Baiminamasi, kad kūno kultūra mokyklose taps pasirenkamu dalyku | KaunoDiena.lt

BAIMINAMASI, KAD KŪNO KULTŪRA MOKYKLOSE TAPS PASIRENKAMU DALYKU

  • 3

Sporto politikai baiminasi, kad kūno kultūra mokyklose paskutinėse klasėse bus nebe privalomas, o pasirenkamas dalykas.

Tokią reakciją sukėlė Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) parengtas Pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programų aprašo projektas.

ŠMM teigia, kad kūno kultūra bendrojo ugdymo mokykloje yra ir liks privalomas dalykas. Anot jos pranešimo, viešumoje pasirodė neteisingos minėtos projekto interpretacijos.

Švietimo ir mokslos ministras Dainius Pavalkis sako, kad dokumentas dar nėra iki galo aprobuotas biurokratiu lygiu, nekalbant apie jo patvirtinimą.

„Dokumentas kol kas nėra patvirtintas, man rodosi, net departamentų lygmenyje, mes dėl jo nediskutavome. Keitimai reikalingi, nes yra dalykų, kuriuos reikia sustyguoti - yra nenuoseklios programos“, - trečiadienį BNS sakė D.Pavalkis.

Jis teigė nenorintis plačiau komentuoti projekto, nes dar nėra išsamiai su juo susipažinęs.

Tuo metu Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas socialdemokratas Juras Požela kritikuoja ŠMM dėl „neatsakingų ir regresyvių siūlymų vaikų sporto srityje“.

Pasak J.Poželos, kūno kultūros dalyką 11 ir 12 klasėje padarius pasirenkamu bus „užtraukta gėda Lietuvai kitų šalių akivaizdoje, nes visose ES šalyse šie užsiėmimai privalomi“.

„Švietimo ir mokslo ministerijos bandymas išbraukti kūno kultūros pamokas iš privalomų pamokų sąrašo yra absurdiškas ir žalingas. Jis visiškai prieštarauja vienai iš Kūno kultūros įstatymo nuostatų, jog kūno kultūros pamokos mokyklose privalomos ne mažiau kaip 3 valandas per savaitę“, - tvirtina parlamentaras išplatintame pranešime.

Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Vyriausybės kreipėsi į ŠMM prieštaraudamas minėtiems siūlymams. Departamentas atkreipia dėmesį, kad kūno kultūra projekte vyresnėse klasėse atsiduria tarp pasirenkamųjų socialinių dalykų greta istorijos, geografijos, teisės, filosofijos, ekonomikos ir verslumo, psichologijos.

„Tai reiškia, kad kūno kultūra kaip mokomasis dalykas eliminuojamas iš privalomųjų dalykų sąrašo ir priklauso nuo mokinio pasirinkimo“, - teigiama BNS gautame departamento rašte ministerijai.

Departamentas ragina kūno kultūrą palikti privalomą, atsižvelgiant į Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendaciją dėl vaikų ir jaunimo sveikatai būtinos minimalios paros judėjimo normos, atkreipia dėmesį, kad visoje Europos Sąjungoje kūno kultūra - privalomas dalykas.

Tuo metu ŠMM trečiadienį išplatintame pranešime tvirtinama, kad vidurinio ugdymo programų apraše numatyta, jog 11-12 kl. mokiniai, atsižvelgdami į savo poreikius ir mokyklos siūlomas galimybes, galės rinktis mokytis bendrosios kūno kultūros arba pasirinktos sporto šakos.

„Vidurinio ugdymo bendrosiose programose yra dar detaliau ir plačiau išskleistos pasirinkimų galimybės: galima rinktis bendrosios kūno kultūros arba bendrosios  kūno kultūros ir modulių (neolimpinių sporto šakų, varžybų organizavimo ir teisėjavimo krašto gynybos, sveikos gyvensenos, ir kt.)“, - rašoma pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

mama

Pas mus dažnai neapgalvotai priimami prasti sprendimai. Kas bus iš mūsų vaikų, jei neliks kūno kultūros pamokų mokykloje? Tikiuosi, kad kūno kultūra bus palikta, kaip privalomas dalykas.

Kurgi ne

Tik duok mamytėms rinktis, tai bandydamos iš vaikelių "žvaigždes" padaryti visai be judėjimo savo vaikus paliks, muzikiniais instrumentais apkarsčiusios. Geriausiu atveju į šokėjus ar į modelius išgrūs. O kad šiuolaikiniai vaikai ir paaugliai nuo judėjimo stokos ištižę ir nuo pat mažens ligoti, tai nusispjaut - kūno kultūra (ne sportu!) rūpindamasis garsenybės nepadarysi...

lukaa

Super pasiūlymas. Kaip matau su Pavalkiu tokių normalių pasiūlymų atsiranda. Galėtų ne tik nuo 12, bet ir nuo 5 tos leisti rinktis, pvz: sportas ar šokiai, ar gal net muzikinis instrumentas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS