A. Anušauskas: „Boxer“ pajėgumai Lietuvai iš viso kainuos 670 mln. eurų | KaunoDiena.lt

A. ANUŠAUSKAS: „BOXER“ PAJĖGUMAI LIETUVAI IŠ VISO KAINUOS 670 MLN. EURŲ

Pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ įsigijimas ir parengimas naudoti Lietuvai iš viso kainuos 670 mln. eurų, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Mes sukūrėme „Boxerių“ pajėgumą, tai yra pėstininkų kovos mašinų su raketomis „spike“, automatine 30 mm patrankėle. Bet pajėgumą sukūrėme. Visa tai dar iki galo kainuos – nes pinigai iki galo nesumokėti, laukiame galutinio kontrakto įgyvendinimo – pusę milijardo. Bet reikėjo įgyti amuniciją ir visa kitą ir suma – jau 670 mln.“, – TV3 laidai „Dėmesio centre“ pirmadienį sakė A. Anušauskas.

„Jeigu kas nors 2016-aisiais, kai buvo sugalvota sudaryti šį kontraktą, būtų pasakęs, kiek jis kainuos – tuo metu figūravo visur skaičiai 400 milijonų, nes nebuvo sakoma, kiek kainuos papildomai įranga, mokymai. Galiu dabar pasakyti – taip 670 mln.“, – tvirtino ministras.

Pėstininkų kovos mašinas „Vilkas“ gamina Vokietijos konsorciumas ARTEC. Sutartis dėl 88 šarvuočių įsigijimo pasirašyta 2016 rugpjūtį, jos skelbta vertė – 386 mln. eurų. Tai iki šiol buvo brangiausias kariuomenės pirkinys, šia technika aprūpintas pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Algirdo pėstininkų batalionas.

Planuota, kad paskutinė šarvuočių siunta turėjo būti pristatyta šią vasarą.

Pagal Lietuvos kariuomenės reikalavimus sukonstruotose mašinose sumontuoti Izraelio gamybos ginkluotės bokšteliai, jos apginkluotos JAV gamintojo 30 mm patrankomis MK-44S ir Izraelio gaminamomis prieštankinėmis raketomis „Spike LR“. Jose taip pat integruota kita specializuota įranga ir elektroninės sistemos.

Anksčiau skelbta, kad KAM planuoja Lietuvos kariuomenei papildomai nupirkti dar daugiau kaip 120 „Boxer“ pėstininkų kovos mašinų. 

A. Anušauskas apie „Boxer“ įsigijimus kalbėjo klausiamas apie Lietuvos svarstymus įsigyti vokiškų tankų „Leopard“ bei jų galimą kainą. A. Anušauskas to nedetalizavo, tačiau pabrėžė, kad „nereikia spekuliuoti milijardais“.

„Jei galiausiai valstybės institucijos apsispręs vienokį ar kitokį pajėgumą šarvuotos sunkiosios technikos sukurti – tai žinoma, kad tai kainuoja, tam reikia lėšų. Nepasakysiu, kad šių metų ar kitų metų turime lėšų. Tiesą sakant, vokiečiai to ir nereikalauja – jie sudarys kitais metais kontraktą, prie kurio jungsis šalys. Jiems reikia masės ekonomikos, kad kaina galutinio produkto atpigtų (...). Tad kaina kol kas nespekuliuokime, nes niekas jų iki galo ir nežino“, – pabrėžė A. Anušauskas. 

Gynybos resursų agentūra liepos pabaigoje išsiuntė ketinimų protokolą Vokietijos gynybos ministerijai dėl „Leopard“ tankų įsigijimo, o apie planus pranešęs ministras sulaukė kritikos dėl galbūt atskleistos įslaptintos informacijos. Šią situaciją aiškinasi Generalinė prokuratūra, pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Expert

Pasenusios mastymo ,pasenęs rezultatas tie boxer pes.kovos mašinos.Ginybinė strategijoje,nulinis variantas,pinigai dideli o nauda niekinė.Nejaugi nėra mąstančių KAM ,arba jų neklausiama,bile pirkti ,kad atkatas būtų,susidaro toks įspūdis.

kauniete

pasakysiu juoka laukia Anusas su Gabriu tu Boxerui nu ir tada laikykis PUTINAI rjsijai bus galas ateis drakonas naftos pasiimti

JONAS

Paskutinis ju biznis kiek milijonu anusi nusuksit kAD BŪTU PIRKIMO ČEKIAI JUK DABAR IŠSIAIŠKINOT ČEKIU AFERA ar taio anusai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS