Žada, kad artimiausiu metu gali atsirasti parašai ir po susitarimu dėl užsienio politikos | KaunoDiena.lt

ŽADA, KAD ARTIMIAUSIU METU GALI ATSIRASTI PARAŠAI IR PO SUSITARIMU DĖL UŽSIENIO POLITIKOS

  • 8

Penktadienį parlamentinėms partijoms, išskyrus „valstiečius“, Seime pasirašius naują susitarimą dėl šalies gynybos, artimiausiu metu gali būti padėti parašai ir po susitarimu dėl užsienio politikos, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Anot politiko, apie tai jį informavo susitarimą ruošiančiai grupei vadovaujanti Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Andrikienė.

„Ji mane informavo, kad formuluotės yra suderintos, jos yra priimtinos visoms politinėms jėgoms. Dabar ieškome geriausio laiko kada tą susitarimą būtų galima pasirašyti. Tikiuosi, kad netrukus turėsime ir po šiuo susitarimu parašus“, – Seime sakė konservatorius.

Tai, kad susitarimas gali būti pasirašytas jau artimiausiu metu, opozicija prieš savaitę vertino skeptiškai. Pasak jų, nepaisant tam tikrų valdančiųjų kompromisų, susitarimo projektas kelia nemažai klausimų, ypač kalbant apie poziciją Kinijos atžvilgiu. Todėl, jų teigimu, prie Lietuvos užsienio politikos susitarimo partijoms reikėtų sugrįžti tik rudenį.

Tokią nuomonę valdančiųjų oponentai išsakė po to, kai susitarimo dėl gynybos projektas buvo šiek tiek pakoreguotas. Buvo atsižvelgta ir į opozicijos pageidavimus susitarime sušvelninti griežtą pirminę retoriką Kinijos atžvilgiu. Susitarimo projekte, kurį pavyko gauti Eltai, įtrauktas punktas apie santykių su Kinija plėtojimą ES kontekste, taip pat įtraukta nuostata gerbti „Vienos Kinijos“ politiką bei skatinti Kiniją gerbti jos pačios prisiimtą įsipareigojimą įgyvendinti principą „Viena Kinija“, dvi sistemos“.

Tačiau nepaisant kompromisinio punkto dėl „Vienos Kinijos“ politikos, Kinija dokumente prieš savaitę buvo identifikuojama kaip autoritarinė valstybė.

„Rusijos karas prieš Ukrainą, agresyvėjančios Kinijos globalios ambicijos, stiprėjančios autoritarizmo tendencijos rodo, kad vyksta dviejų civilizacinių blokų susidūrimas – vienoje pusėje stovi Vakarų demokratijos su sąjungininkais, siekiančios išsaugoti globalų taisyklėmis, žmogaus teisių apsauga, tarptautinės teisės viršenybe ir demokratiniu valdžios legitimumu grindžiamą pasaulį, kitoje pusėje – stipresniojo teise besiremiančios Rusija–Kinija“ , – rašyta susitarimo projekte, kurį ELTA gavo prieš savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Zemaitis

Kada bus skelbiami kgb rezervistai?! Kiek gi galima dirbti kremliui?!

anūkas

susikrimtes ............. prielaida , kad jau renkami parašai ir dėl jo ateities užsienio reikalų ''komisaro'' poste

nuomonė

Mes norim matyti,mes renkam,ir dar rinksim,ir ką,paukštuk,nečiulbėk už visus,kai bus rinkimai,tai ir parodyk SAU,kad nerenki,o kiti rinks ką norės ir tavęs,vargeta protelio,neatsiklaus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS