Apylinkių teismai įspėja dėl kritinės situacijos: trūksta personalo, per mažas finansavimas | KaunoDiena.lt

APYLINKIŲ TEISMAI ĮSPĖJA DĖL KRITINĖS SITUACIJOS: TRŪKSTA PERSONALO, PER MAŽAS FINANSAVIMAS

  • 4

Apylinkių teismų teisėjų sąjunga tvirtina, kad šiuose teismuose susidarė kritinė situacija – neužtikrinamas finansavimas, neužpildomi teisėjų etatai, stinga padėjėjų ir kitų darbuotojų.

Šios problemos aptartos sąjungos penktadienį organizuotame renginyje „Teismo vieta Lietuvos valdžių sistemoje šiandien“.

„Teismo, kaip savarankiškos teisminės valdžios statusas yra įtvirtintas Konstitucijoje, tačiau pastaruoju metu šios valdžios padėtis darosi kritiška. Teismai negauna jų poreikius užtikrinančio finansavimo, atlyginimai teisėjams neatstatyti į 2008 m. lygį, nuolat neužpildomi teisėjų etatai, pastoviai trūksta ir teisėjo padėjėjų, teismo posėdžių sekretorių, raštinės darbuotojų“, – rašoma pranešime.

Pasak jo, teismų sistema dėl mažų atlyginimų, didelio darbo krūvio nebesulaukia pretendentų į teismui svarbias pareigybes – teisėjų padėjėjų, teismo posėdžių sekretorių.

Teismo, kaip savarankiškos teisminės valdžios statusas yra įtvirtintas Konstitucijoje, tačiau pastaruoju metu šios valdžios padėtis darosi kritiška.

Teisėjų sąjunga pažymi, kad ši problema itin opi didžiuosiuose miestuose.

„Tapti teisėjais norinčiųjų mažėja, o pastaruoju metu teisėjai palieka pareigas savo noru dėl didelio darbo krūvio, personalo trūkumo, nekonkurencingo atlyginimo. Dažnai teismus palikę teisėjai papildo advokatų ar kitų teisininkų specialybių gretas“, – skelbia sąjunga.

Pabrėžiama, kad kandidatų į laisvas teisėjų vietas šiuo metu yra mažiau nei laisvų teisėjų etatų, o situacija didžiausiuose miestuose – Vilniuje ir Kaune – darosi grėsminga. Pastebėta, kad ir tie patys atrankoje dalyvaujantys kandidatai ne visuomet pripažįstami tinkamais eiti teisėjo pareigas.

Konstatuojama, kad valstybės teismams skiriamas jų poreikių neužtikrinantis finansavimas lemia problemas, kai susidaro skolos už pašto paslaugas, ir kitas būtinąsias išlaidas.

„Nutarta, kad kokybiškam teisingumo vykdymui, teismų nepriklausomumo principo įgyvendinimui reikalingas nepriklausomo, teismų poreikius atitinkančio finansinio ir materialaus aprūpinimo mechanizmo sukūrimas“, – skelbiama pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Būtent

Tyčinę veiką visuose pozicijosr vertina, net keliuose. O čia, tyčia jei nuteisia nekaltą žmogų, ir nieko. Jei byloje aišku kad žmogus nekaltas, nereikėtų net korupcijos įrodymų turėti. O jau turėtų būti teisėjas sodinamas į teisiamųjų suolą už tyčine veiką, už žmogui sugriautą gyvenimą. Visuomenėj reikia stabdyti tą siautėjančią agresiją. Nu baisu kas darosi. Teisinę diktatūrą užgyvenome, nichilizmą, kur valstybė valstybėje jau. Niekam pasiskūsti negali žinodamas kad nekaltas nuteistas. Nu niekam. Siaubo filmas kažkoks. Tai mano nuomonė (agresoriams)

Kas čia taip

Puikiai parašė? Jie juk neneša jokios atsakymybės. Istorija iš patirties žino be atsakomybės procesas išsigimsta. Ir iki tiek daauga, kad jie dabar cieni kitus kaip traukia žiūrėkit korupcijos bylose. Ar girdėjote per 30 metų kad būtų nuteista prokurorė ar teisėja? Ne. Ir dar plius kontrolės nėra. Tai jie siautėja belčkaip, dato ką nori, teisia žmogų turėdami neginčijamų įrodymų kad jis nekaltas ( manau buvo korupcija, užsakytas buvau). O reputacijos nepriekaištingos man niekas nesugrąžins jau. Šūduose skestantis griauna gyvenūmą doram žmogui. Man tai yra baisu. Čia mano nuomonė

taip

ir truks toliau saviems tik ne svetymiems sionystam slavos netruksta kai /saviems/ taukuota spyga-;;-;;-;;-
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS