Ar bus laiku baigtas dešimčių milijonų eurų vertės e. sveikatos projektas? | KaunoDiena.lt

AR BUS LAIKU BAIGTAS DEŠIMČIŲ MILIJONŲ EURŲ VERTĖS E. SVEIKATOS PROJEKTAS?

Finansų ministerijai paraginus skubinti dešimčių milijonų eurų vertės e. sveikatos sistemos plėtros projektą, nes kitu atveju gresia prarasti ES finansavimą, Registrų centras sako nematantis tokios rizikos.

Finansų ministerijos parengtoje ir Vyriausybės paskelbtoje 2014–2020 metų ES paramos įsisavinimo ataskaitoje tarp stringančių projektų įvardijamas ir beveik 5 mln. eurų vertės e. sveikatos paslaugų atnaujinimo projektas. Joje rašoma, kad Registrų centro savininkė Susisiekimo ministerija iki praėjusių metų pabaigos nepradėjo finansuoti beveik 5 mln. eurų vertės e. sveikatos paslaugų dviejų 1-ojo etapo projektų.

Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus sako, kad visi projekto darbai vyksta pagal numatytą grafiką. 

„Finansų ministerija tai įvardija kaip riziką, dėl kurios galima prarasti finansavimą, bet mes iš savo pusės jokių rizikų nematome. Pati e. sveikatos sistema buvo įdiegta pakankamai neseniai ir sistemos valdytojas – Sveikatos apsaugos ministerija – kėlė pagrindinį tikslą, kad ta sistema būtų kuo populiaresnė“, – BNS sakė M. Samkus.

„Natūralu, kad pačioje sistemos veikimo pradžioje pasitaiko tam tikrų sutrikimų, randamos spragos, netobulumai. Dėl to prioritetas iki šiol buvo skiriamas sistemos tobulinimui, klaidų šalinimui (...). Tikslus pasiekus, dabar kitas etapas ir yra sistemos plėtra, panaudojant europines lėšas“, – sakė jis.

Šiaip pati pradžia mūsų buvo labai nevykusi – kūrė tą sistemą, prarado tuos 20 mln. ir tą rado Valstybės kontrolė, bet kaltų, kaip visada, neradom.

Anot M. Samkaus, sistemos plėtrą planuojama įgyvendinti dviem etapais: pirmajam, kurio vertė – 3,85 mln. eurų, projektą planuojama parengti iki birželio, antrajam 1 mln. eurų vertės – iki gruodžio mėnesio.

„Visi paraiškų ir investicinių projektų rengimo grafikai yra suderinti, viskas vyksta pagal numatytus grafikus, dėl to mes nieko ypatingo nematome“, – sakė M. Samkus.

Anot jo, pirmajame etape bus atnaujintos ir patobulintos kritinės sistemos dalys, išplėstas funkcionalumas ir užtikrinta kuo didesnė duomenų apsauga.

„Galima būtų išskirti išankstinės pacientų registracijos sistemos vystymą, visada aktualus yra duomenų apsaugos sistemos klausimas, taip pat paslaugos e. receptas plėtra, portalo atnaujinimas ir mobiliosios programėlės sukūrimas, kad sistema būtų kuo patogesnė vartotojams“, – teigia M. Samkus.

Gydytojai laukia

Pasak Lietuvos gydytojų sąjungos prezidento Liutauro Labanausko, e. sveikatos sistema tapo stabilesnė.

„Pavyzdžiui, vaistų išrašymas po truputį stabilizuojasi. Aišku, daug kur užlūžta tos sistemos, bet mes tikimės, kad jos kažkada veiks gerai“, – BNS sakė L. Labanauskas.

Anot L. Labanausko, norint, kad gydytojai dirbtų moderniai, e. sveikatos sistemos plėtra yra neišvengiama.

„Mes turime dirbti taip, kaip dirbama civilizuotame pasaulyje, dėl to ta plėtra neišvengiamai bus. Kitas klausimas – ar mes sugebėsim vėl eilinį kartą jai pasiruošti taip, kaip reikia“, – teigė L. Labanauskas.

Pasak jo, norint, kad Lietuva neprarastų ES lėšų, skirtų sistemos plėtrai, reikia labai pasitempti.

„Beveik galvoju, kad gal teisybės yra. Mums reikia labai pasitempti, kad neprarastume lėšų. Šiaip pati pradžia mūsų buvo labai nevykusi – kūrė tą sistemą, prarado tuos 20 mln. ir tą rado Valstybės kontrolė, bet kaltų, kaip visada, neradom. Dėl šito sustabdė (projektą – BNS) ir tempė žemyn“, – sako L. Labanauskas.

ES remiamas e. sveikatos projektas įgyvendinamas nuo 2005 metų, investicijos į jį siekė 40 mln. eurų. Sistema skaitmenizuoja pacientų duomenis – ligos istorijos įrašus, receptus, gydymą, tyrimų rezultatus, sudaro galimybę keistis šiais duomenimis tarp gydymo įstaigų.

Prie e. sveikatos sistemos, Registrų centro duomenimis, prisijungė daugiau nei 800 sveikatos priežiūros įstaigų, šių metų sausį buvo išrašyta daugiau nei 1 mln. elektroninių receptų, už beveik milijoną išrašytų receptų vaistinėse įsigyta vaistinių preparatų.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Aha

Verčiau už tuos pinigus, kuriuos į visokias e.sveikatas sukiša, ligoninėms diagnostinės aparatūros nupirktų, arba nors švirkštų ir tvarsliavos, kad PSD mokėtojams savo neštis nereiktų...

AS manau

Visiem zmogeliukam idomu,bet teisines sistemos saugotojam NE.Juk kaltu nerasta.Pritruko irodymu.

Kęstas

Seksas ir sepsis yra vienodai pavojingi mūsų valstybei. "Remiantis nauja ataskaita, sepsis, gyvybei pavojingas atsakas į infekciją, yra dažniausia mirčių priežastis ligoninėse. Tyrime buvo nagrinėjami 568 žmonės, mirę ligoninėse, kurių vidutinis amžius buvo 70 metų. Daugiau kaip pusė nukentėjo nuo sepsio, ir tai buvo tiesioginė mirties priežastis beveik 200-ams iš jų; dar 100-ui buvo sepsis, bet jis nebuvo mirties priežastimi. Tik 36 iš sepsio mirčių galėjo būti užkirstas kelias ankstesniu gydymu antibiotikais ar kitomis priemonėmis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS