Auditoriams raginant efektyviau ieškoti slaugytojų, SAM sako besistengianti padėtį keisti | KaunoDiena.lt

AUDITORIAMS RAGINANT EFEKTYVIAU IEŠKOTI SLAUGYTOJŲ, SAM SAKO BESISTENGIANTI PADĖTĮ KEISTI

  • 1

Valstybės kontrolės auditoriams teigiant, jog slaugos specialistų poreikio planavimą būtina gerinti, o jų pritraukimas ir išlaikymas darbo vietose turėtų būti veiksmingesnis, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia dedanti pastangas, kad situacija keistųsi.

Valstybės kontrolės antradienį pateiktoje ataskaitoje nurodoma, jog slaugytojų poreikio planavimą būtina tobulinti valstybės lygiu.

Pastebima, kad iki šiol nėra parengta sveikatos priežiūros specialistų poreikio prognozė, kurioje būtų įvertinta gydymo įstaigų tinklo pertvarka, regionų skirtumai, slaugos specialistų kvalifikacijos ir specializacijos.

„Poreikio planavimui užtikrinti būtini patikimi duomenys, tačiau ministerijos ir savivaldybių pateikti 2022 metų slaugytojų trūkumą apibūdinantys duomenys skiriasi penkis, o slaugytojo padėjėjų – 36 kartus. Be to, daugiau nei pusė savivaldybių ir ketvirtadalis apklaustų gydymo įstaigų šių specialistų poreikio apskritai neplanuoja“, – nurodoma ataskaitoje.

Savo ruožtu ministerijos Sveikatos sistemos žmogiškųjų išteklių politikos skyriaus vedėja Diana Smaliukaitė pastebi, kad SAM deda visas pastangas siekdama pritraukti, įgalinti ir išlaikyti slaugos specialistus.

Šiuo metu SAM jau yra sudėliojusi ir pradėjusi įgyvendinti veiksmus ir priemones, kurie darys proveržį slaugos srityje.

„Mūsų dedamas pastangas ir daromą pažangą įvertino auditą atlikusi Valstybės kontrolė, kuri nusprendė apsiriboti išankstiniu tyrimu. Tai reiškia, kad neprireikė taip vadinamo pagrindinio audito, kurio metu būtų suformuluotos rekomendacijos tolimesniems žingsniams, nes šiuo metu SAM jau yra sudėliojusi ir pradėjusi įgyvendinti veiksmus ir priemones, kurie darys proveržį slaugos srityje“, – teigia ji.

Auditorių vertinimu, valstybės finansavimas slaugos studijoms didėjo, o 2020–2023 mokslo metais įstojusių į šių studijų valstybės finansuojamas vietas studentų sumažėjo 19 procentų. Taip pat 15 proc. sumažėjo įstojusiųjų į magistrantūros studijas, todėl nebus parengti reikalingi aukštesnės kvalifikacijos slaugytojai, kurie galėtų sumažinti šeimos gydytojų darbo krūvį ir pacientų eiles.

„Valstybės kontrolės auditai rodo, kad Lietuvoje susiduriame su viešąsias paslaugas teikiančių specialistų trūkumu: šalyje nepakanka pedagogų, policininkų, gydytojų, – sako audito grupės vadovė Vita Želvienė.

„Tai pasakytina ir apie slaugytojus, kurie atsakingi už mūsų sveikatos išsaugojimą, ligų profilaktiką ir sergančių asmenų priežiūrą. Deja, kalbėti apie faktinį slaugos specialistų poreikį sudėtinga, nes nėra patikimų duomenų, nei kiek jų trūksta dabar, nei kiek jų reikia“, – teigia ji.

D. Smaliukaitės teigimu, paskutiniu metu buvo iš esmės atnaujinta sveikatos priežiūros specialistų poreikio planavimo tvarka. Anot jos, įtrauktas platesnis socialinių partnerių ratas, įskaitant slaugos specialistų atstovus.

Auditorių nuomone, slaugos specialistų pritraukimas ir išlaikymas darbo vietose turėtų būti veiksmingesnis.

„Ministerija praėjusiais metais parengė pritraukimo priemonių plano projektą ir numatė skirti 14 mln. eurų finansavimą visų sveikatos priežiūros specialistų pritraukimo priemonėms, tačiau planas nepatvirtintas. Be to, ministerija nežino, kokia lėšų dalis bus skirta slaugos specialistams pritraukti.“, – nurodoma ataskaitoje.

Pasak ataskaitos, 16 proc. slaugos specialistų mano, jog slaugytojo profesija yra patraukli. Mažiau nei pusė (40 proc. visų) savivaldybių ir 44 proc. auditorių apklaustų gydymo įstaigų vykdė slaugos specialistų pritraukimo ir išlaikymo priemones. Finansavimą priemonėms skyrė 22 proc. savivaldybių ir 30 proc. gydymo įstaigų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Henrikas

Pagarbos. Supratimo. Stai ko slaugytojams ir ne slaugytojams reikia. Kol medikus laiko siukslemis, taip viskas ir liks.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS