Apklausa: beveik penktadalis pacientų teigia davę kyšį medikams | KaunoDiena.lt

APKLAUSA: BEVEIK PENKTADALIS PACIENTŲ TEIGIA DAVĘ KYŠĮ MEDIKAMS

  • 21

Beveik penktadalis pacientų – 19 proc. – prisipažįsta davę kyšį valstybinėse klinikose ar ligoninėse, ketvirtadalis (25 proc.) – bent kartą pasinaudoję turimais asmeniniais ryšiais, rodo Transparency International Lietuvos skyriaus (TILS) antradienį skelbiami duomenys.

Organizacijos Pasaulinio korupcijos barometro duomenimis, kyšininkavimo sveikatos apsaugoje lygis Lietuvoje – vienas aukščiausių Europos Sąjungoje.

Rumunijoje kyšį sveikatos apsaugos sektoriaus atstovams prisipažįsta davę 22 proc. pacientų ir tai yra vienintelė ES valstybė, kurioje kyšininkavimas sveikatos apsaugoje didesnis nei Lietuvoje. Danijoje kyšį gydymo įstaigose teigia davę 1 proc. pacientų, Estijoje – 2 proc., Latvijoje bei Lenkijoje po 10 proc.

„Apmaudu, jog kyšininkavimo mastas sveikatos apsaugoje neleidžia Lietuvai galutinai atsikratyti tarybinio palikimo. Jei pagaliau susitvarkytume su šia problema gydymo įstaigose, taptume panašesni į mūsų šiaurės kaimynus, kurie beveik neduoda kyšių. Matau tai kaip vieną esminių šios Vyriausybės ir, konkrečiai, Sveikatos apsaugos ministerijos antikorupcinių uždavinių,“ – pranešime cituojamas TILS vadovas Sergejus Muravjovas.

Per ketverius metus bendras kyšininkavimo lygis viešajame sektoriuje Lietuvoje sumažėjo 7 proc. (nuo 24 proc. 2016 metais iki 17 proc. pernai). Šiuo metu aukščiausias kyšininkavimo lygis ES – Rumunijoje (20 proc.), Bulgarijoje (19 proc.), Vengrijoje ir Lietuvoje (po 17 proc.). Mažiausias – Danijoje, Suomijoje ir Švedijoje (po 1 proc.). Europos Sąjungos vidurkis – 7 proc.

Kyšininkavimo sveikatos apsaugoje lygis Lietuvoje – vienas aukščiausių Europos Sąjungoje.

27 proc. gyventojų teigia per pastaruosius metus bent kartą pasinaudoję asmeniniais ryšiais, siekdamas gauti viešąsias paslaugas. Daugiausiai taip teigiančių – Čekijoje (57 proc.), mažiausiai – Estijoje (12 proc.). ES vidurkis – 33 proc.

6 iš 10 gyventojų mano, jog Lietuvos valdžia yra paveikiama stambių interesų grupių. Daugiausiai taip manančių – Slovėnijoje (70 proc.), mažiausiai – Švedijoje (20 proc.). ES šalių vidurkis – 53 proc.

Tik kas ketvirtas gyventojas mano, jog Lietuvoje COVID-19 pandemija valdoma skaidriai. Daugiausiai taip manančių – Švedijoje (72 proc.), mažiausiai – Ispanijoje (20 proc.). ES vidurkis – 44 proc.

Tris kartus daugiau gyventojų nei prieš ketverius metus palankiai vertina valdžios darbą sprendžiant korupcijos problemą Lietuvoje: 42 proc. pernai, lyginant su 13 proc. 2016 metais. Taip pat kas trečias gyventojas (32 proc.) mano, jog per pastaruosius metus korupcijos lygis šalyje sumažėjo. Daugiau taip manančių tik Slovakijoje (39 proc.) ir Graikijoje (33 proc.).

Lietuvoje 4 iš 10 gyventojų (44 proc.) teigia, jog priimdami sprendimus nacionalinės valdžios atstovai neatsižvelgia į gyventojų nuomonę. Daugiausiai taip manančių – Kroatijoje (71 proc.), mažiausiai – Suomijoje (17 proc.).

6 iš 10 gyventojų (58 proc.) sutinka, jog jie gali lemti pokyčius kovoje su korupcija. Daugiausiai taip manančių – Italijoje ir Portugalijoje (po 85 proc.), mažiausiai – Lenkijoje (23 proc.). ES vidurkis – 64 proc.

45 proc. gyventojų teigia, jog Lietuvoje galima pranešti apie korupciją nebijant susidorojimo. ES vidurkis – 47 proc.

Beveik kas dešimtas Lietuvos gyventojas (8 proc.) teigia susidūręs su situacija, kai viešojo sektoriaus atstovai mainais į viešąsias paslaugas pateikia seksualinio pobūdžio pageidavimų. Daugiausiai taip teigiančių – Bulgarijoje (17 proc.), mažiausiai – Suomijoje (2 proc.). ES vidurkis – 7 proc.

Pasaulinis korupcijos barometras – tai „Transparency International“ organizuotas sociologinis tyrimas, kuriuo siekiama išsiaiškinti žmonių korupcinę patirtį ir jų nuomonę apie šalies institucijų korupcijos lygį.

Jam 2020 metų spalio 26–lapkričio 19 dienomis telefonu buvo apklausti 1 tūkst. Lietuvos gyventojų. Tyrimą atliko bendrovė „Kantar“.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

yja jonui

nekalbėk nesąmonių, gydytojai dirba ne dėl jūsų dievinamų kyšiukų.Jie gerbia ir vertina savo paciento sveikatą ir gyvybę bei saugo ją. Ne visada pavyksta, na kiekvienam savo gyvenimo trukmė. Važiavau operuotis su mintim, kad galiu po operacijos neatsibusti ( 2 skirtingi gydytojai vaizdžiai papasakojo kokia operacija laukia ir ko galiu tikėtis). Ką gi, guodžiausi, kad bent mirtis operacijos metu lengva beskausmė. Operuojantis gydytojas padarė stebuklą, ne tik gyva bet ir sveika - onkologija pasitraukė. Ir tokių kaip aš ne viena. Beje tuo metu buvau bedarbė ir, kaip suprantat, pinigėlių duot nebuvo iš ko.

to 10.28

ne visi jie tokie,didzioji dalis neima jokiu pakisu,jie ir be ju gauna gera atlyginima,beto pasìsvente gydyt zmones o ne pakisas semt,nereike varyt

Anonimas

na cia kiekvieno asmeninis reikalas,nori daugiau demesio idek, beje o ko jus nevarot pas privatininkus,ten geras aptarnavimas ir didelis demesys kreipentiesiams
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS