Apžvalga: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | KaunoDiena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI KETVIRTADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 807 nauji koronaviruso atvejai, mirė aštuoni žmonės. Ligoninėse gydomi 589 COVID-19 pacientai. 14 dienų naujų susirgimų skaičius 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 293. Per parą pirmąja doze paskiepyta beveik 4,6 tūkst. žmonių.

* Lietuva pasiekė 70 proc. paskiepytų suaugusiųjų dalį, tačiau mokslininkai teigia, jog plintant labiau užkrečiamoms atmainoms to greičiausiai nebepakaks.

* Startavo galimybių paso atsiėmimo Lietuvos pašto skyriuose paslauga. Juos taip pat išduoda ir per 700 vaistinių, priklausančių „Benu“, „Eurovaistinės“, „Gintarinės vaistinės“ ir „Norfos vaistinės“ tinklams.

* Šiaurės Korėja atsisakė maždaug 3 mln. kiniškos vakcinos nuo COVID-19 dozių ir pasiūlė preparatus atiduoti šalims, kurioms jų reikia labiau.

* Farmacijos įmonė „Moderna“ teikia prašymą JAV išduoti leidimą palaikomajai trečiajai vakcinos dozei, tyrimų rezultatams parodžius, kad papildomas skiepas reikšmingai padidina nuo viruso atmainų apsaugančių antikūnų kiekį.

Migrantų krizė:

* Per parą Lietuvos pareigūnai pasienyje su Baltarusija apgręžė beveik dešimt neteisėtų migrantų, nė vienas asmuo į Lietuvą nebuvo įleistas.

* Valstybės sienos apsaugos tarnyba paskelbė vaizdo įrašą, kaip pasienyje su Baltarusija ties Švenčionių rajonu šios šalies pareigūnai metaliniais skydais stumia 13 migrantų grupę. Lietuvos pasieniečiai teigia, kad kelias paras tarp dviejų valstybių išbuvę migrantai atsisakė eiti į Lietuvą, pageidavo grįžti į Baltarusiją ir išvykti namo.

* Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad neteisėti migrantai iš pasienio užkardų ir iš savivaldybių patalpų į apgyvendinimo vietas bus iškelti per rugsėjį.

* Migracijos departamentas jau atmetė 250 migrantų prašymų dėl prieglobsčio Lietuvoje.

Įtarimai teisėjui. Teisėsauga pareiškė įtarimus dėl kyšininkavimo Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjui Rimantui Grigui. Teisėjas įtariamas ėmęs kyšį už sprendimą sušvelninti administracinėje byloje skirtą bausmę.

Pokyčiai Lietuvos banke. Lietuvos bankas iki lapkričio ketina pertvarkyti organizacinę struktūrą, keturių didžiausių didžiausių padalinių, dar vadinamų tarnybomis. „Aš noriu sustiprinti organizacijos valdyseną – atsisakyti perteklinės hierarchijos, nes dabar tarp darbuotojo ir valdybos turime tris sluoksnius“, – pokyčius interviu BNS aiškino G. Šimkus.

„Trečioji nakvynė“. Valstybė viešbučiams kompensuos trečios jų nakvynės išlaidas iki 65 eurų. Šią priemonę pristačiusi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad tikimasi, jog kompensacija paskatins į Lietuvą atvykti daugiau turistų, taip pat tikimasi, kad daugiau žmonių pasiliks ilgiau nei vieną savaitgalį ar kelias dienas.

„Kaunas pride“. Artėjant šeštadienį planuojamoms LGBTQ+ eitynėms Kaune, jų organizatoriai susitiko su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen bei išsakė savo reikalavimus. Jie renginyje tikisi apie tūkstančio dalyvių. Prezidentas Gitanas Nausėda sakė esantis prieš jų reikalavimus leisti įsivaikinti homoseksualams, taip pat mokyklose mokyti LGBT istorijos. Kauno meras Visvaldas Matijošaitis pareiškė, kad dėl to, ar eitynės turėtų vykti, sprendžia teismas, bet jo nuomone, tokiems renginiams Laisvės alėjoje – ne vieta. Policija sako, kad rengiantis dideliems mitingams Vilniuje ir Kaune, svarstoma galimybė riboti eismą bei patekimą į miestą ar tam tikrą jo dalį.

Teismo sprendimas. JAV Aukščiausiasis Teismas atsisakė patenkinti skubų teisių gynimo grupių ir abortus atliekančių klinikų prašymą blokuoti išvakarėse įsigaliojusį Teksaso įstatymą, kuriuo faktiškai draudžiami abortai. Teismas dėl sprendimo buvo smarkiai susiskaldęs – keturi iš devynių teisėjų sprendimui prieštarauja.

Prezidentų susitikimas. Baltuosiuose rūmuose susitiko JAV prezidentas Joe Bidenas bei Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. J. Bidenas patikino, kad Vašingtonas remia Ukrainos vientisumą Rusijos agresijos akivaizdoje. V. Zeneskis susitikimo metu kėlė klausimą dėl Ukrainos galimybes prisijungti prie NATO, tačiau aiškesnės paramos dėl narystės terminų nesulaukė.

Bauda „WhatsApp“. Airija už Europos Sąjungos duomenų apsaugos įstatymų pažeidimus skyrė 225 mln. eurų baudą susirašinėjimo platformai „WhatsApp“. Tyrimas dėl bendrovės veiklos pradėtas 2018-ųjų gruodį, siekianti išsiaiškinti, ar „WhatsApp“ nuostatai, kaip apdorojama programėlės naudotojų informacija, nepažeidžia Bendrojo duomenų apsaugos reglamento.

Potvyniai Niujorke. Mažiausiai aštuoni žmonės žuvo Niujorką užklupus staigiems potvyniams ir rekordinei liūčiai.

Afganistano lyderis. Pranešta, jog Aukščiausiuoju Afganistano lyderiu bus paskirtas Talibano vyriausiasis vadovas Hibatullah Akhundzada. Skelbiama, kad jis bus šalies aukščiausiasis lyderis, o vykdomoji valdžia Afganistane priklausys prezidentui arba premjerui.

Naujas rekordas. Portugalijos futbolo rinktinės žvaigždė Cristiano Ronaldo Pasaulio čempionato atrankos rungtynėse prieš Airijos rinktinę pelnė du pergalę atnešusius įvarčius ir tapo rezultatyviausiu žaidėju rinktinių futbolo istorijoje – tai buvo 110 ir 111 C. Ronaldo įvarčiai su Portugalijos rinktinės marškinėliais. Jis pralenkė Irano futbolininką Ali Daei, kuris 1993-2006 metais rungtyniaudamas savo šalies rinktinėje buvo pelnęs 109 įvarčius.

Žūtys Jemene. Jemeno husių sukilėliams pradėjus naują puolimą prieš Maribą, paskutinę vyriausybės tvirtovę naftos turtingoje šalies šiaurinėje dalyje, žuvo 65 kautynių dalyviai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimui Pydarui

O, ką baudžiauninkai yra buki, kaip mulkina, kaip mažus vaikus...

Pil.

Deportuoti reikia ir kuo skubiau,nesuprantu ko terliotis reikia su jais.Jie ne pirmi tokie su kuriais taip elgsi,taip yra visame pasaulyje,kitose šalyse i kalėjimus sodina nelegalus.Bepročiai seime.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS