Kaip „Bayraktaras“ atskraidintas į Lietuvą? | KaunoDiena.lt

KAIP „BAYRAKTARAS“ ATSKRAIDINTAS Į LIETUVĄ?

  • 0

Ukrainos gynybai skirtas kovinis dronas „Bayraktar“ jau pasiekė Lietuvą. „Vanago“ vardu pavadintas dronas netrukus keliaus į Ukrainą. Liepos 6-ąją, per Lietuvos Valstybės dieną, Šiaulių aviacijos bazėje bus oficialus jo pristatymas ir kovinį droną galės pamatyti visi norintys. Kaip „Bayraktaras“ atskraidintas į Lietuvą, LNK reportaže pasakojo Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

– Dronas buvo atskraidintas. Tai yra didelės apimties skraidantis bepilotis, todėl jį teko išrinkti, atskirti sparnus ir atskraidint į Lietuvą. Paskui lygiai taip pat jis bus nugabentas į Ukrainą ir perduotas ukrainiečiams. Ten specialistai vėl jį surinks.

– Kada bus jo pristatymas visuomenei ir kada žmonės galės jį pamatyti?

– Kadangi liepos 6-oji yra valstybės šventė ir jau surinktas „Bayraktaras“ stovės Šiaulių aviacijos bazėje, nuo 13 iki 17 val. bus atviros durys. Ten vyks ir šventė bei tradiciniai šios dienos renginiai, tuo metu bus galėsim pamatyti ir „Bayraktarą“, kuris lankosi Lietuvoje labai trumpam laikui, iš karto bus gabenamas į Ukrainą.

– Kiek laiko jis bus Lietuvoje?

– Manau, kad ketvirtadienį sutvarkysime visus dokumentus ir bus galima nugabenti ukrainiečiams ten, kur jo reikia.

– Kam bus skiriama likusi suaukota pinigų suma?

– Apie likusią sumą visko nepasakysiu. Tie, kurie rinko pinigus, jie žino, kam jie bus skiriami. Ginkluotė irgi yra įsigyta ir bus pristatyta kartu su šiuo bepiločiu dronu.

– Kokia tai ginkluotė?

– Negalėčiau pasakyti. Nors piliečiai surinko tuos pinigus, tačiau Ukraina kariauja realų karų ir kiekvienas nereikalingas duomenų paskelbimas jiems ne visada padeda, kartais net labiau pakenkia, todėl skelbiame, kiek būtina, sudarome galimybę visiems pamatyti, tačiau visų detalių atskleisti negalime.

Ukrainiečių bus reikalas, kur laikys jie „Bayraktarą“. Tačiau kadangi jis yra taktinis bepilotis, tai jis laikomas ne visai greta fronto linijos, o nuo jos gerokai toliau, nes pagal savo technines charakteristikas jis gali pasiekti taikinius ir būdamas tolokai nuo fronto linijos, tiesiog ją įveikdamas ir pasiekdamas reikalingus taikinius, kuriuos reikia sunaikinti. Taip yra saugiau, priešo artilerija negali pasiekti, net ir toliau šaudanti. Gali tik priešlėktuvinė gynyba jį pažeisti. Matosi, kad ukrainiečiai šiuos bepiločius naudoja efektyviai, labai įžvalgiai parinkdami aukštos vertės taikinius ir, manau, savo tikslą jie pasiekia.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip Turkijai kilo idėja Lietuvai padovanoti „Bayraktarą“?

– Čia jau reikėtų klausti pačios Turkijos. Manau, kad ir mums, ir ukrainiečiams, kurie irgi surinko pinigų, Turkija iš savo pusės parodė gerą valią, leisdama surinktus pinigus naudoti kitiems tikslams.

– Ar Lietuva tapo pavyzdžiu ir kitoms šalims, kurios aukoja Ukrainai, renka lėšas ir perka panašias dovanas?

– Praėjus mėnesiui Ukrainoje buvo surengta tokia pati akcija ir buvo surinkta 20 mln. dolerių. Tai irgi labai reikšminga.

– Kada Lietuva turės savo „Bayraktarą“?

– Dabar tikrai neatsakysiu. Tačiau mūsų planuose yra bepiločių įsigijimas, nuo žvalgybinių iki kovinių.

GALERIJA

  • Kaip „Bayraktaras“ atskraidintas į Lietuvą?
  • Kaip „Bayraktaras“ atskraidintas į Lietuvą?
KAM nuotr.
Gairės: Bayraktar, Anušauskas, LNK turinys, karas Ukrainoje, Vanagas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS