Ar vieši šauktinių sąrašai nepažeidžia privatumo? | KaunoDiena.lt

AR VIEŠI ŠAUKTINIŲ SĄRAŠAI NEPAŽEIDŽIA PRIVATUMO?

  • 15

Šiemet 10 metų, kai Lietuvoje sugrąžinta privalomoji karo tarnyba. Sausio pradžioje kompiuteriu sugeneruotas sąrašas, iš kurio šiemet bus surinkti šauktiniai.

„Planuojame, kad bus maždaug apie 27 000 jaunuolių sąraše, aišku, pirmiausia tie jaunuoliai, kuriems nėra atidėjimo pagrindų“, – kalbėjo krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus.

Į LNK kreipėsi viešai kalbėti nenorintys piliečiai, kurie klausė, ar normalu, kad vis griežtėjančios asmens duomenų apsaugos laikais, viešai skelbiami dešimčių tūkstančių karo prievolininkų asmens duomenys.

„Taip, tų nuogąstavimų esame girdėję. Užklausia, kodėl viešai skelbiami sąrašai“, – teigė Karo prievolės tarnybos viršininkas Arūnas Balčiūnas.

Nors šauktinių sąrašai vieši jau dešimtmetį – dabar kilęs susirūpinimas suprantamas ir Seime.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Šita diskusija atsirado, suprantu, naujai visuomenei vis labiau besirūpinant savo duomenų apsauga. Manau, gera tema, iš tikrųjų reikia tą apsaugą turėti ir, manau, kiekvienas šauktinis gali asmeniškai tą informaciją gauti“, – šnekėjo Seimo narys (LP) Vytautas Mitalas.

Ir vidaus reikalų viceministras klausė, ar būtina viešai skelbti dešimčių tūkstančių jaunuolių, iš kurių bus renkami šauktiniai, asmens duomenis?

„Čia Krašto apsaugos ministerija atsakinga už tuos sąrašus ir duomenų apsaugos politiką. Vienaip ar kitaip turbūt tie sąrašai gal galėtų būti ir kitaip teikiami, ir būti nuasmeninti“, – sakė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Karo prievolės tarnybos viršininkas paaiškino, kodėl sąrašai vieši: „Viešą interesą giname. Įstatymas įpareigoja sąrašus sudarinėti viešai, prižiūrint stebėtojams, viešai paskelbti, kad viskas būtų skaidriai. Antra, kad karo prievolininkams būtų patogu, greitai, patogiai pasižiūrėti kokios procedūros yra paskirtos“.

Anot kariuomenės, reguliariai vertinama, kiek šauktinių asmens duomenų skelbti.

„Tie duomenys, kurie dabar yra sąrašuose – vardo raidė, pavardė ir gimimo metai – minimalus poreikis, balansas tarp asmens duomenų apsaugos ir viešumo“, – teigė Karo prievolės tarnybos viršininkas.

Profesionalių karių, taip pat specialiųjų tarnybų pareigūnų tapatybės yra neviešinamos.

Keliamas klausimas – ar vieši sąrašai, kas tokie kviečiami į kariuomenę, nėra naudingi priešiškoms valstybėms?

„Nežinau, kiek čia rimtas argumentas, bet jis yra, jei galima kažką daryti diskretiškiau, tai padarome diskretiškiau. Padarome asmeniškai tuos kvietimus ir diskusija užsidarys“, – šnekėjo V. Mitalas.

Nors viešuose sąrašuose beveik 30 000 jaunuolių – kario uniformą užsivilks tik mažiau nei 4000.

„Tai yra tik piliečių sąrašas. Nekalbame apie parengtumą, kiek tų prievolininkų iš to sąrašo pradės tarnybą“, – sakė A. Balčiūnas.

Asmens duomenų apsaugos inspekcija atsakė, kad negali vertinti, ar dabartiniai šauktinių sąrašai nepažeidžia teisės į privatumą.

Esą įstatyme numatyta, kad už tokį vertinimą atsakinga pati Krašto apsaugos ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

ALGIRDAS.

Rašoma , kad tai minimali informacijos apimtis , BET APIE BANDITUS , RECIDYVISTUS , PADARIUSIUS NUSIKALTIMUS, VISUOMENĖ NEIFORMUOJAMA NEI TIEK , kaip ir TARYBINIAIS laikais armijai ŽALIA ŠVIESA BET KUR .

N

Ukrai,taip pat pabego,begtų ir tautieciai,nes kova dabar ne už laisvę,ne tėvynę,o ponų valdzią.Kas nori kariauti,krauti ponams milijonus,tegul ponų vaikai kariauja.

Tėtis-Vilnietis

Viešai galima skelbti tik viešųjų žmonių sąrašus, pavyzdžiui Seimo narių sunų ar anūkų. Oj, pala, Konstitucijos gi parašyta piliečiai (neišskirta vyr. ar mot. giminė), tai prievolė ir Prezidento dukroms turėtų galioti. Kas pritaria?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS