Apžvalga: svarbiausi penktadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | KaunoDiena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI PENKTADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Susirgimų rekordas. Lietuvoje per parą patvirtinti 48 nauji užsikrėtimai koronavirusu, tai didžiausias paros atvejų skaičius nuo balandžio vidurio. Kauno klinikinėje ligoninėje nuo COVID-19 mirė vyresnis nei 60 metų žmogus, jis turėjo gretutinių ligų. Tai 86-oji viruso auka Lietuvoje. Ligoninėse nuo koronaviruso gydomi 55 žmonės, aštuoni iš jų – reanimacijoje.

Viruso židiniai. Aštuoni nauji atvejai susiję su židiniu medicininių priemonių gamybos bendrovėje „Intersurgical“ Pabradėje. Izoliuota apie pusantro šimto gamyklos darbuotojų, Švenčionių rajone apriboti renginiai. Septyni nauji atvejai susiję su rugpjūčio viduryje Prienų rajone vykusiu festivaliu „PravalFestas“.

Apribojimai barams. Vyriausybė ketina trumpinti barų ir kavinių darbo laiką iki vidurnakčio. Anot sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, toks sprendimas turėtų būti priimtas kitą savaitę.

Izoliacijos pažeidimai. Policija pranešė, kad per mėnesį patikrino beveik tūkstantį izoliuotis po grįžimo iš užsienio turėjusių žmonių, 215-ai surašyti protokolai dėl pažeidimų. Už kaukių nedėvėjimą šį mėnesį surašyti 89 administracinių nusižengimų protokolai.

Virusas kaimynystėje. Latvijoje per parą patvirtinti devyni nauji koronaviruso atvejai, Estijoje – 18, Baltarusijoje – 181, Lenkijoje – 791, Rusijoje – 4829.

Situacija Baltarusijoje.

* Aliaksandras Lukašenka pagrasino nukreipti baltarusiškų krovinių srautą iš Klaipėdos uosto į kitas šalis. Jis sakė, kad pavedė vyriausybei išanalizuoti tokias galimybes. Lietuvos vyriausybės atstovai šių grasinimų nesureikšmina ir sako, kad krovinių nukreipimas pirmiausia pakenktų pačiai Baltarusijai, nes alternatyvos būtų gerokai brangesnės. Baltarusijos kroviniai pernai sudarė apie 30 proc. metinės Klaipėdos uosto krovos.

* Berlyne susirinkus ES užsienio reikalų ministrams, Linas Linkevičius pasiūlė, kad A. Lukašenka būtų įtrauktas į rengiamą europinį „juodąjį sąrašą“, bet kai kurios kitos šalys tam nepritaria, sakydamos, kad tai trukdytų siekti dialogo tarp režimo ir opozicijos. Nacionalinį sankcijų sąrašą Lietuvos vidaus reikalų ministerija žada galutinai parengti pirmadienį.

* Minske ketvirtadienį milicija sulaikė daugiau kaip 180 žmonių, tarp jų – kelias dešimtis žurnalistų, atvykusių į Nepriklausomybės aikštę pranešti apie ten rengiamą demonstraciją. Dauguma žurnalistų buvo paleisti po kelių valandų.

* Opozicijos kandidatės Sviatlanos Cichanouskajos suburta Koordinacinė taryba pareiškė, kad nepriims jokios užsienio pagalbos ir paprašė jos nesiūlyti.

Vyriausybės įgaliojimai. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad pernai liepą iš naujo tvirtinant premjero Sauliaus Skvernelio Vyriausybės įgaliojimus buvo pažeista Konstitucija, tačiau Ministrų kabinetas gali baigti savo kadenciją.

Įspėjimas portalui. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba skyrė įspėjimą naujienų portalui 15min.lt, kad reklamuodamas knygą „Kabinetas 339“ kino teatruose ir socialiniame tinkle jis be sutikimo naudojo premjero Sauliaus Skvernelio vardą ir pavardę. Portalo redakcija tai vadina žiniasklaidos laisvės varžymu.

Permainos Japonijoje. Japonijos premjeras Shinzo Abe paskelbė atsistatydinantis iš pareigų dėl pablogėjusios sveikatos – atsinaujinusios žarnyno ligos. Žiniasklaida svarsto, kad jo įpėdiniu gali tapti vicepremjeras Taro Aso arba vyriausiasis kabineto sekretorius Yoshihide Suga. Japonija yra trečia pagal dydį pasaulio ekonomika.

Uragano aukos. Uraganas „Laura“ pareikalavo mažiausiai šešių žmonių gyvybių Luizianoje JAV pietuose, bet padarė mažiau žalos nei baimintasi.

Kaukės Ispanijoje. Ispanijos vyriausybė nusprendė, kad vyresni nei šešerių metų vaikai privalės dėvėti kaukes mokyklose visą laiką. Pastaruoju metu Ispanijoje virusas plinta sparčiau nei bet kurioje kitoje Europos šalyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS