Baltarusija nepadės Lietuvai atkurti vandens lygio Neryje? | KaunoDiena.lt

BALTARUSIJA NEPADĖS LIETUVAI ATKURTI VANDENS LYGIO NERYJE?

  • 7

Baltarusijos vandens išteklių tyrimų instituto vadovas sako, kad šalis negalės padėti Lietuvai atkurti vandens lygio Neryje.

Lietuva praėjusią savaitę paprašė baltarusių padėti atstatyti per abi šalies tekančios upės lygį, smarkiai sumažėjusį dėl sausros.

Instituto direktorius Aleksandras Stankevičius naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad prie Neries ištakų esančiame rezervuare nėra pakankamai vandens.

„Baltarusijoje tokios pačios klimato sąlygos, kaip ir Lietuvoje. Deja, vandens pertekliaus nėra. Vilijos (Neries) vandens saugykloje esančios atsargos reikalingos užtikrinti vandens balansui Baltarusijos teritorijoje palaikyti, įskaitant geriamojo vandens tiekimą apie 30 proc. Minsko gyventojų“, – teigė A. Stankevičius.

„Susiklosčiusi padėtis dėl vandens lygio Vilijos (Neries) upėje atitinka lygio režimo natūralias ribas; tai šiuo metu būdinga ir daugumai kitų Baltarusijos upių. Pagrindinė šios padėties priežastis – mažas kritulių kiekis 2019 metų pirmoje pusėje. Didėjant kritulių kiekiui padėtis reikšmingai pagerės“, – pridūrė jis.

Pasak A. Stankevičiaus, galimybes padidinti iš Neries (Baltarusijoje vadinamos Vilija) vandens saugyklos išleidžiamo vandens kiekį taip pat riboja neapibrėžtos hidrometeorologinės prognozės.

„Jeigu būtų galima tiksliai žinoti, kad po 2–3 savaičių prasidės rimti lietūs, kompensuosiantys nuotėkį iš vandens saugyklos, [išleidžiamo vandens kiekį „būtų galima padidinti], bet tokių garantijų nėra“, – aiškino instituto vadovas.

„Jeigu prasidės lietūs, vanduo Neryje pakils natūraliai, todėl dirbtiniu būdu didinti vandens lygį nėra prasmės“, – pridūrė jis.

Baltarusijos aplinkos ministerija „Interfax“ nurodė jokio oficialaus laiško iš Lietuvos negavusi.

„Oficialaus laiško iš Lietuvos aplinkos ministerijos su pasiūlymu padidinti vandens lygį Vilijos upėje negavome“, – nurodė ministerijos spaudos tarnyba.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praėjusią savaitę nacionaliniu mastu paskelbė hidrologinę sausrą, nustačius, kad daugiau nei pusėje vandens matavimo stočių jo lygis yra žemesnis už vidurkį.

Neries lygis tada buvo 41 centimetru mažesnis nei kasmetinis liepos vidurkis.

Neris yra antra pagal dydį Lietuvos upė po Nemuno. Šios upės ištakos yra Baltarusijoje, ji teka per Vilnių, Kernavę, o į Nemuną įsilieja ties Kaunu.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Užsitvenkit Nerį ties Jonava ir turėsit vandens.

...

pirkit vandeni is jav jie atvez

resmen

ir dieoj tu ruskiu priviso visapusiskai koneveikenciu lt ir lietuvius...волите в свою рашку в лента.ру
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS