Vyriausybė – už įgaliojimus D. Matulioniui pritarti Švedijos ir Suomijos narystei NATO | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ – UŽ ĮGALIOJIMUS D. MATULIONIUI PRITARTI ŠVEDIJOS IR SUOMIJOS NARYSTEI NATO

Vyriausybė pasiūlė suteikti įgaliojimus Lietuvos ambasadoriui prie NATO Deividui Matulioniui pritarti Švedijos ir Suomijos narystei Aljanse.

Kaip pirmadienį Vyriausybės posėdyje teigė premjerė Ingrida Šimonytė, sprendimas skirtas suteikti įgaliojimus pasirašyti šių Skandinavijos valstybių stojimo protokolus, „kai jau bus laikas tai daryti“.

Tam dar turės pritarti prezidentas.

„Siūlau pritarti ir kreiptis į prezidentą, kad įgaliojimai būtų suteikti ir ambasadorius juos turėtų“, – sakė ministrė pirmininkė.

Praėjusią savaitę šios šalys pateikė paraiškas prisijungti prie NATO. Tam turės pritarti Aljanso narės, šiuose procesuose įprastai dalyvauja šalių ambasadoriai.

Vis dėlto pastaruoju metu procesas yra užstrigęs, nes jį blokuoja Turkija.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) kaltina abi kandidates, ypač Švediją, atlaidžiai žiūrint į kurdų kovotojus, Ankaros ir ES laikomus teroristais.

Vasarį Rusijos pradėtas karas Ukrainoje pakeitė Švedijos bei Suomijos politikų ir visuomenių nuomonę dėl galimybės įstoti į Aljansą abiejose šalyse, kurios istoriškai laikėsi neprisijungimo politikos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

gerai kad

ne karbauskiui

SUSIJUSIOS NAUJIENOS