTIQ šeimos sampratą | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ KREIPSIS Į KT DĖL DRAUDIMO SKATINTI LGBTIQ ŠEIMOS SAMPRATĄ

Vyriausybė trečiadienį posėdyje nutarė kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl įstatymo nuostatos, draudžiančios nepilnamečiams skleisti informaciją, „kuria niekinamos šeimos vertybės“ ir skatinama LGBTIQ šeimos samprata.

Ministrų kabinetas pritarė tokiam Teisingumo ministerijos siūlymui, kuriuo reaguojama į Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą, kad taikydama šią nuostatą Lietuva pažeidė rašytojos Neringos Macatės teises.

Vyriausybė pernai siūlė Seimui šią nuostatą išbraukti iš Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo, tačiau parlamentas lapkritį iniciatyvą atmetė.

„Jei būtų pripažinta, kad ši nuostata prieštarauja Konstitucijai, tai ji būtų laikoma negaliojančia ir negalėtų būti taikoma“, – prieš posėdį BNS sakė teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Jos teigimu, daugiau aiškumo teisinėje sistemoje galėtų atsirasti net ir tuo atveju, jei KT nuspręstų, kad įstatymo nuostata neprieštarauja Konstitucijai. Anot jos, tokiu atveju būtų pateiktas išaiškinimas, kuriuo institucijos ir vadovautųsi priimdamos sprendimus.

Pernai priimtoje nutartyje EŽTT konstatavo, kad Lietuva pažeidė Europos žmogaus teisių konvenciją, apribodama N. Macatės knygos „Gintarinė širdis“ leidybą.

Dabar jau mirusios rašytojos N. Macatės byloje EŽTT konstatavo, kad apribojus knygos leidybą Lietuva pažeidė Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatas, susijusias su saviraiškos laisve.

Knygą 2013 metais išleido Lietuvos edukologijos universitetas, tačiau po kelių mėnesių jos platinimą sustabdė.

Tokį sprendimą universitetas grindė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos raštu, kuriame N. Macatės knyga įvardyta kaip daranti žalą vaikams iki 14 metų. Tuo metu tarnyba savo poziciją aiškino galiojančiu teisiniu reguliavimu – minėta įstatymo nuostata.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Priimti nuostatą

Ligonius reikia gydyti.

Lauris.R

Koke LGBT ten psihinei iškrypelei sergantys psihiniu iškrypimu juos reike uždaryti į psihiatrine ligonine gyditi visam laikui

sudomino ....

net KT sumanė paversti iskrypeliu įteisinimo oaze ......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS