Apžvalga: svarbiausi pirmadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | KaunoDiena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI PIRMADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Trečioji banga? Koronaviruso statistiką viešinantis Statistikos departamentas paskelbė, kad Lietuvoje prasideda trečioji pandemijos banga. Kai kurie epidemiologai ir politikai tokį pareiškimą įvertino kaip skubotą. Pastarąją savaitę Lietuvoje naujų atvejų skaičiaus kritimas sustojo, o teigiamų tyrimų procentas šiek tiek išaugo. Per praėjusią parą šalyje nustatyti 263 nauji COVID-19 atvejai, mirė šeši žmonės. Ligoninėse šiuo metu gydomi 992 COVID-19 pacientai, iš jų 95 – reanimacijoje. Sergamumas 100 tūkst. gyventojų siekia 242,9 atvejo. Latvijoje sergamumas didesnis maždaug du kartus, Estijoje – tris kartus.

Kitos koronaviruso naujienos:

* Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba pranešė, kad nuo skiepijimo COVID-19 vakcinomis pradžios buvo gauti 802 pranešimai apie nepageidaujamas reakcijas į jas. 760 praneštų atvejų klasifikuojami kaip lengvi ar vidutinio sunkumo, 42 – kaip sunkūs.

* Įsigaliojo reikalavimas į Lietuvą atvykstantiems vežėjams saviizoliuotis. Iki šiol ekipažų ir įgulų nariams, dirbantiems tarptautinius komercinius vežimus vykdančiose įmonėse ar vykdantiems tarptautinius komercinius vežimus, nereikėjo nei testo, nei izoliacijos. Pasak Nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“, šis sprendimas tarp vilkikų vairuotojų sukėlė sumaišties.

* Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje iš dalies atnaujintas kontaktinis ugdymas – į klases grįžo trys ketvirtadaliai iš 800 pradinukų.

*  Darželiai ir pradinės mokyklos duris atvėrė daugiau nei pusėje iš 16-os Vokietijos žemių. Jie dėl pandemijos neveikė du mėnesius.

* Jungtinėje Karalystėje paskiepijus apie trečdalį suaugusių gyventojų, premjeras Borisas Johnsonas ketina imtis švelninti karantiną. Planuojama, kad kovo 8 dieną galėtų būti atidaromos visos Anglijos mokyklos.

„Swedbank“ vadovė. Beveik aštuonerius metus „Swedbank“ Lietuvoje vadovavusi Dovilė Grigienė pranešė paliekanti pareigas.

ES sankcijos. Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai sutarė įvesti sankcijas keturiems Rusijos pareigūnams, atsakingiems už Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno ir jo šalininkų persekiojimą. „Juodasis sąrašas“ turėtų būti paviešintas artimiausiomis savaitėmis. ES Užsienio reikalų tarybos išvakarėse Lietuva Briuselyje surengė A. Navalno bendražygių neformalų susitikimą su ES užsienio reikalų ministrais. Į jį atvyko aštuoni ministrai.

Susitikimas Sočyje. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Sočyje susitiko su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka. Susitikimo pradžioje V. Putinas pasidžiaugė „sėkmingai vykstančiais darbais“ Astravo atominėje elektrinėje. Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pareiškė, kad A. Lukašenka „neturi legitimumo priimti sprendimų, o jo susitarimai bus peržiūrėti naujoje Baltarusijoje“. Tuo metu Baltarusijos vyriausybės atstovai pranešė, kad Astravo atominės elektrinės pirmojo reaktoriaus pramoninio naudojimo pradžią atideda iki balandžio arba gegužės. Iki šiol Minskas buvo nurodęs, kad tai prasidės pirmąjį ketvirtį. Minskas nedetalizavo, kodėl pakeitė grafiką.

Ventspilio meras. Latvijos teismas vienam turtingiausių šalies žmonių Ventspilio merui Aivarui Lembergui dėl korupcinių nusikaltimų skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę ir konfiskavo jo turtą. Paskelbus nuosprendį, jis areštuotas teismo salėje. Pats A. Lembergas sako, kad byla buvo politizuota, jis žada skųsti sprendimą.

Ambasadoriaus žūtis. Per išpuolį Konge nužudytas Italijos ambasadorius. Ambasadorius Luca Attanasio mirė nuo žaizdų, kai buvo pašautas per išpuolį prieš Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programos automobilių vilkstinę netoli Gomos.

Padėtis Mianmare. Dešimtys tūkstančių žmonių vėl susirinko protestuoti prieš perversmą Mianmare, nepaisydami atviro chuntos grasinimo panaudoti mirtiną jėgą. Įspėjimą chunta paskelbė po savaitgalį vykusių demonstracijų, per kurias buvo nušauti trys žmonės.

Boeing incidentas. Dėl „Boeing 777“ variklio gedimo nuolaužoms pažirus ant gyvenamojo rajono Kolorade, JAV Federalinė aviacijos administracija paliepė papildomai patikrinti dalį šių keleivinių lainerių. Didžioji Britanija paskelbė, jog orlaiviai su tokiais pačiais varikliais nebus įleidžiami į šalies oro erdvę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS