2020-ieji – Japonijos diplomato Č. Sugiharos metai | KaunoDiena.lt

2020-IEJI – JAPONIJOS DIPLOMATO Č. SUGIHAROS METAI

Artėjantys 2020-ieji metai Seimo sprendimu paskelbti Japonijos diplomato Čiunės Sugiharos metais.

Viena iš idėjos iniciatorių, Seimo prmininko pavaduotoja „socialdarbietė“ Irena Šiaulienė sako, kad idėja paskelbti 2020-uosius Č. Sugiharos metais gimė jai kartu su tuomete opozicijos lydere Viktorija Čmilyte-Nielsen vasarą lankantis moterų politikos lyderių susitikime Tokijuje. Parlamentarė džiaugiasi, kad Vyriausybė jau patvirtino renginių planą.

I. Šiaulienė primena, kad 2020 m. sukanka 80 metų nuo Č. Sugiharos veiklos išduodant Japonijos tranzitines vizas žydų tautybės žmonėms (taip buvo išgelbėta daugiau kaip 6 tūkst. gyvybių).

„Norime pažymėti tą sukaktį ir pabrėžti Č. Sugiharos humaniško poelgio nenykstančią svarbą ir šiandienos pasaulio įvykių kontekste, taip pat tai, kad Č. Sugiharai yra suteiktas pasaulio tautų teisuolio vardas, veikia Lietuvos ir Belgijos intelektualų ir verslininkų įkurta viešoji įstaiga „Sugiharos fondas – diplomatai už gyvybę“, jo vardas įkvepia menininkus kurti kūrinius jo atminimui įamžinti. Be abejo, svarbiausias akcentas, kurį inicijuodama nutarimo projektą pažymėjau, yra jo reikšmė – Č. Sugiharos atminimo puoselėjimas plečiant tarpvalstybinius, ekonominius, kultūrinius, švietimo ryšius su Japonija“, – Eltai sakė I. Šiaulienė.

Ji džiaugiasi numatyta renginių ir kitos veiklos gausa.

„Tarp jau numatytų renginių yra suplanuoti minėjimai ir konferencijos, kultūrinės, edukacinės ir pažintinės veiklos, viešinimas ir leidyba. Planuojama surengti apskritojo stalo diskusiją „Pasaulio tautų teisuolis Čiunė Sugihara“, tarptautinę konferenciją „Konvencijų likimas 1939-1940 m.: nuo karo belaisvių iki karo pabėgėlių“, iškilmingą posėdį ir koncertą, skirtą Sugiharos fondo veiklos 20-mečiui, „Sugiharos savaitės“ renginius bei įgyvendinti kitas iniciatyvas. Prie šios veiklos prisidės ne tik Lietuvos Seimas ir vyriausybinės organizacijos, bet ir viešosios įstaigos: „Sugiharos fondas – diplomatai už gyvybę“, Kauno pedagogų kvalifikacijos centras, Kauno Jurgio Dobkevičiaus progimnazija, Šiaulių apskrities žydų bendruomenė, Žydų kultūros paveldo kelio asociacija ir nemažai kitų viešųjų įstaigų. Esame dėkingi visiems, prisidedantiems prie planuojamo Č. Sugiharos metų minėjimo“, – sako I. Šiaulienė.

ELTA primena, kad šių metų spalio 10 d. Seimas 2020-uosius metus paskelbė Čiunės Sugiharos metais. Šį sprendimą parlamentas priėmė, atsižvelgdamas į tai, kad 2020 metais bus minimos Japonijos konsulo Č. Sugiharos, išdavusio Japonijos tranzitines vizas žydų tautybės žmonėms ir taip išgelbėjusio daugiau kaip 6 000 žmonių gyvybių, veiklos Kaune (1939-1940 m.) 80-osios metinės. Kartu bus paminėtos ir Č. Sugiharos 120-osios gimimo metinės.

Seimo nutarime pabrėžiama Č. Sugiharos humaniško poelgio svarba šiandienos pasauliui, taip pat tai, kad 1985 metais Č. Sugiharai buvo suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas, o Lietuvos ir Belgijos intelektualų ir verslininkų įkurta viešoji įstaiga „Sugiharos fondas – diplomatai už gyvybę“ skatina menininkus kurti kūrinius jo atminimui įamžinti.

Priimtame dokumente akcentuojama Č. Sugiharos atminimo puoselėjimo reikšmė plečiant tarpvalstybinius, ekonominius, kultūrinius ir švietimo ryšius su Japonija, kurią Lietuva laiko savo strategine partnere Azijos regione.

 

 

GALERIJA

  • Japonų diplomato Čijūnės Sugiharos išduota viza 1940 metais.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS