Nuspręsta steigti Lietuvos ambasadą Australijoje | KaunoDiena.lt

NUSPRĘSTA STEIGTI LIETUVOS AMBASADĄ AUSTRALIJOJE

Vyriausybė nusprendė steigti Lietuvos ambasadą Australijoje. Šį siūlymą Ministrų Kabinetui pateikusi Užsienio reikalų ministerija (URM) Lietuvos ambasadą Australijoje matytų įkurtą valstybės sostinėje Kanberoje nuo šių metų liepos 1 d.

Šiuo metu Lietuvai Australijoje atstovaujama iš ambasados, esančios Japonijoje. Ši ambasada kartu yra akredituota ir Filipinams, Naujajai Zelandijai, Singapūrui, Indonezijai, Malaizijai, Pietryčių Azijos Tautų asociacijai, Azijos ir Europos fondui todėl, pabrėžia ministerija, tinkamai atstovauti Lietuvai Australijoje yra ribotos galimybės.

Kaip rašoma URM parengtame projekte, naujoji ambasada Australijoje galėtų būti akredituota Naujajai Zelandijai, Malaizijai, Singapūrui, Indonezijai ir ASEAN sekretoriatui.

Kaip pažymi URM, Australijoje didėja konsulinių paslaugų poreikis, o pati valstybė yra vienintelė Indijos – Ramiojo vandenyno regiono šalis, kurioje gyvena gausi ir gilias tradicijas turinti lietuvių bendruomenė.

Pasak URM, Australijos lietuvių bendruomenė jau ne kartą kreipėsi į Lietuvos valstybės vadovus prašydama įsteigti Lietuvos atstovybę, kad galėtų išlaikyti glaudų ryšį su Lietuva ir efektyviau prisidėti prie Lietuvos interesų realizavimo.

„Sprendimo dėl ambasados steigimo atidėjimas sukeltų lietuvių Australijoje nusivylimą“, – tvirtina ministerija.

Kartu, akcentuoja URM, Australija yra potenciali ekonominė partnerė bei svarbi jėga, galinti Lietuvai padėti atsverti grėsmes, kurias skleidžia tiek Kinija, tiek Rusija. 

„Šiuo metu Australija yra artima Lietuvos politinė sąjungininkė, jos vertybinės pozicijos daugumoje tarptautinių formatų yra labai artimos Lietuvai. Po Rusijos agresijos Kryme Australija prisijungė prie tarptautinių sankcijų Rusijai, nepaisydama ekonominės žalos“, – teigia URM.

Ambasadai atidaryti dar šiemet reikėtų skirti 845 tūkst. eurų iš ministerijos asignavimų. Lėšų poreikis 2021 ir 2022 metais sudarys po 981 tūkst. eurų. Planuojama, kad ambasadoje dirbtų šeši darbuotojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS