A. Anušauskas: partnerystė su Pensilvanijos gvardija yra bendradarbiavimo su JAV pagrindas | KaunoDiena.lt

A. ANUŠAUSKAS: PARTNERYSTĖ SU PENSILVANIJOS GVARDIJA YRA BENDRADARBIAVIMO SU JAV PAGRINDAS

  • 4

Partnerystė su Pensilvanijos nacionaline gvardija yra bendradarbiavimo su Jungtinėmis Valstijomis (JAV) pagrindas, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Taip jis kalbėjo sekmadienį po susitikimo su Pensilvanijos nacionalinės gvardijos (PANG) generolu majoru Marku J. Schindleriu (Marku J. Šindleriu).

„Partnerystė su Pensilvanijos nacionaline gvardija yra mūsų bendradarbiavimo su Jungtinėmis Valstijomis pagrindas. Tikimės, kad ateinančiais metais ją dar labiau sustiprinsime. Per tiek metų partnerystė išsiplėtė ir apima ne tik paramą Lietuvos ginkluotosioms pajėgoms, bet ir glaudžią draugystę tarp Lietuvos ir Pensilvanijos“, – pranešime cituojamas A. Anušauskas.

Anot Krašto apsaugos ministerijos, šiemet sukanka 30 metų, kai Lietuva bendradarbiauja su Pensilvanijos nacionaline gvardija.

Pasak ministro, gvardija remia Lietuvos ginkluotąsias pajėgas, vykdo mokymus, bendradarbiauja kibernetinio saugumo klausimais.

„Įvykę apie 800 bendrų renginių demonstruoja intensyvų bendradarbiavimą, kuris didina mūsų karių motyvaciją bei pasirengimo lygį“, – nurodoma pranešime.

Susitikime su M. J. Schindleriu ministras aptarė „Wagner“ samdinių grupuotės buvimo Baltarusijoje iššūkius, kalbėjo apie priemones siekiant apsisaugoti nuo galimų provokacijų.

Št. srž. sp. I. Budzeikaitės nuotr.

Anot A. Anušausko, JAV pajėgos Lietuvoje ir regione išlieka kertiniu šalies saugumo ir gynybos garantu.

„Turime jau septintą JAV pajėgų bataliono dydžio rotaciją, džiaugiamės, kai Lietuvoje matome besitreniruojančius Pensilvanijos gvardijos karius“, – sakė ministras.

Susitikime taip pat aptartas Lietuvos sprendimas kurti diviziją, kalbėta apie svarbius įsigijimus, Pensilvanijos nacionalinės gvardijos karininkų pagalbą kibernetinės gynybos srityje.

Pensilvanijos nacionalinė gvardija – viena didžiausių ir seniausių gvardijų JAV gynybos sistemoje. 30 metų PANG teikia įvairiapusę paramą Krašto apsaugos savanorių pajėgoms, vykdo instruktorių iš Lietuvos mokymus, dalyvauja bendrose pratybose.

Lietuvos kariuomenė ir PANG pasirašė atnaujintą bendradarbiavimo sutartį

Lietuvos kariuomenė ir PANG sekmadienį pasirašė atnaujintą bendradarbiavimo sutartį.

Pasak Lietuvos kariuomenės vado generolo Valdemaro Rupšio, susitarimu įsipareigojama tęsti karinius mokymus, individualų karių rengimą.

Kartu rengiame mūsų divizijos štabą iki jo pilnos parengties.

„Kartu rengiame mūsų divizijos štabą iki jo pilnos parengties. Taip pat įsipareigojome toliau mokyti mūsų pilotus, nes mes įsigijame UH 60 straigtasparnius ir gausime papildomą mokymą, taip pat bepiločių orlaivių valdymo kursus“, – sekmadienį žurnalistams sakė kariuomenės vadas.

Anot V. Rupšio, gvardijos kariai taip pat atvyksta į bendras pratybas, kur „gauna atitinkamos patirties.“

Bendradarbiavimo su gvardija aktualumas išaugo 2019 metais, kai Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos ir PANG 28-oji pėstininkų divizija pasirašė susitarimą. Juo patvirtintas siekis išvystyti divizijos lygmens vadovavimo ir valdymo pajėgumą.

Št. srž. sp. I. Budzeikaitės nuotr.

Krašto apsaugos ministras A. Anušauskas sakė, kad PANG yra vienas iš esminių saugumo ir gynybos garantų Baltijos šalių regione.

„Gvardijos teikiama parama tiesiogiai prisideda prie Lietuvos karinių pajėgų stiprinimo. Esame dėkingi Pensilvanijos nacionalinei gvardijai už nenutrūkstamą bendradarbiavimą bei paramą Lietuvos gynyba“, – kariuomenės pranešime cituojamas ministras.

Tuo metu PANG generolas majoras Markas J. Schindleris (Markas J. Šindleris) sakė besitikintis, kad bus tęsiamas 30 metų trunkantis bendradarbiavimas su kariuomene.

„Per pirmuosius trisdešimt metų mes sukūrėme labai tvirtą pagrindą, kuris buvo paremtas abipuse pagarba, pasitikėjimu ir tokiais dalykais, kurių neįmanoma perskaityti knygoje“, – sekmadienį žurnalistams kalbėjo jis.

Pagal Valstijos partnerystės programą 1993 metais prasidėjęs Lietuvos kariuomenės ir PANG bendradarbiavimas įtvirtino ilgalaikius tarpusavio ryšius ir šiemet buvo įvertintas JAV Nacionalinės gvardijos biuro apdovanojimu „Metų partnerystė“.

Nuo 2014 metų Lietuvos ir amerikiečių kariai dalyvauja bendrose mokymuose ir pratybose, tarpusavyje bendradarbiauja Krašto apsaugos savanorių, Sausumos, Karinės oro pajėgos, vykdomi bendri projektai kibernetinės gynybos srityse.

Susitarimas pasirašytas vykstant tarptautiniam karinių orkestrų festivaliui „Military Tattoo Lithuania 2023“.

Be kitų pareigūnų, Vilniuje savaitgalį vieši Vokietijos kariuomenės vadas generolas Carstenas Breueris (Karstenas Brojeris), jis susitiks su prezidentu Gitanu Nausėda, Lietuvos kolega generolu V. Rupšiu ir šalies kariuomenės atstovais.

GALERIJA

  • A. Anušauskas: partnerystė su Pensilvanijos gvardija yra bendradarbiavimo su JAV pagrindas
  • A. Anušauskas: partnerystė su Pensilvanijos gvardija yra bendradarbiavimo su JAV pagrindas
  • A. Anušauskas: partnerystė su Pensilvanijos gvardija yra bendradarbiavimo su JAV pagrindas
št. srž. sp. I. Budzeikaitės / LK nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vel

Nacistiniai fafaikos susirūpinę Lietuvos bendradarbiavimu gynyboje, nuo rusofašistų iškrypimų.

manau , nenormalu , kai konservat KGB-tai bendradarbiauja

su JANKIAIS , o prašo juos ginti VOKIETIJOS armijos, tai aiškiai parodo kokios " kokybės" bendradarbiavimas su JANKIAIS.

ANUŠAUSKUI LIKO VISAI NEDAUG....

Liko partnerystę užmegsti dar su ateiviais iš kosmoso ir...Lietuva jau bus "SAUGI" ir "NENUGALIMA"....Nepamiršiu - kaip "šlovingoji" Amerika "padėjo" Lietuvai 50 metų po antro pasaulinio karo....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS