Mokytojai skundžiasi, kad apsaugines kaukes turi pirkti patys | KaunoDiena.lt

MOKYTOJAI SKUNDŽIASI, KAD APSAUGINES KAUKES TURI PIRKTI PATYS

  • 4

Mokytojai skundžiasi, kad kai kuriose mokyklose apsaugines kaukes turi pirkti patys, nors tą padaryti turėtų darbdavys – mokyklų direktoriai ir savivaldybės, praneša LNK žinios.

Ramygalos gimnazijos anglų kalbos mokytoja ruošiasi pamokai. Visi mokytojai kaip ir mokiniai per pamokas turi dėvėti medicinines kaukes.

„Per pamokas man dvi kaukės yra būtinos. Tiesiog jauti pagal poreikį, kada reikia keisti. O šiaip neskaičiuoju, nes namuose tiesiog nusiperku ir tomis kaukėmis naudojasi visa šeima. Einu į darbą – pasiimu ir kaukių. Visi mokytojai kaukes perka patys“, – sakė mokytoja Sandra Gruzdienė.

Pasak mokytojos, mokykla duoda kaukes tik mokiniams, kurie į mokyklą ateina jomis nepasirūpinę, arba, pavyzdžiui, mokiniui nutrūksta kaukės virvutė ir prireikia naujos.

Mokyklos direktorius kalba atvirkščiai – esą kaukių mokykla turi pakankamai ir jomis naudotis gali visi. „Mokykloje kaukių pakanka. Kiekviename kabinete turėtų būti visada po dėžutę. Jei ji pasibaigia, mokytojas nueina pas ūkvedį pasiimti naujos. Tos kaukės yra skirtos ir mokytojams, ir mokiniams“, – kalbėjo Ramygalos gimnazijos direktorius Algis Adašiūnas.

Matyt, pritrūksta komunikacijos, nes kai dirbi, vedi pamokas, eiti dar atskirai kalbėti, kad man ar kolegoms reikia kaukės...

„Matyt, pritrūksta komunikacijos, nes kai dirbi, vedi pamokas, eiti dar atskirai kalbėti, kad man ar kolegoms reikia kaukės... Manau, kad turi būti jau padėta ir ištransliuota arba dienyne parašyta, kad kaukėmis naudojasi visi“, – svarstė mokytoja.

Kodėl mokytojai skundžiasi, direktorius vertinti nesiima. „O jus melagienos stebina? Manęs ne. Aš už tuos žmones atsakyti negaliu. Kuklumas ne visada žmogų puošia“, – teigė direktorius, atsakydamas į klausimą, gal mokytojai kaukių ne visada drįsta paprašyti.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas sako, kad dėl apsaugos priemonių trūkumo skundžiasi tikrai ne tik šios mokyklos pedagogai. Maždaug ketvirtadalyje savivaldybių mokyklų mokytojai tikina, kad kaukes ir kitas apsaugos priemones darbui perkasi patys.

„Jie nėra aprūpinami ir tomis priemonėmis patys priversti apsirūpinti, todėl kreipėmės tiek į savivaldybę, tiek į ministeriją, kad ši problema būtų sprendžiama. Lėšas turbūt skiria savivaldybė, na, o ministerija galėtų pasidomėti ir pasiaiškinti, kodėl tokia situacija yra“, – teigė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Navickas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) vadovybė ragina savivaldybes ir mokyklų vadovus apsaugos priemonėms netaupyti. „Kaukėmis, apsaugos priemonėmis turėtų pasirūpinti darbdavys, šiuo atveju, mokyklos. Mokyklų steigėjas daugeliu atveju yra savivaldybės. Savivaldybės gali įsigyti kaukių ir jas teikti mokykloms, o įsigijimo lėšos savivaldybėms gali būti kompensuojamos iš valstybės biudžeto “, – aiškino ŠMSM kancleris Julius Lukošius.

Kancleris džiaugiasi bent jau tuo, kad didelių koronaviruso protrūkių mokyklose nefiksuojama. „Galima pasidžiaugti tuo, kad yra ypatingai didelis skaičius turinčių imunitetą – ar įgytą dėl vakcinacijos, ar persirgus COVID-19. Tai dėl to mokytojų bendruomenė gali būti šiek tiek saugesnė. Jaučiasi, kad šiuo metu mokyklose pamokos vyksta, nestringa“, – sakė J. Lukošius.

Ministerijos žiniomis, imunitetą turi daugiau kaip 90 proc. pedagogų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

xxx

tai gal maziau darykit tas kavos gerimo pertraukeles su visokiais priedais sutaupysit ant kaukiu vargsai mokytojai, dirbau mokykloje ir maciau ju "biednuma"

?

Visi perkasi patys. Kodėl pedagogai laiko save išskirtiniais?

nu tai

dabar teveliai tegu nesa mokytojams didelius paketus tu kaukiu, taigi jie paprate kad tevai jiems vis juios apdovanotu, ar tos klasiu rinkliavos ant tu dovanu kada nors baigsis, didziausi ubagai Lietuvos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS