Apžvalga: svarbiausi antradienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | KaunoDiena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI ANTRADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Skvernelio frakcija. Dešimt parlamentarų, tarp jų – ekspremjeras Saulius Skvernelis, paskelbė paliekantys opozicinę „valstiečių“ frakciją. Jie su keliais Mišrios grupės politikais buria naują Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“. „Nusprendėme, kad nesinori dalyvauti tokioje skaldymo ir konfliktų skatinimo politikoje, nuo to kenčia ne kas kita kaip Lietuvos valstybė ir jos žmonės“, – sakė S. Skvernelis. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako nejaučiantis nuoskaudų, tačiau apgailestauja, kad buvo apgauti rinkėjai. Po šio žingsnio Seimas nuo rudens sesijos vėl liks be opozicijos lyderio.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 705 nauji koronaviruso atvejai, mirė šeši žmonės. 14 dienų naujų susirgimų skaičius 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 321. Ligoninėse gydomi 694 COVID-19 pacientai. Pirmąja doze paskiepyta per 3,8 tūkst. žmonių.

* Vyresni nei 65-erių gyventojai ir priklausantieji prioritetinėms grupėms pradėti skiepyti sustiprinančiomis skiepo nuo COVID-19 dozėmis.

* Ministerija pranešė, kad skirtingose šalyse skiepus nuo COVID-19 gavusiems žmonėms sudaryta galimybė gauti Europos Sąjungos COVID pažymėjimus.

* Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per savaitę protrūkių skaičius beveik nekito ir siekė 130, kai prieš savaitę jų buvo 128.

Migrantų krizė:

* Per parą į Lietuvą iš Baltarusijos patekti bandė apie 30 neteisėtų migrantų, nė vienas jų neįleistas.

* Lietuvos institucijos nusprendė išsiųsti vieną neteisėtą migrantą iš šalies dėl grėsmių valstybės saugumui ir galimų ryšių su teroristais.

* Vilniuje Lietuvos ir Čekijos ministrai pasirašė memorandumą, kuriuo Čekija Lietuvai skiria 530 tūkst. eurų finansinę pagalbą kovoti su neteisėta migracija. Tai pirmoji tokią paramą Lietuvai skyrusi šalis.

* Lietuvos žiniasklaida kreipėsi į šalies vadovus ir kitas institucijas, ragindama sudaryti galimybes žurnalistams dirbti prie sienos su Baltarusija. Žiniasklaida teigia, kad draudimas dirbti prie sienos „šiurkščiai apriboja žiniasklaidos teisę gauti ir skleisti informaciją visuomenei reikšmingais klausimais dėl migrantų grąžinimo, žmogaus teisių laikymosi“.

Naujas viceministras. Ketvirtuoju vidaus reikalų ministru paskirtas premjerės Ingridos Šimonytės patarėjas Kęstutis Lančinskas. Jis yra buvęs Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas, Europos Sąjungos patariamosios misijos Ukrainoje vadovas.

LKF prezidentas. Naujuoju Lietuvos krepšinio federacijos prezidentu išrinktas buvęs Seimo pirmininkas, krepšinio treneris Vydas Gedvilas. Jis pakeis dešimtmetį federacijai vadovavusį legendinį krepšininką Arvydą Sabonį.

Atnaujintas procesas. Likus kelioms dienoms iki 20-ųjų Rugsėjo 11-osios teroro atakų metinių, atnaujintas įtariamo išpuolių organizatoriaus Khalido Sheikho Mohammedo ir dar keturių asmenų teismo procesas. 15 metų Gvantanamo kalėjime kalinamas Kh. Sh. Mohammedas prieš tribunolą stojo pirmą kartą nuo 2019-ųjų.

Telekomunikacijų sandoris. Telekomunikacijų bendrovės „Tele2“ ir „Deutsche Telekom“ paskelbė už 5,1 mlrd. eurų privataus kapitalo įmonėms „Apax Partners“ ir „Warburg Pincus“ parduodančios bendrai valdytą kompaniją „T-Mobile Netherlands“. Pasak „Tele2“, užbaigus sandorį, grupė susikoncentruos į pagrindinius verslus Švedijoje ir Baltijos šalyse.

Nelaimė Ukrainoje. Ukrainos prorusiškų separatistų kontroliuojamame Luhansko regione anglių kasykloje nutrūkus plieniniam šachtos lifto lynui žuvo devyni kalnakasiai ir dar 19 buvo sužeisti.

Protestas Kabule. Afganistaną kontroliuojantis Talibanas šūviais į orą vaikė minias, Kabule susirinkusias į protestą prieš Pakistaną. Mažiausiai 70 žmonių, daugiausiai moterų, mitingavo prie Pakistano ambasados skanduodami šūkius prieš, jų teigimu, Islamabado palaikymą Talibanui.

Mokėjimo priemonė. Salvadoras tapo pirmąja pasaulio valstybe, kurioje teisėta mokėjimo priemone tapo bitkoinas. Šalies prezidentas Nayibas Bukele paskelbė, kad Salvadoras nusipirko pirmuosius 400 bitkoinų dviem partijomis po 200 ir pažadėjo, kad ateityje planuojami tolesni pirkimai.

Aktorių netektys. Eidamas 55-uosius metus savo namuose Niujorke mirė JAV aktorius Michaelas K. Williamsas, žinomas dėl Omaro Litlo vaidmens seriale „Blakė“ (The Wire) – viename geriausiai kritikų vertinamų visų laikų televizijos serialų. Taip pat pranešta apie 88-erių aktoriaus Jeano-Paulio Belmondo – vienos didžiausių pokario Prancūzijos kino žvaigždžių – mirtį. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

VERTA ĮSIMINTI ŠIUOS VEIDUS...

Tai Tautos išdavikai, kurie išdavė savo partijas ir padidino konservatšiukšlių reitingus. Tai ne Tautos atstovai - tai išverstaskūriai IŠDAVIKAI, kuriems rūpi ne Lietuva, o tik savo kailis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS