Baigta tvarkyti Alantos sinagoga Molėtų rajone | KaunoDiena.lt

BAIGTA TVARKYTI ALANTOS SINAGOGA MOLĖTŲ RAJONE

  • 5

Lapkričio pradžioje baigta tvarkyti Alantos sinagoga Molėtų rajone, šią savaitę pranešė Kultūros paveldo departamentas.

Jo teigimu, sutvarkytas pastatas bus perduotas Molėtų rajono savivaldybei, kuri pritaikys pastatą parodoms, ekspozicijoms, supažindinimui su sinagogos pastato ir vietos žydų bendruomenės istorija.

Paveldosaugininkų teigimu, šis statinys yra išskirtinis ne tik Lietuvos, bet ir Rytų Europos žydų kultūros paveldo objektas, taip pat tai – vienintelė išlikusi vientiso tūrio su vidiniais laiptais, romantizmo periodo sinagoga Lietuvoje.

Alantos sinagoga – viena iš septyniolikos išlikusių, po visą Lietuvą išsibarsčiusių medinių sinagogų. Sprendžiant iš formų, spėjama, kad Alantos miestelyje išlikę maldos namai statyti XIX amžiaus antrojoje pusėje.

Anot paveldosaugininkų, žydų bendruomenės atsiradimas Alantoje yra neištyrinėtas.

1878 metais pirmą kartą paminėtas rabinas Benyaminas Gitezonas. 1921 metais čia įkurta oficiali žydų bendruomenė su šešių narių valdyba.

Alantoje vuvo mokykla su dviem mokytojais, biblioteka hebrajų ir jidiš kalbomis, ji egzistavo iki sovietų okupacijos 1940 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Proto pas lietuviu nera,visiems subines laizo,

ir kiek pinigu

sumete zydai?

Blusius

Greitai Lietuvoje neliks nieko lietuviško,....savais paminklais nesirūpiname ,o žydų prašau....nors gyvena keli žydai....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS