Smurtas artimoje aplinkoje: ar sunku jį įrodyti ir ką svarbu žinoti? | KaunoDiena.lt

SMURTAS ARTIMOJE APLINKOJE: AR SUNKU JĮ ĮRODYTI IR KĄ SVARBU ŽINOTI?

  • 1

Apie smurtą artimoje aplinkoje, skyrybas ir kaip viskas baigiasi iš teisinės pusės, LNK žurnalistė kalbėjosi su šeimos teisės advokate Vilija Gražulyte.

– Kai vyksta konfliktas ir skiriasi žinomos poros, abi pusės turbūt jaučia didesnį spaudimą?

–  Savo praktikoje turiu ne vieną atvejį, kai žinomos poros kreipiasi dėl skyrybų po daugelio metų, kai ilgą laiką šeimoje buvo patiriamas smurtas. Dažniausiai tai būna moteris, kuri ilgą laiką kenčia smurtą. Dažniausiai nesikreipia į teisėsaugos organus, nes bijo viešumo, visuomenės smerkimo, kad pati kalta, jog taip atsitiko. Toks vis dar vyrauja požiūris. Aišku, turi būti kažkoks padėtas kertinis taškas, kai jau reikia apsispręsti ir kreiptis į policiją. Kiekvienam skirtingai ateina tas lūžio, apsisprendimo momentas. Iš darbo praktikos turiu pavyzdį, tai buvo viena iš mano paskutinių klienčių, prieš kurią buvo smurtaujama ne vieną kartą. Ji apsisprendė kreiptis teisinės pagalbos tik iškilus pavojui jos gyvybei.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar sunku yra įrodyti fizinį smurtą?

– Kai prasideda ikiteisminis tyrimas, sutuoktinis arba sutuoktinė bando įrodinėti, kad to nepadarė, kad jis arba ji pats susimušė, pats nukrito. Tokių atvejų yra nemažai. Ir bylos dažniausiai būna nutraukiamos neįrodžius kaltės. Taigi jei smurtas tęsiasi ilgai, tai nebuvo vienintelis kartas, reikia būti pasiruošus užfiksuoti tokius atvejus. O geriausiai – iš viso tiesiog negyventi kartu, išsiskirti.

Tai buvo viena iš mano paskutinių klienčių, prieš kurią buvo smurtaujama ne vieną kartą. Ji apsisprendė kreiptis teisinės pagalbos tik iškilus pavojui jos gyvybei.

 

– O kas gresia asmeniui, jeigu įrodoma, kad jis prieš savo sutuoktinę ar sutuoktinį smurtavo ir sutrikdė sveikatą?

– Yra 140 straipsnis, kuris numato atsakomybę. Jeigu teisiamas žmogus dėl to pirmą kartą, neskiriamas laisvės atėmimas. Gali pagal laidavimą būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės arba gauti baudą.

– Savo darbo praktikoje dažnai susiduriate su smurtavimo atvejais. Kas dažniausiai smurtauja: vyrai ar moterys?

– Apskritai kalbant, dažniau vyrai būna smurtautojai, tačiau mano praktikoje būta įvairių atvejų. Turėjau bylą, kai smurtautoja moteris, norėdama iškelti sutuoktiniui baudžiamąją bylą, pati save apsiplikino, iškvietė policiją ir bandė apkaltinti savo vyrą. Kadangi jos sutuoktinis dar prieš tai buvo atėjęs į konsultaciją pas mane, tai jis tam buvo pasiruošęs, viską nufilmavo. Galima sakyti, taip aš jį išgelbėjau nuo baudžiamosios bylos. Tokiais atvejais visada reikia galvoti, ar tu būsi išprovokuotas, galbūt būsi apkaltintas, nors esi nekaltas. Čia – įrodinėjimo dalykai. Tad reikia turėti priemones, kurios padėtų tą įrodyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lietuvoje yra landa teisme

Anksčiau smurtautijai žinojo kur eiti, tiesiai su ieškiniu, kad juos skriaudžia, o ne jie yra patologinis sadistai, pasiimdavo advokatą ir visi pas teisėją Štuo.ienę. Vyko kova už geresnius namys, butus, kitą nekilnojamą turtą, kurį skyrybų metu žmonės išpardavė pusvelčiui. Štuop.enė visas bylas tvarkė konvejeriu, net atnaujinto Civilinio Kidekso nežinojo. Paskui ją iš civilinių bylų perkėlė prie baudžiamųjų. Ir tie patys smurtautojai dabar jau drąsiai siautėjo prievartaujama vaikus ir gyvūnus bei lavonus. Nes pas teisėją Š.uopienę jie visi nekalti. Dar turto prisiteisti ten pas ją už kokią prievartautą vištą ar senutę. Pasako, kad mokslinius bandymus gamtininkų centre daro. Ir viskas užglaistyti tyliai, juk reikia pramogų prokurorams, jie ne tik vaikus seksualiai išnaudoja, kai kurie mėgsta su lavonais seksą žaisti ar dulkinti avis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS