Arkivyskupija: apie 60 stačiatikių dvasininkų smerkia siekį pereiti į kitą patriarchatą | KaunoDiena.lt

ARKIVYSKUPIJA: APIE 60 STAČIATIKIŲ DVASININKŲ SMERKIA SIEKĮ PEREITI Į KITĄ PATRIARCHATĄ

  • 0

Apie 60 Lietuvos stačiatikių bažnyčios dvasininkų pasmerkė dalies kunigų siekį pereiti į Konstantinopolio patriarchatą ir išreiškė palaikymą Vilniaus ir Lietuvos Vyskupui metropolitui Inokentijui.

Taip teigiama 61 dvasininko pasirašytame kreipimęsi. Jį antradienį išplatino stačiatikių arkivyskupijos kanceliarija.

„Dabartiniai įvykiai mus sukelia liūdesį. Viena vertus, tai karas, kuris negailestingai įsiliejo į kiekvieną sielą. Kita vertus, susiskaldymas Lietuvos Stačiatikių Bažnyčioje, kurį organizavo dvasininkų ir pasauliečių grupė, kuri, pasinaudodama proga, sumanė pereiti į Konstantinopolio patriarchtą“, – rašoma arkivyskupijos paskelbtame kreipimęsi.

„Šie žmonės platina šmeižtą apie Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios vadovus, ir jų brolius, klaidindami visuomenę, viliodami parapijiečius, grasindami sunaikinti mūsų geranorišką, mylinčią taiką, bei įstatymų besilaikančią stačiatikių bendruomenę“, – teigiama jame.

Šie žmonės platina šmeižtą apie Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios vadovus, ir jų brolius, klaidindami visuomenę, viliodami parapijiečius, grasindami sunaikinti mūsų geranorišką, mylinčią taiką, bei įstatymų besilaikančią stačiatikių bendruomenę.

Savo kreipimesi dvasininkai kvietė atsiskyrusiuosius atgailauti ir „sugrįžti į išganingą Bažnyčios glėbį“ bei išreiškė viltį, jog valdžios atstovai užmegs dialogą su Lietuvos stačiatikių bažnyčia, jos vadovu metropolitu Inokentijumi ir jo vikariniu vyskupu Amvrosijumi, o ne keliais atskilusiais dvasininkais, „kurie nusidėjo prieš Dievą, ir gundė savo artimus“.

Arkivyskupija teigia, jog kreipimasis parašytas kunigų iniciatyva netrukus po Velykų, ir perduotas Bažnyčios vadovams visuotiniame Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios dvasininkų susirinkime pirmadienį.

Dalis Lietuvos ortodoksų dvasininkų prašo Konstantinopolio patriarcho leisti stačiatikiams Lietuvoje atkurti kanoninį pavaldumą Konstantinopolio patriarchatui. Dabar jie pavaldūs Maskvos patriarchatui, kurio patriarchas Kirilas atvirai remia Rusijos pradėtą karą Ukrainoje.

Laušku į Konstantinopolio ekumeninį patriarchą Baltramiejų I kreipėsi ir premjerė Ingrida Šimonytė, išreiškusi Lietuvos Vyriausybės paramą dalies stačiatikių siekiui atsiskirti nuo Maskvos.

Sužinojęs apie premjerės laišką Lietuvos stačiatikių bažnyčios vadovas Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus kreipėsi į premjerę klausdamas, kodėl apie bendruomenės likimą kalbama šiai nežinant.

Pasak jo, absoliuti dauguma Lietuvos stačiatikių nė nemąsto apie jokį jurisdikcijos keitimą.

Lietuvos ortodoksų bažnyčios vadovas Inokentijus anksčiau iš pareigų atleido kelis stačiatikių kunigus, kai šie nusprendė kreiptis į Konstantinopolio patriarchą, kad galėtų tapti šios metropolijos dalimi.

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui.

Gairės: stačiatikių bažnyčia, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS