Apžvalga: svarbiausi penktadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | KaunoDiena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI PENKTADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Koronaviruso situacija. Lietuvoje nustatyti 2403 nauji COVID-19 atvejai, mirė 19 žmonių, 2,5 tūkst. žmonių paskiepyti pirmąja doze. Ligoninėse šiuo metu gydomi 1444 COVID-19 pacientai.

Prezidento kritika. Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad mato du kelius dėl sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio ateities: arba šis turi pateikti sprendimo būdus, kaip suvaldyti koronaviruso pandemiją, arba pasitraukti. Pats A. Dulkys sako jaučiantis premjerės palaikymą, o koronaviruso pandemiją, pasak jo, galima suvaldyti tik skiepijantis. Prezidentas taip pat sakė, kad priverstiniai metodai valdant COVID-19 plitimą duoda ribotą rezultatą ir teisingai būtų eiti skatinimo keliu.

Migrantų krizė:

* Per praėjusią parą apgręžus vos vieną neteisėtą migrantą, pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas sako, kad toks staigus pokytis kelia nerimą. Pasak jo, Minsko režimas taip gali bandyti sukurti klaidingą vaizdą, jog srautai mažėja, tikintis pasieniečių atsipalaidavimo.

* R. Liubajevas sako, kad Lietuva aiškinasi su Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“ dėl keliolikos jos pranešimų apie kolektyvinius migrantų išstūmimus. Agentūra tiria mažiausiai 14 pranešimų apie tokio pobūdžio incidentus, tačiau detalių neteikia.

* Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ES tarybos posėdyje Liuksemburge pristatė Lietuvos inicijuotus siūlymus dėl ES išorinės sienos apsaugos. Iš viso dvylika bendrijos šalių ministrų kreipėsi į Europos Komisiją, ragindami spartinti ES pokyčius išorės sienų apsaugos ir migracijos srityse. Po tarybos posėdžio A. Bilotaitė paskelbė, kad Lietuva turi svarų ES šalių palaikymą dėl fizinio barjero pasienyje finansavimo iš ES lėšų.

* Lietuvą pasiekė pirmoji Europos Komisijos finansinės paramos dalis migracijos krizei suvaldyti – beveik 30 mln. iš numatytų 37 mln. eurų.

Nacionalinis stadionas. Švietimo ministerijos, Vilniaus savivaldybės ir investicijų bendrovės „BaltCap“ atstovai pasirašė apie 160 mln. eurų vertės Nacionalinio stadiono koncesijos sutartį. Joje numatyta iki 2024 metų pabaigos pastatyti UEFA standartus atitinkantį futbolo stadioną Šeškinės mikrorajone su daugiafunkciu sporto kompleksu.

Žurnalistų pareiškimas. Žurnalistų bendruomenė išreiškė solidarumą su Klaipėdos naujienų portalu „Atvira Klaipėda“ ir ragina apginti teisę į informaciją, teismui atmetus skundą dėl nepalankaus Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos sprendimo, susijusio su asmens duomenų apsauga ir viešojo asmens sąvoka.

„Orlen“ investicijos“. Lenkijos naftos koncernas „Orlen“ paskelbė, kad jos investicijos Mažeikių rajone esančios „Orlen Lietuva“ naftos perdirbimo produktų gamyklos modernizavimui per artimiausius penkerius metus sieks 641 mln. eurų.

Teisėjo atleidimas. Teisėjų taryba pritarė prezidento Gitano Nausėdos siūlymui atleisti kyšininkavimu įtariamą Kauno teisėją Rimantą Grigą, šiam pažeminus teisėjo vardą.

Taikos premija. Nobelio taikos premija atiteko Filipinų žurnalistei Mariai Ressai ir Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“ įkūrėjui Dmitrijui Muratovui už žodžio ir žiniasklaidos laisvės gynimą Filipinuose ir Rusijoje. Pasak premijos komiteto, jie atstovauja visiems žurnalistams, ginantiems žodžio laisvės idealą pasaulyje, kuriame demokratija ir žiniasklaidos laisvė susiduria su vis nepalankesnėmis sąlygomis. D. Muratovą su laimėjimu pasveikino Kremlius, pavadinęs jį drąsiu ir talentingu.

EK prieš Lenkiją. Lenkijos Konstitucinis Tribunolas pareiškė, kad dalis Europos Sąjungos sutarties straipsnių „nesuderinami“ su šalies konstitucija. Šis sprendimas gali kelti grėsmę ES Lenkijai teikiamam finansavimui ir kelti klausimų dėl jos narystės bloke. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pažadėjo tvirtai ginti Europos Sąjungos teisės viršenybę. Lenkijos vyriausybės vadovas Mateuszas Morawieckis savo ruožtu patikino, kad jo šalis nori likti Europos Sąjungoje.

JAV sprendimas. Jungtinių Valstijų Senatas nubalsavo laikinai padidinti šalies skolinimosi limitą ir kol kas išvengti nemokumo krizės, galėjusios sukelti recesiją ir smarkiai smogti pasaulio rinkoms.

Indijos atsivėrimas. Indija nuo spalio 15 dienos vėl įsileis turistus. Šalis vizų išdavimą užsieniečiams sustabdė pernai kovą, kai prasidėjo COVID-19 pandemija.

Sprogimas mečetėje. Skelbiama, jog Afganistano šiaurinio Kundūzo mieste po sprogimo mečetėje žuvo mažiausiai 50, o nukentėjo dar 90 žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Bet

Visai susibaigęs...

liberagrastas

Kas čia per bomžas nuotraukoje?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS