2019 metų Laisvės premija paskirta Laisvės kovų dalyviui A. Kentrai | KaunoDiena.lt

2019 METŲ LAISVĖS PREMIJA PASKIRTA LAISVĖS KOVŲ DALYVIUI A. KENTRAI

2019 metų Laisvės premija paskirta Laisvės kovų dalyviui, Vyčio Kryžiaus ordino kavalieriui Albinui Kentrai.

Už tokį nutarimo projektą ketvirtadienį balsavo 88 Seimo nariai, 1 – buvo prieš,1 parlamentaras susilaikė.

Laisvės premija A. Kentrai bus įteikta Laisvės gynėjų dieną – 2020 m. sausio 13-ąją.

A. Kentros kandidatūrą pasiūlė Seimo Laisvės premijų komisija, atsižvelgdama į valstybės ir savivaldybių institucijų, visuomeninių organizacijų ir asociacijų, akademinės bendruomenės, bendruomenių ir fizinių asmenų teikimus.

Laisvės premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

Laisvės premija 2011 m. skirta Rusijos kovotojui už laisvę, žmogaus teises ir demokratiją Sergejui Kovaliovui, 2012 m. skirta Lietuvos laisvės lygos įkūrėjui, „45-ių pabaltijiečių memorandumo“ iniciatoriui, politiniam kaliniui Antanui Terleckui, 2013 m. skirta kovotojui už Lietuvos laisvę ir žmogaus teises, aktyviam Lietuvos neginkluoto pasipriešinimo dalyviui, politiniam kaliniui, pogrindinės spaudos leidinio „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ steigėjui, redaktoriui, Tikinčiųjų teisių gynimo katalikų komiteto nariui arkivyskupui Sigitui Juozui Tamkevičiui, 2014 m. skirta Lenkijos visuomenės veikėjui, disidentui, vienam iš „Solidarumo“ lyderių, žurnalistui, eseistui ir politikos publicistui, Lenkijos dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiajam redaktoriui Adamui Michnikui, 2016 m. skirta Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui Vytautui Landsbergiui ir prezidentui Valdui Adamkui, 2017 m. skirta laisvės gynėjai, politinei kalinei Felicijai Nijolei Sadūnaitei. 2018 m. Laisvės premija skirta partizanų grupei: Jonui Čeponiui, Juozui Mociui, Bronislovui Juospaičiui, Jonui Kadžioniui, Vytautui Balsiui, Juozui Jakavoniui, Jonui Abukauskui.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

LIII

Ačiū Kentrai, ačiū ir jį apdovanoti nusprendusiems.

Anonimas

Burzuaziniu zydsaudziu smeklos klaidzioja po isprievartauta Lietuva.

nesamones tos premijos

geriau lesas skirkit segantiems vaikams,geda!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS